Αυξάνονται κατά 10% οι εισακτέοι στα ΑΕΙ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/4/2012

111.000 οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών. Από αυτούς, οι 87.820 είναι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων

«Κλείδωσε» ο φετινός αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ, ο οποίος αναμένεται να είναι αυξημένος, κατά περίπου 10%, σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος περί τις 82.000 (έναντι 74.440 πέρυσι) θα είναι οι θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ,

τις οποίες θα διεκδικήσουν οι περίπου 111.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών. Από αυτούς, οι 87.820 είναι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (72.565 τελειόφοιτοι και 15.255 απόφοιτοι).

Με βάση τις ίδιες πηγές, ο αριθμός των φετινών εισακτέων θα είναι οριακά αυξημένος (γύρω στο 0,5%) στα πανεπιστήμια, ενώ περίπου 10% θα αυξηθούν οι θέσεις στα ΤΕΙ, αφού τις «πύλες» τους θα ανοίξουν και πάλι περίπου 15 από τα 24 τμήματα ΤΕΙ τα οποία πέρυσι, λόγω πολύ χαμηλής ζήτησης, δεν δέχθηκαν εισακτέους. Επίσης, αυξημένος σε σύγκριση με πέρυσι αναμένεται να είναι και ο αριθμός των εισακτέων ειδικών κατηγοριών, δηλαδή τρίτεκνων, πολύτεκνων κ.ά.

Βεβαίως, μεταξύ των τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναμένεται να υπάρξει ανακατανομή των θέσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές εκτιμάται ότι θα υπάρξει δραστικός περιορισμός στους εισακτέους, καθώς λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο αριθμός των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, αφού ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν φέτος στις 21 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης ξεκαθάρισε ότι οι μαθητές οι οποίοι φέτος φοιτούν σε Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ με το «παλιό», δηλαδή το ισχύον σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων. «Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει με τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Μπαμπινιώτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα