Απάτη - μαμούθ σε τράπεζα της Θεσσαλονίκης




Ανώτερο τραπεζικό στέλεχος φέρεται να \"αφαίμαξε” περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων καταθετών στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ως κεντρικό πρόσωπο αυτής της υπεξαίρεσης-μαμούθ φέρεται μία γυναίκα, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, η οποία φέρεται να άνοιξε 14 λογαριασμούς τους οποίους χρησιμοποιούσε η ίδια και οικεία της πρόσωπα και –εν αγνοία των καταθετών- μετέφερε εκεί τα χρήματά τους.

Στη συνέχεια, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος
e-banking, σήκωνε σταδιακά μεγάλα ποσά από τις καταθέσεις τα οποία και μετέφερε σε άλλο λογαριασμό που είχε ανοίξει στο όνομα μιας φίλης της αλλά και ενός πελάτη τράπεζας ο οποίος φυσικά δεν γνώριζε τίποτα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του τραπεζικού «colpo grosso» ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011, όταν οι καταθέτες αντιλήφθηκαν ότι είχαν εξαφανιστεί τα χρήματα από τους λογαριασμούς τους.

Η αρχή έγινε όταν μία απο τα θύματα, ζήτησε να ενημερωθεί για τις κινήσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων που κατείχε η ίδια και η οικογένεια της. Μετά από καθυστερήσεις και δικαιολογίες, πληροφορήθηκε ότι λεφτά δεν υπήρχαν.

Από την εσωτερική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα της τράπεζας, αποκαλύφθηκε ότι η επίορκη υπάλληλος μέσω μιας συναδέλφου της ταμία, καταχωρούσε συναλλαγές στο σύστημα χωρίς να έχει την έγκριση των δικαιούχων. Για την ακρίβεια, χρέωνε τους πραγματικούς λογαριασμούς των καταθετών και στη συνέχεια πίστωνε τα ποσά σε «πλαστούς» που είχε ανοίξει.

Σε αυτούς τους λογαριασμούς είχε μάλιστα ορίσει ως συνδικαιούχο και μια φίλη της, ενώ στη συνέχεια μέσω του συστήματος e-banking μετέφερε τα χρήματα από τους «πλαστούς» λογαριασμούς σε εκείνους της φίλης της αλλά και ενός ακόμη προσώπου πελάτη της τράπεζας ο οποίος δε γνώριζε τίποτα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην κατοχή του συγκεκριμένου στελέχους βρέθηκαν όλοι οι κωδικοί πρόσβασης στους λογαριασμούς ενώ η ίδια φρόντιζε να καταστρέφει όλα τα ενημερωτικά σημειώματα που έπρεπε να λαμβάνουν οι καταθέτες. ΠΑΤΡΙΣ, 30/3/2012
Keywords
Τυχαία Θέματα