Απάντηση του διευθυντή ΠΕ Πειραιά σε καταγγελία του συλλόγου ΠΕ νησιών Αργοσαρωνικού

Οικονόμου Σπ. Χριστόφορος

Διευθυντής Π.Ε. Πειραιά

Πειραιάς, 16-3-2015

Με έκπληξη, αλλά και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε για την ανάρτηση καταγγελίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών νησιών Αργοσαρωνικού, σε εκπαιδευτικό ενημερωτικό δίκτυο, που αφορά στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου Αγκιστρίου. Κατά πάγια τακτική μας δεν απαντάμε σε ανακοινώσεις και καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, είμαστε αναγκασμένοι να αποκαταστήσουμε την αλήθεια

που τόσο βάναυσα παραποιείται από τη συγκεκριμένη καταγγελία και να ενημερώσουμε την εκπαιδευτική μας κοινότητα.

Στο νηπιαγωγείο Αγκιστρίου από τις αρχές του σχολικού έτους υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις και στην επικοινωνία των γονέων των νηπίων με το προσωπικό του σχολείου. Πολλές φορές σε προφορικές μας επικοινωνίες με τους γονείς προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με τη σχολική μονάδα, με σκοπό να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να λειτουργήσει το σχολείο. Πολλές φορές δώσαμε οδηγίες και κατευθύνσεις προς το προσωπικό του σχολείου, για να επανέλθει η απαιτούμενη ηρεμία και να γίνει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Ήδη από τα τέλη του Ιανουαρίου οι γονείς άρχισαν να διακόπτουν τη φοίτηση των παιδιών τους στο απογευματινό τμήμα του ολοήμερου προγράμματος επικαλούμενοι κυρίως λόγους ασφάλειας των παιδιών τους. Την ίδια χρονική περίοδο και εφόσον οι παραινέσεις και παρεμβάσεις μας για εξεύρεση λύσεων δεν απέδωσε, κατατέθηκαν εγγράφως στην υπηρεσία μας συγκεκριμένες καταγγελίες τόσο από την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, όσο και από το Σύλλογο Γονέων του σχολείου. Σε μια τελευταία μας προσπάθεια να εκτονώσουμε την ένταση, επισκεφθήκαμε τη σχολική μονάδα και οργανώσαμε κοινή σύσκεψη με τις εκπαιδευτικούς του σχολείου και τους γονείς και θέσαμε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Δυστυχώς δεν κατορθώσαμε να πετύχουμε μια σύγκληση απόψεων, μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν ο αριθμός φοιτούντων μαθητών στο απογευματινό τμήμα του ολοήμερου προγράμματος στα μέσα Φεβρουαρίου να φτάσει τα επτά νήπια από τα αρχικά είκοσι ένα εγγεγραμμένα.

Παρά τα προβλεπόμενα για τη λειτουργία των Ολοήμερων νηπιαγωγείων, δεν προβήκαμε άμεσα στην αναστολή λειτουργίας του απογευματινού προγράμματος του Ολοήμερου τμήματος που δεν πληρούσε πια τους όρους λειτουργίας του, δίνοντας ακόμη περισσότερο χρόνο για την εξεύρεση λύσεων. Στις 19-2-2015 αναθέσαμε τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων, με μοναδικά μας κριτήρια την ασφάλεια των φοιτούντων νηπίων, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου η οποία είχε πια σοβαρά διαταραχθεί. Στις 25-2-2015 ο αριθμός των φοιτούντων έφτασε στα τρία νήπια και στις 10-3-2015 οι γονείς απέσυραν όλα τα νήπια από το απογευματινό τμήμα.

Όπως γίνεται απόλυτα σαφές καμιά δική μας ενέργεια δεν διατάραξε τη λειτουργία του συγκεκριμένου νηπιαγωγείου. Αντίθετα εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης και δόθηκε επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση των σχέσεων γονέων και εκπαιδευτικών, με πρώτιστο γνώμονα το συμφέρον των μαθητών και σκοπό την απόσβεση του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί. Η αναστολή της λειτουργίας του απογευματινού τμήματος του ολοήμερου προγράμματος δεν είναι αποτέλεσμα δικών μας ενεργειών, αλλά της διακοπής φοίτησης των νηπίων, λόγω της κακής συνεργασίας γονέων-εκπαιδευτικού.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να επισημάνουμε πως από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι σήμερα η υπηρεσία έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών γονέων και εκπαιδευτικών που αφορούν εκπαιδευτικά, μαθητικά και διοικητικά θέματα. Η «αυταρχική και αντιδημοκρατική μας πρακτική» έχει οδηγήσει στη διενέργεια έξι (6) Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων, εκ των οποίων οι τρεις (3) παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα. Αν αυτό είναι βιομηχανία Ε.Δ.Ε. που έχουμε στήσει σε βάρος των εκπαιδευτικών μας, ανήκει στην κρίση του κάθε λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία και ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης είναι καλό να μην έχουμε βραχεία μνήμη. Στη θέσπιση του νομικού πλαισίου που διέπει το πειθαρχικό δίκαιο, δεν οδήγησε η δική μας νοοτροπία και πρακτική, αλλά μια νοοτροπία και πρακτική ενός στρεβλού σκεπτικού που ήθελε την ατιμωρησία, σε όλα τα επίπεδα, στο όνομα μιας κακώς νοούμενης συνδικαλιστικής προστασίας, επί δικαίων και αδίκων, που με λύπη μας διαπιστώνουμε πως εξακολουθεί να υπάρχει. Κάποτε πρέπει να αποδίδονται και ευθύνες σε όσους δεν κατανοούν το ρόλο και τις υποχρεώσεις τους, παραβαίνοντας το καθήκον τους και λειτουργώντας σε βάρος μαθητών και συναδέλφων.

Ο Διευθυντής Π.Ε. Πειραιά

Χριστόφορος Σπ. Οικονόμου

Συμπλήρωσε το newsletter της Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγή 200€

Tags: απάντησηδιευθυντής ΠΕ ΠειραιάΚαταγγελία
Keywords
Τυχαία Θέματα