Α. Δημοσχάκης: Ο γνωστός από την υπόθεση της ζαρντινιέρας υποψήφιος της ΝΔ

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης ο πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., την περίοδο της περίφημης «ζαρντινιέρας» είναι υποψήφιος της ΝΔ στον Έβρο.

Τι έγινε με την υπόθεση ζαρντινιέρας

Βράδυ της 17ης Νοεμβρίου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα της πολύκροτης «υπόθεσης της ζαρντινιέρας», όπως έμεινε γνωστή λόγω της εκδοχής των αρχών ότι ο Κύπριος φοιτητής τραυματίστηκε πέφτοντας σε μία ζαρντινιέρα. Ωστόσο, ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, κατέγραφε τον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς, μετά τη διαδήλωση

για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το σοβαρό τραυματισμό του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας στις 17 Νοέμβρη 2006 στη Θεσσαλονίκη, όταν ξυλοκοπήθηκε, χωρίς λόγο, από άντρες της αστυνομίας.

Η υπόθεσή του απέκτησε αρκετή δημοσιότητα λόγω της απόδοσης του τραυματισμού του, μέσω ανακοίνωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σε αυτοτραυματισμό λόγω πτώσης σε ζαρντινιέρα, ισχυρισμός που διαψεύσθηκε από βίντεο που κατέγραψε τον ξυλοδαρμό.
«Όλα τελείωσαν για μένα εκείνο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2006. Βίωσα τον θάνατο και τον βιώνω κάθε μέρα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το φόβο και τον πανικό μου. Μου έχουν καταστρέψει τη ζωή», ανέφερε ο φοιτητής.


Ο Αυγουστίνος Δημητρίου φοιτούσε σε ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη ο 24χρονος φοιτητής έκανε βόλτα στην περιοχή της πλατείας Συντριβανίου κοντά στο ξενοδοχείο ABC, μαζί με έναν φίλο. Η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε λήξει ώρες πριν, καθώς και οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και μερικών διαδηλωτών. Μερικοί αστυνομικοί έκαναν σωματικό έλεγχο των περαστικών στην πλατεία αν ταίριαζαν με ένα προφίλ (νεαρή/νεαρό με σακίδιο, μακριά μαλλιά, κλπ.). Είχαν γίνει επεισόδια μπροστά στην πλατεία Χημείου, για τα οποία άλλοι εφτά φοιτητές συνελήφθησαν εκείνο το βράδυ.
Με ησυχία να επικρατεί στους δρόμους, ένας άνθρωπος που φορούσε πολιτικά ρούχα πλησίασε τον φοιτητή, και άρχισε να τον χτυπάει. Έκανε νόημα σε άλλους δύο, οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν επίσης στον ξυλοδαρμό. Φορούσαν μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο. Ο Δημητρίου σε συνέντευξη στην τηλεόραση είπε ότι δεν ήξερε ότι επρόκειτο για αστυνομικούς. Για αυτό το λόγο, όταν είδε ένστολους αστυνομικούς κοντά, τους φώναζε να τον βοηθήσουν. Εκείνοι όμως δεν επενέβησαν. Του έβαλαν χειροπέδες και συνέχισαν να τον χτυπάνε.
Οκτώ καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πέρασαν από το σημείο μετά από περίπου είκοσι λεπτά και είδαν τα άτομα με τα πολιτικά να χτυπάνε το φοιτητή. Ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν, όπως περιέγραψε αργότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, σε γραπτή αναφορά. Οι άνθρωποι με τα πολιτικά τους εξύβρισαν και τους απείλησαν, ενώ οι ένστολοι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους καθηγητές από την περιοχή. Ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο για το αιμόφυρτο παιδί και να μάθουν τα ονόματα και των ένστολων αστυνομικών και αυτών που φορούσαν πολιτικά και σκουφιά, αλλά απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους. Οι αστυνομικοί έβαλαν τον φοιτητή σε αυτοκίνητο της ασφάλειας και έφυγαν. Έπειτα, οι καθηγητές ζήτησαν από ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας να ενημερωθεί ο εισαγγελέας για το συμβάν, πράξη που ο αξιωματικός αρνήθηκε να κάνει. Τον Δημητρίου τον πήραν οι αστυνομικοί στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Εκεί τον κράτησαν μέχρι τις 5 το πρωί, όταν τελικά τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Επίσημη αντίδραση

Την ημέρα μετά την πορεία, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, χαρακτήρισε τα επεισόδια της προηγούμενης μέρας ως "περιορισμένης έκτασης τοπικού ενδιαφέροντος" και δήλωσε ότι "Η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία της Αστυνομίας ήταν παροιμιώδης". Δύο μέρες μετά από την σύλληψη του Δημητρίου, βγήκε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης που υποστήριζε ότι ο φοιτητής τραυματίστηκε γιατί "έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί". Λόγω αυτής της ανακοίνωσης, το περιστατικό έγινε γνωστό ως "η υπόθεση της ζαρντινιέρας".
Αρκετό καιρό αργότερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, δικάζοντας σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, καταδίκασε δυο από τους αστυνομικούς σε ποινές φυλάκισης 2,5 ετών, στον καθένα, με 3ετή αναστολή, για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Για την ίδια υπόθεση το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης είχε επιδικάσει στον Αυγ. Δημητρίου το χρηματικό ποσό των 300.000 ευρώ ως αποζημίωση για τον ξυλοδαρμό που έγινε στις 17 Νοεμβρίου 2006.

Tags: ζαρτινιέραΑναστάσιος ΔημοσχάκηςυποψήφιοςεκλογέςΝΔ
Keywords
Τυχαία Θέματα