ILO: Κίνδυνος κοινωνικών ταραχών λόγω της ανεργίας

Κοινωνία

Οι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με ταραχές και μαζικές κινητοποιήσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η απασχόληση δεν έχει ακόμα ανακάμψει για να επανέλθει στα προ κρίσης –δηλαδή προ του 2007-2008– επίπεδα, εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Ο αριθμός των ανέργων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί από τα 200 εκατομμύρια σήμερα στα 208 εκατομμύρια ως το 2015, ανέφερε ακόμη η οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της για την απασχόληση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής της ILO,

Γκάι Ράιντερ, «χρειαζόμαστε μια παγκόσμια ανάκαμψη εστιασμένη στις θέσεις εργασίας και στις παραγωγικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με καλύτερη κοινωνική προστασία για τις φτωχότερες και τις πιο ευάλωτες ομάδες».

«Χρειάζεται να δώσουμε προσοχή στο κλείσιμο του χάσματος των ανισοτήτων που διευρύνεται σε τόσες πολλές περιοχές του κόσμου» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ILO, ο κίνδυνος εκδήλωσης κοινωνικών εντάσεωναυξήθηκε στις 46 από τις 71 οικονομίες στις οποίες ανέλυσε την κατάσταση, με βάση παράγοντες όπως είναι οι όροι στην αγορά εργασίας, το βιοτικό επίπεδο και ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις.

Στα κράτη-μέλη της ΕΕ ειδικότερα, ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε από 34% κατά μέσον όρο το 2006 στο 46% κατά μέσο όρο το 2012.

«Η κατάσταση ειδικά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζει να πιέζει υπερβολικά την οικονομική και κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο Ράιντερ, τονίζοντας πως οι πολιτικές λιτότητας καταρτίστηκαν και εφαρμόζονται για την επίλυση των κρίσεων κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεσαία τάξη συρρικνώνεται σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες όπως, για παράδειγμα, στην Ισπανία, όπου το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι ανήκει σε αυτήν την εισοδηματική κατηγορία μειώθηκε από 50% του πληθυσμού το 2007, στο 46% το 2010.

Στην ΕΕ, ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής αυξήθηκε στην Ελλάδα, στην Ισπανία στην Ιταλία, στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, στην Σλοβενία και στην Τσεχία από το 2007, ενώ αντιθέτως μειώθηκε στο Βέλγιο, στην Γερμανία, στην Σλοβακία και στην Σουηδία, σύμφωνα πάντα με το ILO.

Όπως προσθέτει την ILO ο κίνδυνος αναταραχής μειώθηκε αντίθετα στην Ασία, στην υποσαχάρια Αφρική και στη Λατινική Αμερική. Σε αυτές τις τρεις περιοχές, η αύξηση της απασχόλησης συνέβαλε στην αύξηση του μεγέθους της μεσαίας τάξης τα τελευταία χρόνια.

Στην έκθεση σημειώνεται πως οι περισσότερες από τις χώρες στις οποίες η απασχόληση αυξήθηκε πάνω από τα επίπεδο του 2007 είναι οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.

Επιπλέον η οργάνωση αναφέρθηκε στη Χιλή και στην Κολομβία χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες παραδείγματα προς μίμηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων. Και στις δύο χώρες, η απασχόληση αυξανόταν κατά μέσον όρο 3,5% από το 2007 ως και το 2012.

Οι κυβερνήσεις και των δύο αυτών κρατών αύξησαν τις δαπάνες τους παρά την κρίση, έκαναν βήματα για να προστατεύσουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και έθεσαν σε εφαρμογή προγράμματα για την τόνωση της απασχόλησης των νέων, σημείωσε η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ.

Αλλά ακόμη η ILO επέκρινε τη ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων στις προηγμένες χώρες, με την διόγκωση των αμοιβών των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων και των κερδών των μεγάλων εταιρειών και παράλληλα την μείωση των μισθών των απλών εργαζόμενων.

Η αύξηση των ανισοτήτων καταγράφεται σε ένα πλαίσιο σοβαρής κρίσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες και με φόντο την μεγάλη άνοδο της ανεργίας: οι άνεργοι το 2013 είναι 30 εκατ. περισσότεροι από το 2008 και ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τα 208 εκατ. σε διεθνές επίπεδο το 2015, σύμφωνα με την ILO.

Οι ανισότητες αυξήθηκαν στις 14 από τις 26 προηγμένες χώρες οι οποίες εξετάστηκαν, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Δανίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ.

in.gr

Tags: ILOανεργία

Keywords
Τυχαία Θέματα