Απειλούν το δικαίωμα της απεργίας - καταργούν το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων

Tweet

Νέες αντιδραστικές αλλαγές και κατάργηση συνδικαλιστικών κατακτήσεων ετοιμάζεται να επιβάλλει η Κυβέρνηση προχωρώντας στην αλλαγή του «συνδικαλιστικού νόμου» που ισχύει στη χώρα μας εδώ και 32 χρόνια και κατακτήθηκε μέσα από λαϊκούς και εργατικούς αγώνες.

Κυβέρνηση και Τρόικα γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η «ανά­πτυξη» που μας φέρνουν - παρά την προεκλογική προπαγάνδα- πάει χέρι - χέρι με νέα αντιλαϊκά

αντεργατικά μέτρα που θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο τον λαό και τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανεργία, προσπαθούν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με το δικαίωμα στη συλλογική διεκδίκηση και την απεργία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη η Κυβέρνηση να «...προωθήσει εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των εταίρων και αποφυγής οποιασδήποτε αναίτιας διαταραχής στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων είναι ώριμο..». Επιπλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη ζητήσει την αλλαγή στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών ώστε να απαιτείται απόφαση από το 50% των εργαζομένων. Ακολουθώντας πιστά λοιπόν τις εντολές των ξένων «εταίρων» και στην υπηρεσία του εργοδοτικού ντόπιου και ξένου κεφαλαίου που θα επενδύσει στη χώρα μας, η Κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να προχωρήσει ως το τέλος του 2014 στις παρακάτω αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν

- Στην αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργίας με στόχο οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ευρείες πλειοψηφίες. Ουσιαστικά μιλάμε για την κατάργηση της απεργίας αφού η προκήρυξή της με τα νέα προαπαιτούμενα θα είναι αδύνατη.

- Τη συγχώνευση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων και τις ενοποιήσεις συνδικάτων ώστε όπως λένε να εκφράζουν μεγαλύτερο μέρος εργαζομένων.

- Το θέμα αξιοπιστίας των συνδικάτων, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής σε αυτά καθώς και τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες.

- Τον τρόπο χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών και τη χρηματοδότηση των συνδικάτων από το κράτος.

Οι αλλαγές αυτές ουσιαστικά αφαιρούν το δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν οι ίδιοι το πλαίσιο λειτουργίας των σωματείων τους, καταργούν τα καταστατικά των συνδικάτων, με τις συγχωνεύσεις-ενοποιήσεις ουσιαστικά θα επιχειρήσουν να καταργήσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία που αποτελούν την καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος, καταργούν το δικαίωμα των Διοικητικών Συμβουλίων και των εκπροσώπων των εργαζομένων να αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ τέλος θέτουν τέτοια προαπαιτούμενα για την προκήρυξη απεργίας που ουσιαστικά την καταργούν.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση Σαμαρά σε απόλυτο συντονισμό με τους παπαγάλους των ΜΜΕ αξιοποίησε τις ρεμούλες και τα ρουσφέτια της συνδικαλιστικής ελίτ στελεχών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ για να ενοχοποιήσει το συνδικαλιστικό κίνημα συνολικά και να καταδικαστεί ο συνδικαλισμός στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού. Σήμερα έρχεται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες και τα σωματεία προκειμένου να προπαγανδίσει την αναξιοπιστία του συνδικαλισμού για να δικαιολογήσει τα νέα αυτά μέτρα που καταργούν το δικαίωμα στη Συλλογική διεκδίκηση και την απεργία. Μετά την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με νόμο του κράτους, μετά την απαξίωση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και την επιβολή νέων μορφών εργασίας που συνθλίβουν μεροκάματα και εργασιακές συνθήκες, μετά την επιστράτευση απεργών και την κήρυξη δεκάδων απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές, η Κυβέρνηση Σαμαρά θέτει ως στόχο για το 2014 την οριστική διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος καταργώντας το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου έρχεται σε μία περίοδο ύφεσης του συνδικαλιστικού κινήματος, σε μία περίοδο που τα σωματεία και τα συνδικάτα με κύριους υπεύθυνους την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ αποδυναμώνονται, ενώ ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ αρνούνται να οργανώσουν και να συντονίσουν οποιονδήποτε αγώνα. Παρ΄όλα αυτά η επιλογή της Κυβέρνησης να χτυπήσει το ήδη αποδυναμωμένο σ.κ. στην καρδιά του καταργώντας το δικαίωμα στην απεργία επιβεβαιώνει δύο πράγματα:

1. Το «τέλος των μνημονίων» που αποτελεί την προεκλογική καραμέλα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ένα τεράστιο ψέμα. Ακόμα και αν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν λέγονται μνημόνια θα είναι εξίσου ληστρικά για τον λαό και θα έρθουν να τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Η εντεινόμενη πολιτική της φτώχειας, της λιτότητας και της ανεργίας κυοφορεί λαϊκούς και εργατικούς αγώνες, κυοφορεί ξεσηκωμό και μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Η επιβίωση αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής απαιτεί την κατάπνιξη κάθε μορφής αντίστασης, κάθε οργανωμένης συλλογικής δράσης και οργανωμένης πά­λης.

2. Ακόμα και το απαξιωμένο και αποδυναμωμένο σήμερα, συνδικαλιστικό κίνημα, ακόμα και τα σωματεία που υπολειτουργούν, ακόμα και οι ομοσπονδίες που είναι απούσες από τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, ακόμα και τα πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στα σωματεία και τις απεργίες δεν παύουν να αποτελούν απειλή για τους Κυβερνώντες και την εφαρμοζόμενη πολιτική τους. Ακόμα και αν η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ μαζί με την ουρά της, δηλαδή τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να απαξιώσουν στη συνείδηση των εργαζομένων την απεργία και όλες τις συλλογικές διαδικασίες, παροπλίζοντας ουσιαστικά τα συνδικάτα, οι δανειστές μας ή αλλιώς οι ξένοι δυνάστες της χώρας μας, το μεγάλο εργοδοτικό κεφάλαιο και οι ντόπιοι λακέδες που απαρτίζουν τις εκάστοτε Κυβερνήσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απεργία και το συνδικάτο ακόμα και όταν αυτό είναι παροπλισμένο δεν παύει να αποτελεί το όπλο των εργαζομένων, που όταν θα αποφασίσουν να το κρατήσουν γερά στα χέρια τους τίποτα δεν θα μπορέσει να τους σταματήσει.

Να ανακτήσουμε την πίστη μας στο σωματείο, τους συλλογικούς αγώνες και την απεργία, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στη συλλογική διεκδίκηση και την απεργία!

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Tags: εργατικά δικαιώματαδικαίωμα απεργίαςσυνδικάτα Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα