Αγωνιστική Συσπείρωση Έβρου: Κραυγή αγωνίας καθηγητών από τον Έβρο ως τη Δράμα

Tweet

Κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα τα μείζονα και πολλαπλά προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παραμένουν άλυτα, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και υποβαθμίζουν την δημόσια εκπαίδευση παρέθεσαν χθες, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, οι ΕΛΜΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την συμμετοχή των προέδρων των ΕΛΜΕ

Α’ και Β’ Έβρου, Ξάνθης, Δράμας και Ροδόπης.

Συγκεκριμένα παρόντες ήταν ο κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, πρόεδρος ΕΛΜΕ ν.Ροδόπης ο κ.Γιώργος Σαλπιστής πρόεδρος ΕΛΜΕ ν.Δράμας, η κ. Κική Γιαννάτου πρόεδρος Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, η κ.Μαρία Λυκοπούλου πρόεδρος ΕΛΜΕ ν.Ξάνθης και ο κ. Θανάσης Καραγεωργίου αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Έβρου, οι οποίοι απαρίθμησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην περιφέρεια ΑΜ-Θ και συγκεκριμένα κάθε νομός ξεχωριστά.

Κική Γιαννάτου, πρόεδρος Β’ ΕΛΜΕ Έβρου «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προστατεύει τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά αρχίζουμε και χάνουμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα»

Η κ. Γιαννάτου, πρόεδρος Β’ ΕΛΜΕ Έβρου πήρε πρώτη τον λόγο αναφερόμενη όπως εξήγησε η ίδια στο κομμάτι των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, παρουσιάζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν οι εκπαιδευτικοί σήμερα, μία πολιτική όπως τόνισε η ίδια που «όχι μόνο δεν προστατεύει τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά αρχίζουμε και χάνουμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Την σημερινή εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης σύμφωνα με την κ. Γιαννάτου συνθέτουν καταρχάς η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις. Η πρόεδρος της Β’ΕΛΜΕ Έβρου εξήγησε πως η κατάργηση των 48 ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που αποφάσισε προ μηνών η κυβέρνηση οδήγησε στην απόλυση 2.122 εκπαιδευτικών, «όχι γιατί αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν ακατάλληλοι ούτε γιατί περίσσευαν, αλλά γιατί έπρεπε να φύγουν από την μέση», αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες μαθητές που είχαν επιλέξει αυτούς τους τομείς ή σχεδίαζαν να τους επιλέξουν. Δεύτερο ζήτημα που έθεσε στο τραπέζι η κ. Γιαννάτου αφορά στους αναπληρωτές ωρομίσθιους καθηγητές οι οποίοι όπως εξήγησε παρά τα χιλιάδες κενά των σχολείων της χώρας και μετά από χρόνια προσφοράς στην δημόσια εκπαίδευση, δηλώνουν άνεργοι καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες επιπλέον πιστώσεις προκειμένου να προσληφθούν. Το πειθαρχικό δίκαιο που αφορά βέβαια όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σχολίασε η κ. Γιαννάτου διερωτώμενη για το κατά πόσο αλλά και πόσο αποτελεσματικά μπορεί ένα δημόσιος υπάλληλος να εκφραστεί ελεύθερα και να επιτελέσει το έργο του, όταν σύμφωνα με τον νέο νόμο κινδυνεύει να τεθεί σε διαθεσιμότητα αυτομάτως από οποιαδήποτε νομική δίωξη του ασκηθεί, ακόμα και από μία παρεξήγηση.

Το θέμα του ωραρίου που έχει οδηγήσει στην κατασυκοφάντηση όπως υπογράμμισε η κ.Γιαννάτου του κλάδου, ο αυξημένος αριθμός των μαθητών ανά τάξη αλλά και η νέα τροπολογία που επιβάλλει την εξάντληση των ωρών του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μία έως και πέντε όμορες σχολικές μονάδες, που αναγκάζουν τον εκπαιδευτικό σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των σχολικών μονάδων στις οποίες τοποθετείται συμπληρώνουν την προβληματική σημερινή εικόνα της εκπαίδευσης, ενώ το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το θέμα της αξιολόγησης το οποίο όπως τόνισε η κ. Γιαννάτου αποτελεί το «παράλληλο όχημα ομηρείας και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών που σίγουρα θα οδηγήσει σε απολύσεις, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ακόμη και αν όλοι βαθμολογηθούν με άριστα ένα ποσοστό πάντα θα μένει απ έξω».

Ολοκληρώνοντας η κ. Γιαννάτου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα προβλήματα του ν. Έβρου εξηγώντας πώς μέχρι στιγμής έχουν χαθεί περισσότερες από 450 διδακτικές ώρες ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται στα ΕΠΑΛΕΠΑΣ όπου δεν διδάσκονται λόγω της έλλειψης καθηγητών ούτε τα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα.

Γιώργος Σαλπιστής, πρόεδρος ΕΛΜΕ ν.Δράμας «Το σύνταγμα της χώρας μας καταπατείται»
Για καταπάτηση του Συντάγματος και των δικαιωμάτων των καθηγητών έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Σαλπιστής πρόεδρος της ΕΛΜΕ ν.Δράμας ο οποίος τόνισε πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα όλων «δεν συνιστούν συντεχνιακές κινητοποιήσεις αλλά έναν διαρκή αγώνα υπέρ των κοινωνικών αγαθών υπέρ των αδύνατων υπέρ της δημοκρατίας και κατά της αντιλαϊκής πολιτικής τρόικας και κυβέρνησης η οποία προσπαθεί να επιβληθεί με κάθε τρόπο. Ειδικότερα εμείς οι εκπαιδευτικοί νοιώθουμε ότι το σύνταγμα της χώρας μας καταπατείται. Καταπατήθηκε για πρώτη φορά τον Μάϊο όταν μας επιστράτευσαν αφαιρώντας το δικαίωμά μας να κάνουμε απεργία, ενώ το δικαίωμα της απεργίας προστατεύετε από το άρθρο 23 του συντάγματος. Με μία γελοία δικαιολογία μας επίταξαν και μας υποχρέωσαν να δεχτούμε την επιστράτευση. Καταπατάν το Σύνταγμα όταν δεν τηρείται ούτε μία λέξη από το άρθρο 22 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στην προστασία της εργασίας και στην υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Επίσης το άρθρο 103 μιλάει για τους δημοσίους υπαλλήλους και λέει ότι αυτοί που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Μέσα από τις διαθεσιμότητες ωστόσο που προωθεί και πλέον είναι πραγματικότητα το υπουργείο παιδείας και το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης φτάνουν για ακόμα μία φορά στο σημείο να καταλύουν το σύνταγμα. Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι είναι τυχερός όποιος εργάζεται. Να μας οδηγήσουν στον κανιβαλισμό. Οι εργαζόμενοι να δούμε τους ανέργους σαν ανταγωνιστές και οι άνεργοι να εποφθαλμιούν τις θέσεις εργασίας. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για όλα ευθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι καθηγητές, εμείς ωστόσο και με την σημερινή μας συνάντηση αποδεικνύουμε πόσο αίολα είναι τα επιχειρήματά τους και καλούμε τους πάντες να συνταχθούν μαζί μας».

Ο κ. Σαλπιστής τόνισε πως και στην Δράμα η εικόνα είναι παρόμοια με αυτή του Έβρου, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται στα ΕΠΑΛΕΠΑΣ όπου όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η γ’ τάξη σχεδόν δεν υπάρχει». Για τον λόγο αυτό όπως ανακοίνωσε ο κ. Σαλπιστής η ΕΛΜΕ Δράμας σε συνεργασία με το Β΄ ΕΠΑΛ, το σύνολο διδασκόντων και σε συνεργασία με συναδέλφους καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα κάνουν μαθήματα πρόσθετης διδακτικής στήριξης κοινωνικού χαρακτήρα μετά το τέλος ωρολογίων προγραμμάτων για τους μαθητές για τα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα. «Δεν είναι λύση του προβλήματος» τόνισε ο κ.Σαλπιστής «είναι ένα απλό χάπι, έτσι ώστε μέχρι να πάρει κάποιες αποφάσεις ο υπουργός για να στελεχώσει τις κενές θέσεις, τα παιδιά να μπορούν να διαβάζουν κυρίως τα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα».

Θανάσης Καραγεωργίου, αντιπρόεδρος Α΄ΕΛΜΕ Έβρου «Πλέον στους εκπαιδευτικούς επικρατεί μεγάλη απογοήτευση με αποτέλεσμα να μην έχουμε διάθεση για πολλά πράγματα»

Ο αντιπρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου κ. Θανάσης Καραγεωργίου συμφώνησε με τους προλαλήσαντες σε θέματα που αφορούν τα εργασιακά και υποστήριξε ότι είχαν δίκιο που ξεκίνησαν ένα αγώνα «με διάρκεια, με πείσμα» από το καλοκαίρι και μετά με στόχο να τεθεί η παιδεία ως κεντρικό θέμα στην κοινωνία και στην πολιτική. «Εν μέρει το κατορθώσαμε, ο κόσμος συζητά για την παιδεία και από την άλλη οι γονείς και οι μαθητές μας βιώνουν τα προβλήματα της παιδείας. Διότι η παιδεία είναι παιδεία αλλά και προβλήματα». Αναφερόμενος στα προβλήματα μετέφερε τη μεγάλη απογοήτευση που επικρατεί στους συναδέλφους του, «δεν έχουμε διάθεση για πολλά πράγματα», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι αιτία δεν είναι το οικονομικό αλλά πολλά «μικρά, μικρά, μικρά που διαμορφώνουν μια πραγματικότητα». Μεταφέροντας την πραγματικότητα στον Έβρο έκανε λόγο για κενά σε μαθηματικούς, φυσικούς και σε πολλές ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και τόνισε ότι τα ΕΠΑΛ σε όλες τις ΕΛΜΕ υπολειτουργούν, ενώ στην ΕΠΑΣ Έβρου υπάρχει ένας διευθυντής και μια εκπαιδευτικός και το υπόλοιπο πρόγραμμα βολεύεται με ωρομισθίους. Στο πλαίσιο αυτό αμφισβήτησε κατά πόσο τα παιδιά θα μπορέσουν να πάρουν πτυχίο, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για απαξίωση, διάλυση και τσάκισμα «μάλιστα με κριτήρια ταξικά» την τεχνική εκπαίδευση, όπως επίσης ότι φέτος δεν λειτουργεί η ενισχυτική διδασκαλία με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μαθητές να καταφεύγουν στα φροντιστήρια ή κάποια παιδιά να μένουν αβοήθητα.

Όσον αφορά στις υποδομές ανέφερε ότι εδώ και έξι χρόνια αγωνίζονται για τη δημιουργία ενός έκτου γυμνασίου αλλά δεν γίνεται τίποτα, στο Λύκειο Φερών τα παιδιά κάνουν μάθημα στα ΤΟΛ. Κάλεσε την κυβέρνηση και το υπουργείο να σταματήσουν να βλέπουν τους καθηγητές ως αριθμούς αλλά ως ανθρώπους και τέλος αναφέρθηκε στους 2122 συναδέλφους προς απόλυση «τους οποίους δεν τους ξεχνάμε. Μαζί με αυτούς δεν ξεχνάμε τους 15000 μαθητές που βολοδέρνουν γύρω από τα ΕΠΑΣ και από τα ΕΠΑΛ. Τη μια ώρα έχουν μάθημα και την άλλη κενό. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχισθεί. Η λύση για εμάς είναι μόνο ο αγώνας. Γονείς, μαθητές εκπαιδευτικοί, η κοινωνία δεν μπορεί να τα αφήνει στην καλένδες αυτά τα θέματα, αφορούν το μέλλον και συνεπώς κάτι πρέπει να κάνουμε».

Μαρία Λυκοπούλου, πρόεδρος ΕΛΜΕ ν.Ξάνθης «Τα αναλυτικά προγράμματα έχουν μια μπακαλίστικη πολιτική του μαζεύω αντικείμενα και τα βάζω το ένα πλάι στο άλλο»

