Ανεξάρτητη Κίνηση εκπαιδευτικών Ιεράπετρας: Για τη νέα αυταρχική εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας για την αυτοαξιολόγηση

Tweet

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Για τη νέα αυταρχική εγκύκλιο του Υπουργείου για την «αυτοαξιολόγηση - αξιολόγηση» και πως πρέπει να αντιδράσουμε.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Στς 24/3/2014 το ΥΠΑΙΘ με, την ντροπιαστική για μια κοινωνία που θέλει να ονομάζεται ελεύθερη και δημοκρατική, εγκύκλιο με αρ. Πρ. 44375/Γ1/24-3-2014, υποχρεώνει το/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας να ορίσει

μέχρι τις 4/4/2014 τον αριθμό, τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες κάθε ομάδας και τη σύνθεση των μελών κάθε ομάδας εργασίας για την «αυτοαξιολόγηση».

Όσο πιο επιγραμματικά γίνεται σας καταθέτουμε την άποψή μας γι αυτή την κίνηση του Υπουργείου που μόνο πανικό δείχνει αλλά παράλληλα χάνει τον έλεγχο και ακολουθεί δρόμους με επικίνδυνες «δημοκρατικές - πολιτικές» ακροβασίες!

Το πρώτο συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι ο διαρκής αγώνας των εκπαιδευτικών με τη διάλυση των σεμιναρίων της αυτοαξιολόγησης, με την ακύρωση στην ουσία των σεμιναρίων του ΥΠΑΙΘ στα στελέχη, με τη συγκέντρωση 58.650 υπογραφών που αποτελεί το 93,5% του κλάδου, με τα εκατοντάδες πρακτικά Συλλόγων Διδασκόντων μη συγκρότησης ομάδων εργασίας, έχει ακυρώσει ήδη στη συνείδηση των εκπαιδευτικών την «αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση» του ΥΠΑΙΘ κι αποτελεί σημαντική νίκη του αγωνιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών! Γι αυτό εξάλλου αναγκάστηκαν στην έκδοση της τρίτης εγκυκλίου!Με την έκδοση της νέας εγκυκλίου, αποδεικνύεται ότι όλα όσα έχουν λεχθεί μέχρι τώρα για την «δήθεν υποχρεωτικότητα» συμμετοχής σε ομάδες δεν ήταν αληθή και αυτά που σας λέγαμε ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ίσχυαν και εξακολουθούν να ισχύουν.Το άρθρο 39, παρ. 15 του ΦΕΚ 1340/2002 που επικαλείται η νέα εγκύκλιος, ουσιαστικά αναφέρεται στη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων κι όχι στην ανάθεση και κατάργηση των αποφάσεων του. Επίσης σε όλους τους νόμους και Π.Δ. (άρθρο 11, παρ. 3 του ν. 1566/85 και ΦΕΚ 1340/2002 άρθρο 39, παρ. 1 (α,β,γ)), καθορίζονται ποιοι είναι οι «τομείς« κι όχι «ομάδες», και ποιες οι αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων.Η κατάργηση των αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων, η αυταρχική επιβολή των ομάδων εργασίας, η τρομοκρατική εντολή στους/στις Διευθυντές/ντριες υπό την απειλή του Πειθαρχικού - με ένα σωρό διώξεις - αν δεν προχωρήσουν από μόνοι τους στον ορισμό των ομάδων εργασίας, δείχνει ξεκάθαρα πλέον ποια είναι η «κουλτούρα αξιολόγησης» που θέλουν να εφαρμόσουν! Ανερυθρίαστα κι απροκάλυπτα ζητούν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, να αποστείλουν στο Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού πίνακα με τα σχολεία στα οποία τυχόν δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των ομάδων εργασίας μέχρι τις 11/4/2014! Ταυτόχρονα σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί μες την επόμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα περιλαμβάνεται άρθρο για την θεσμοθέτηση αποζημίωσης στους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους που άρχισαν να έρχονται και θα έρθουν κι άλλοι! Επομένως επιβεβαιώνεται γι άλλη μια φορά ότι «αυτοαξιολόγηση - αξιολόγηση» γι αυτούς, σημαίνει μηχανισμός εξευτελισμού, μισθολογικής καθήλωσης κι απόλυσης των εκπαιδευτικών!

Βάση των παραπάνω και σε συνάρτηση όλων αυτών που σας έχουμε πει είτε σε συνελεύσεις είτε με προηγούμενα κείμενα μας, η απάντηση των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι συνολική και δυναμική!

Γι αυτό προτείνουμε:

Όλοι οι Σύλλογοι Διδασκόντων που δεν έχουν συνεδριάσει, να πάρουν αποφάσεις μη συγκρότησης ομάδων εργασίας υπογράφοντας το Πρακτικό που έχει προωθήσει η ΔΟΕ στα σχολεία. Παρόλο που το ΥΠΑΙΘ αναγκάζει τους/τις Διευθυντές/ντριες, εμείς πρέπει να δείξουμε στην πράξη ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή την «κουλτούρα αξιολόγησης» που δικτατορικά προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Και λέμε ότι αναγκάζει τους/τις Διευθυντές/ντριες γιατί η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου ουσιαστικά δεν είναι εγκύκλιος αλλά δελτίο επιστράτευσης! Άρα άσχετα με την υποχρεωτικότητα-επιστράτευση του διευθυντή της σχολικής μονάδας οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει να αποφασίσουν ένα πράγμα: Δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά για τη συμμετοχή των ... ομάδες εργασίας και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατή η στελέχωσή τους. (Για πιο άρτια ενημέρωσή σας και προς επίλυση διαφόρων ζητημάτων που μπορεί να αιωρούνται σε σχέση με τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, σας στέλνουμε και δεύτερο κείμενο που το είχαμε ετοιμάσει πριν τη δημοσίευση της τελευταίας εγκυκλίου. Εξάλλου δεν αλλάζει τίποτα άλλο εκτός της αναγκαστικής, αυταρχικής, εκβιαστικής και αντιδημοκρατικής μετάθεσης της ευθύνης στους/στις Διευθυντές/ντριες). Επίσης ζητάμε από τους/τις Διευθυντές/ντριες όλων των σχολικών μονάδων να μην προχωρήσουν σε συγκρότηση των ομάδων εργασίας μέχρι τις 4/4/2014, που έτσι κι αλλιώς έχουν χρονικό περιθώριο, περιμένοντας τις αποφάσεις της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. για τις μορφές συλλογικής αντίδρασης.Να προχωρήσουμε άμεσα ο Σύλλογός μας, οι άλλοι Σύλλογοι του Λασιθίου, αλλά και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια, σε σύγκλιση έκτακτων γενικών συνελεύσεων για τη λήψη αποφάσεων που θα σηματοδοτήσουν το δρόμο της αντίστασης στην επιλογή του ΥΠΑΙΘ για απολύσεις αφενώς και του εργασιακού μεσαίωνα για όσους/ες συνεχίζουν να εργάζονται αφετέρου. Προτείνουμε για την Ιεράπετρα τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης την Τρίτη 2/4/2014 στις 6:30μμ.. Ελπίζουμε αυτή τη φορά το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να προχωρήσει άμεσα σε έκτακτη συνέλευση.Καλούμε τη Δ.Ο.Ε. να καλέσει σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις όλους τους Συλλόγους και να προχωρήσει σε ολομέλεια προέδρων για την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Οι μάσκες από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ έπεσαν. Στο επίπεδο του συνδικαλισμού και μέσα από τις όποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις υπήρξαν κι από όσους/ες ηρωικούς υποστηρίχθηκαν αυτές, το Υπουργείο αναδιπλώνεται και αλλάζει το επίπεδο της επίθεσής του στην προσπάθεια του να σώσει το κύρος του παρά την ολίσθησή του σε αντιδημοκρατικό κατήφορο! Από εμάς μένει να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο δρόμους: Ο ένας είναι να δεχθούμε τις αυταρχικές αυτές εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ και να μείνουμε ήρεμοι, υποταγμένοι, αναλογιζόμενοι αν φέτος ή του χρόνου θα είναι η σειρά μας για να δεχθούμε τις συνέπειες της «αυτοαξιολόγησης - αξιολόγησης». Ο δεύτερος δρόμος είναι αυτός της μαζικής και δυναμικής αντίδρασης όλων των εκπαιδευτικών, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, που θα τελειώσει μόνο με την απόσυρση της τελευταίας εγκυκλίου καθώς και την παραίτηση του Υπουργού που ανέλαβε να σηκώσει το βάρος της επίθεσης εναντίον όλης της εκπαίδευσης.

Δίνουμε λοιπόν δυναμικό παρών ανατροπής σε έκτακτες συνελεύσεις και σε όλες τις κινητοποιήσεις! Από εμάς εξαρτάται! Όλοι/ες καλούμαστε σε αγώνες που πλέον θα υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην επιβίωση, το δικαίωμα στη μόρφωση!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Tags: Ανεξάρτητη Κίνηση εκπαιδευτικών Ιεράπετρας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα