Kρούσμα νοθείας στις εκλογές της Κεντροαριστεράς

Παραφωνίες που δυσφημούν το εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς -έστω κι αν πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα- έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τις εκλογές του α’ γύρου.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», κρούσμα εκτεταμένης νοθείας ήρθε σε γνώση της Επιτροπής Αλιβιζάτου σε κάλπη στο Τρίκερι του νομού Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, την οποία δημοσιοποίησε η τοπική εφημερίδα «Θεσσαλία», οι ψηφοφόροι ψήφισαν διά τηλεφώνου, χωρίς φυσική παρουσία,

παρά το γεγονός ότι η τηλεφωνική ψήφος απαγορεύεται ρητά.

Πρωτότυπο σύστημα

Ειδικότερα ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου στην περιοχή και εν ενεργεία δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Ν. Φορτούνας, φέρεται να καλούσε τους πολίτες στο τηλέφωνο, οι οποίοι έδιναν τον αριθμό της ταυτότητάς τους και στη συνέχεια καταχωρίζονταν στο σύστημα ως ψηφίσαντες.

Η νοθεία αποκαλύφθηκε όταν η Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας ζήτησε το ποσό που είχε συγκεντρωθεί από τις εκλογές στο Τρίκερι, λαμβάνοντας ως απάντηση ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να δοθούν καθώς εφαρμόστηκε το πρωτότυπο σύστημα της εξ αποστάσεως τηλεφωνικής ψήφου.

Εκ μέρους της Επιτροπής έμειναν άναυδοι στο άκουσμα του συμβάντος, υποστηρίζοντας ότι αυτό συνιστά ντροπή και ευτελισμό της διαδικασίας.

Επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ, αργά το βράδυ της Παρασκευής η Επιτροπή διαπίστωσε ότι με ευθύνη της Εφορευτικής, κανένας από τους 109 εκλογείς δεν συμπλήρωσε την προβλεπόμενη αίτηση/δήλωση. Κατόπιν αυτού, για να διασφαλισθεί η τήρηση των διαδικασιών στον δεύτερο γύρο, η Επιτροπή ανέθεσε σε μέλος της να εποπτεύσει επί τόπου την εκλογική διαδικασία.

Να σημειώσουμε πως ο δήμαρχος φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν έπαιρνε χρήματα γιατί διαφωνούσε με την απόφαση της Επιτροπής, αλλά δεν απαντά αναφορικά με την τηλεφωνική ψήφο.

Για την ιστορία, την καταγγελία έκανε η πρωτοβουλία υποστήριξης του Ν. Ανδρουλάκη στον νομό Μαγνησίας, ενώ τα αποτελέσματα των παράτυπων τηλεφωνικών ψηφοφόρων έδωσαν 74 ψήφους στη Φ. Γεννηματά, 20 στον Ν. Ανδρουλάκη, από τέσσερις στους Γ. Καμίνη και Στ. Θεοδωράκη, δύο στον Κ. Γάτσιο και από μία στους Γ. Μανιάτη, Απ. Πόντα και Δ. Τζιώτη.

Παρόμοια κρούσματα φημολογείται ότι έχουν υπάρξει στην Ιθάκη, στους Φούρνους και στη Σκύρο.

►Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών που συνεδρίασε την Παρασκευή, αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση των δυο υποψηφίων να συγκεντρωθούν σε κάθε εκλογικό τμήμα δωρεές σε χρήμα υπέρ των πληγέντων από τη θεομηνία της Δυτικής Αττικής, με ευθύνη των εκπροσώπων τους.

Πηγή: Δημήτρης Κουκλουμπέρης - Εφημερίδα των Συντακτών

κεντροαριστεράεκλογέςΘεσσαλίαψηφοφορία
Keywords
Τυχαία Θέματα