Η κ. Λυκοπούλου πρόεδρος της ΕΛΜΕ ν. Ξάνθης αναφέρθηκε σε ένα ειδικότερο θέμα αλλά όπως το χαρακτήρισε «απόλυτα βασικό και αφορά όλη την κοινωνία και τι είδους πολίτες σκοπεύουμε να κάνουμε». Το θέμα αφορά στα αναλυτικά προγράμματα και η κ. Λυκοπούλου έδωσε το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο κινούνται αυτά. Όπως τόνισε η ίδια «δεν έχουν καμία σχέση με την απαίτηση της κοινωνίας για μια πολύπλευρη μόρφωση αλλά κυρίως στρώνουν το δρόμο για ένα σχολείο της αγοράς, με προσωπικό ελαφρά μορφωμένο και λίγη εξειδίκευση. Δεν σκοπεύει να φτιάξει πολίτες ελεύθερους ούτε κοινωνία διαφορετική. Τα αναλυτικά προγράμματα έχουν έλλειψη κάποιας κεντρικής ιδέας, κεντρικού σχεδιασμού και μιας στοχοθεσίας, έχουν μια μπακαλίστικη πολιτική του μαζεύω αντικείμενα και τα βάζω το ένα πλάι στο άλλο». Η κ. Λυκοπούλου κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε σχεδιασμός για τη λειτουργία του νέου λυκείου και γενικότερα ανέφερε ότι χαρακτηριστικό των προγραμμάτων είναι σκόρπιες γνώσεις «ατάκτως ερριμμένες» χωρίς λογική συνέχεια.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ ν.Ξάνθης τα σχολεία της Ξάνθης επίσης υπολειτουργούν με σοβαρά κενά και ελλείψεις. «Τα προβλήματα που αφορούν στις μετακινήσεις λύθηκαν εκτός από το μουσικό σχολείο που εξακολουθεί να έχει πρόβλημα στις μετακινήσεις όπως επίσης και στους καθηγητές καθώς δεν έχει μουσικούς. Σοβαρές ελλείψεις σε καθηγητές εμφανίζονται επίσης στα ΕΠΑΛ, ενώ και από το Ειδικό Σχολείο της Ξάνθης λείπει ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσωπικού. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε το επιστημονικό προσωπικό ενώ λείπει το ειδικό βοηθητικό προσωπικό και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα λειτουργούσε με βάρδιες. Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα είναι το κτιριακό υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν κτίριο και συγκεκριμένα το 4ο Λύκειο, στο 8ο Γυμνάσιο και στο Μουσικό, στη δε Γλαύκη συστεγάζονται σε ένα χώρο το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ». Τέλος ανακοίνωσε ότι και αυτή τη χρονιά στην Ξάνθη θα λειτουργήσει σχολείο αλληλεγγύης.

Νεκτάριος Δαπέργολας, πρόεδρος ΕΛΜΕ ν. Ροδόπης «Το νέο Γενικό Λύκειο και για το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο όπως τα οραματίζεται το υπουργείο Παιδείας είναι προβληματικά»

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος Δαπέργολας πρόεδρος της ΕΛΜΕ ν.Ροδόπης μίλησε για το νέο Γενικό Λύκειο και για το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο τα οποία χαρακτήρισε προβληματικά όπως τα «οραματίζεται» το Υπουργείο Παιδείας. Κατήγγειλε ότι υπάρχει παντελής έλλειψη ενημέρωσης για το θέμα και παρά το γεγονός ότι έχει περάσει από τη βουλή εδώ και δυο μήνες είναι άγνωστο και για τους γονείς και τους καθηγητές. Κλείνοντας ο κ. Δαπέργολας υπογράμμισε πως «υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφήνονται να καθοριστούν στο απώτερο μέλλον και φυσικά υπάρχει μια εύλογη και προφανής αβεβαιότητα. Το νέο Λύκειο γίνεται αυστηρότερο αλλά όχι επ’ ωφελεία του μαθητή ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος αν δεν τα καταφέρει».

agonysp.blogspot.gr

Tags: Αγωνιστική Συσπείρωση Έβρου Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
δραμα, υπουργείο παιδείας, tweet, ελμε, συμμετοχή, επαλ, σχολεια, προσφορες, νέα, επασ, συνταγμα, απεργια, επιστρατευση, λύση, καλοκαιρι, ξανθη, βουλη, blogspot, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια μμε, θεματα πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, τελος του κοσμου, κοινωνια, ωφελεια, αναπληρωτες, το θεμα, επαλ, ηθικη, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υπουργείο παιδείας, ωρα, blogspot, αρθρο, γεγονος, γινεται, γονεις, δευτερο, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, υπαρχει, εκπαιδευση, ελλειψη, ελμε, εβδομαδα, εξι, επασ, επρεπε, ιδια, θεσεις εργασιας, εικονα, κυβερνηση, κικη, κτιριο, λειτουργια, λυκειο, λειπει, λύση, λογο, μεριμνα, μηνες, μαρια, νεο λυκειο, νομικη, παντα, οχημα, παιδια, προβληματα, προγραμματα, πτυχιο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σχολειο, τουρτα, φυσικα, φροντιστηρια, φορα, ωρες, αγνωστο, αγωνας, δικαιωμα, δικαιωματα, δικιο, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερο, υπουργειο, κομματι, μια φορα, tweet, τυχερος, θανασης, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα