Αμφίπολη: Ποιον πάει ο Ερμής στον κάτω κόσμο στο ψηφιδωτό;

Εκπληκτικές είναι οι φωτογραφίες, από τα ευρύματα των ανασκαφών στην Αμφίπολη, καθώς η ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποκάλυωε ένα εντυπωσιακό το οποίοι ψηφιδωτό, καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου, δηλαδή 4,5μ. πλάτος επί 3μ. μήκος και είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος.

Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται μακεδονικού τύπου τάφος ο οποίος έχει διακόσμηση με ψηφιδωτή αναπαράσταση στο δάπεδο.

Οι μακεδονικοί τάφοι ως τώρα ήταν

διακοσμημένοι με ζωγραφιές και όχι με ψηφιδωτά αυτού του είδους

Το ψηφιδωτό με τον θεό Ερμή σε θέση ψυχοπομπού να προηγείται ενός άρματος που οδηγεί ένας γενειοφόρος άνδρας που είναι στεφανωμένος είναι μοναδικό για ταφικό μνημείο αυτού του είδους.\

Η παγκόσμια κοινότητα έχει μείνει άφωνη από το ψηφιδωτό ενώ τα διεθνή ΜΜΕ ασχολήθηκαν εξειδικευμένα με το θέμα. Γράφει το Βρετανικόι BBC: Πρόκειται για ένα μωσαϊκό 3 μέτρων πλάτους και 4.5 μήκους που απεικονίζει έναν άνδρα με δάφνινο στεφάνι να οδηγεί ένα άρμα που σέρνεται από άλογα και καθοδηγείται από τον θεό Ερμή»

«Ανακαλύφθηκε μωσαϊκό που μπορεί να σηματοδοτεί έναν βασιλικό μακεδονικό τάφο», σημειώνει ο Guardian.

«Δύο ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι οστά που βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα ανήκουν στον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β', οι αρχαιολόγοι που σκάβουν τον τάφο της Αμφίπολης αποκάλυψαν ένα περίπλοκο ψηφιδωτό δάπεδο που μπορεί να αποτελεί δείγμα ότι πρόκειται για έναν ακόμη βασιλικό μακεδονικό τάφο», τονίζει το δημοσίευμα.

«Εντυπωσιακό μωσαϊκό αποκαλύφθηκε στον μυστηριώδη τύμβο της Ελλάδας» αναφέρει στον τίτλο του το Discovery.

"Ο Γενειοφόρος άνδρας είναι ο Φίλιππος Β"

Το Discovery φιλοξενεί την άποψη της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, η οποία έγραψε στο ιστολόγιό της ότι «Η φιγούρα είναι ξεκάθαρα ο Ερμής και είναι εμφανές από τα διακριτικά του, μία τυπική εικονογράφηση, συνήθης στους μακεδονικούς τάφους».

«Αλλά ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας στο άρμα που οδηγεί ο Ερμής; Η απεικόνιση αυτή μου δείχνει ότι πρόκειται για τον Φίλιππο Β'», λέει η Κινγκ, καθώς ο γενειοφόρος με το δάφνινο στεφάνι φαίνεται σε στάση προφίλ, με τη δεξιά πλευρά του προσώπου του να είναι κρυμμένη.

Tags: Αμφίπολητάφος Αμφίπολης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα