Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής: Οχι άλλο αίμα εργαζόμενου στο βωμό του κέρδους

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Έξι εργαζόμενοι σακατεμένοι στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο. Η εργατική τάξη προσθέτει νέα θύματα στον μακρύ κατάλογο των δικών της θυσιών στον βωμό της κερδοφορίας της εργοδοσίας.

Πόσο τυχαίο είναι το «ατύχημα» που συνέβη στα ΕΛΠΕ;

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ αναφέρει: «υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης

σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία

Έμμεσα η ίδια η εταιρία υποδεικνύει μια απ’ τις αιτίες του «ατυχήματος». Ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων μειώθηκε από το 2007 έως το 2013 κατά 29%. Αντίθετα αυξάνεται το προσωπικό με άλλες μορφές εργασίας.

Η χρονική συγκυρία του «ατυχήματος» δεν είναι τυχαία. Από τις 12 Απρίλη, στο διυλιστήριο γίνονται εργασίες γενικής συντήρησης (shut down). Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι δουλεύουν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, κάτω από την πίεση της εργοδοσίας να τελειώσει η δουλειά το συντομότερο δυνατό και να μπει ξανά σε λειτουργία το διυλιστήριο.

Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων απασχολούνται μέσω εργολαβικών συνεργείων. Πρόκειται για εργάτες, Έλληνες και μετανάστες, που δουλεύουν για 30 - 40 μέρες, όσο διαρκούν οι εργασίες συντήρησης, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη γνώση του χώρου, την εμπειρία και την ειδίκευση.

Ακόμα χειρότερα, οι αμοιβές τους δεν ξεπερνούν τα 3,8 ευρώ την ώρα, δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, σε 12ωρες, 14ωρες, ακόμα και 16ωρες βάρδιες.

Η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με ευκαιριακούς και φτηνούς εργαζόμενους δημιουργούν συνθήκες άμβλυνσης και καταστρατήγησης των μέτρων ασφαλείας, που αυξάνουν πολύ τις πιθανότητες ενός ατυχήματος που έχει τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος.

Επιπλέον όπου επικρατούν οι λογικές της συνεχούς μείωσης του κόστους παραγωγής, αυτές οι μειώσεις συνήθως συμπαρασύρουν τους κανόνες και τα μέσα ασφαλείας με άμεσο κόστος την ασφάλεια των εργαζομένων.

Το τι ακριβώς ενδιαφέρει πρώτιστα την εταιρία φαίνεται απ’ την δική της ανακοίνωση.

Αφού αναφέρεται και λίγο στους ανθρώπους που σακατεύτηκαν και χαροπαλεύουν καταλήγει: «Το περιστατικό δεν αναμένεται να επηρεάσει τις εργασίες ολοκλήρωσης του προγραμματισμένου shutdown του διυλιστηρίου, ενώ δεν προβλέπεται να έχει επίπτωση στα χρηματοοικονομικά μεγέθη της Εταιρείας.»

Δηλαδή κάποιες «μηχανές» που χάλασαν θα αντικατασταθούν άμεσα και όλα θα κυλίσουν ομαλά χωρίς κόστος για την εταιρία.

Τι κι αν χαροπαλεύουν άνθρωποι στα νοσοκομεία.

Τι κι αν από καθαρή τύχη οι τραυματίες ή και νεκροί δεν ήταν πολλοί περισσότεροι

Τι κι αν από τέτοια περιστατικά κινδυνεύουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αλλά όλη η γύρω κατοικημένη περιοχή. Αλήθεια οι τοπικοί δημοτικοί άρχοντες θα παρέμβουν να υπερασπιστούν την ασφάλεια των πολιτών τους;

Όσο οι άνθρωποι θα είναι εξαρτήματα των μηχανών τους και τα παιδιά τους τα ανταλλακτικά τόσο οι επιχειρηματίες θα θησαυρίζουν και οι εργαζόμενοι θα λιμοκτονούν και θα είναι τα θύματα στο βωμό του κέρδους πληρώνοντας δυσανάλογο κόστος.

Απαιτούνται τώρα σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τόπους δουλειάς, με μόνιμη σταθερή δουλειά και εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία.

εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενουςνα πληρώσει η εργοδοσία για το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕνα καταργηθούν τα εργολαβικά συνεργεία μέσα στις επιχειρήσεις

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Καρυώτης Δημήτρης

Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Βασιλείου Γιούλη

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ

Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς 22 Ελευσίνα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ - FAX: 2105561490

Email: [email protected]

http://aelmedytikattik.blogspot.gr/

Ελευσίνα 08/05/2015

Tags: Α ΕΛΜΕ Δυτ. ΑττικήςΕΛΠΕΑσπρόπυργος
Keywords
Τυχαία Θέματα