Homo techocraticus, της Ιουλίας Καστρίτση

Tweet

Όποια κι αν είναι η θεώρηση του καθένα σχετικά με τον άνθρωπο, είτε θεοκρατική ότι δηλ. είναι δημιούργημα ενός ανώτερου όντος που ονομάζεται Θεός, είτε δαρβίνεια ότι είναι δηλ. αποτέλεσμα εξελικτικής διαδικασίας μέσα στο πέρασμα των αιώνων, ωχριά μπροστά στο κατασκευαστικό ρομπογενετικό είδος, που παρουσιάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες, του Homo techocraticus.

Αποτέλεσμα επισταμένων μελετών, άοκνων

πειραματισμών, ανώτερης επεξεργασίας κι ανάλυσης από οικονομικούς κολοσσούς, ξεχύθηκε κι εξαπλώθηκε σ' ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό " να ασκήσει το έργο του με γνώμονα τις οικονομικές απαιτήσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν οι συνέπειες για τον ανθρώπινο παράγοντα" (λεξ. Μπαμπινιώτη).

Τα ρομποτικά αυτά σαΐνια δε θα μπορούσαν να λείπουν από μια πολιτισμένη χώρα που σέβεται τον εαυτό της, όπως η Ελλάδα. Στρατιές εγκαταστάθηκαν σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κι υπουργεία, κινώντας τα νήματα, παίρνοντας αποφάσεις και δρομολογώντας τη ρότα του τόπου. Τώρα, αν αυτή η ρότα συνυφαίνεται και με το καλό του πληθυσμού δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Είπαμε. Ο άνθρωπος έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Το μετεξελιγμένο αυτό είδος φοράει ακριβά κοστούμια και γραβάτες, τρέφεται σε ακριβά εστιατόρια, πλαγιάζει σε πουπουλένιες κλίνες, χαριεντίζεται με τις ελίτ που το δημιούργησαν, το βλέμμα του είναι πάντα στραμμένο ψηλά στους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, ασχέτως αν το βήμα του σκοντάφτει πάνω στα πτώματα που πατάει. Αδιάφορο.

Είπαμε. Ο άνθρωπος έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Με μικροτσίπ μέσα στον εγκέφαλο, για να είναι πλήρως καθοδηγημένα, τα όντα αυτά μπορούν να καταστρέφουν, να λεηλατούν, ν' απολύουν, να ποδοπατούν, να εξανδραποδίζουν, να καταστέλλουν.

Επίσης, στο σκληρό τους δίσκο έχει προστεθεί κι ένα πλούσιο λεξιλόγιο, που περιλαμβάνει λέξεις όπως εξορθολογισμός, αναδιάρθρωση, αναδιαμόρφωση, αναδιάταξη, αναπροσαρμογή, ανασύσταση ( στις σύνθετες λέξεις με την πρόθεση ανά παίρνουν άριστα!)

Δε μπορώ να πω με σιγουριά, αν η αναλγησία, η ανανδρία, η αναισθησία, η αναισχυντία, η ανασκολόπηση τους είναι γνωστές.

Αλλά τελοσπάντων, δεν κατασκευάστηκαν για να έχουν ευαισθησίες. Αυτά είναι για εμάς τους μικρούς, που δεν έχουμε και καμιά ιδιαίτερη αξία.

Το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι αυτό των αριθμών. Χάνονται μέσα στα νούμερα και στις στατιστικές. Τραγουδώντας το " Έχουμε και λέμε μείον πέντε, έξι δια δύο συν οκτώ" κινούν τους ανθρώπους ως πιόνια πάνω στη σκακιέρα και πότε τους βγάζουν από δω, πότε τους βάζουν από κει, πότε τους ξαναβγάζουν, πότε τους πετάνε. Με πρόσωπο ξαναμμένο από την ευχαρίστηση μπορούν να παίζουνε για ώρες,

Τώρα, αν εσένα σου βγαίνει η ψυχή από αυτό το παιχνίδι τι νόημα έχει; Ποιος σε λογαριάζει;

Εσύ εκφράζεις το παλιό. Ο Ηomo tecnocraticus το νέο , το καινοφανές, το μοντέρνο. Ήρθε για να μείνει και να κατακτήσει την υφήλιο.

Έτσι κοντά στο θάνατο του εμποράκου, του δασκάλου, του αγρότη, του δημόσιου κι ιδιωτικού υπαλλήλου υπάρχει και ο θάνατος του πολιτικού, που αντικαθίσταται από ένα μάτσο εντεταλμένους.

Υ.Σ. Κάποια μικροτσίπ παρουσιάζουν κατασκευαστικά σφάλματα και ρετάρουν,. Οποιαδήποτε αναφορά για το Υπουργείο Υγείας κρίνεται ως αναληθής.

Ιουλία Καστρίτση

Καθηγήτρια βρεφονηπιοκομίας με αόρατο μέλλον

Tags: Ιουλία Καστρίτση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα