H κραυγή της νέας γενιάς των εκπαιδευτικών..., του Χρήστου Ηλιόπουλου

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, καθηγητή Κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη.

H κραυγή της νέας γενιάς των εκπαιδευτικών...

κ. Υπουργέ,

Πρόσφατα μας στείλατε στα σχολεία μια επιστολή, για να μας \"σφίξετε\" όπως είπατε, \"το χέρι\" επ\' ευκαιρία της αναλήψεως των καθηκόντων σας. Σας ευχαριστούμε θερμα. Ωστόσο, αυτή υπήρξε και η αφόρμηση σκέψεων και προβληματισμών, που θα ΄θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας.
Πιστεύοντας όπως και πολλοί συνάδελφοί μου στο αγαθό της δημόσιας εκπαίδευσης, έλαβα
την απόφαση να μετάσχω στις απαιτητικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ, για να διοριστώ. Το αποτέλεσμα υπήρξε θετικό.Παρ\' όλα αυτά, η πραγματικότητα που βιώνουμε οι περισσότεροι από εμάς είναι πλέον το λιγότερο \"απογοητευτική\". Και εκφράζω με όσα γράφω την πλειονότητα των συναδέλφων, Ιδιαίτερα των νεότερων, που έχουμε υποστεί δυσβάστακτες και άδικες μισθολογικές μειώσεις. Οι περισσότεροι από εμάς αυτή τη στιγμή ασκούμε το ύψιστο λειτούργημα του εκπαιδευτικού μακριά από τα σπίτια μας, αντιμετωπίζοντας υπέρογκα πάγια μηνιαία έξοδα, λαμβάνοντας μισθό - φιλοδώρημα ξεκινώντας από 530 ευρώ...αναλόγως και της όποιας προϋπηρεσίας μας.Πιστεύω ότι δεν εκπλήσσεστε. ΄Αλλωστε η επιστολή σας δείχνει ότι γνωρίζετε σε γενικές γραμμές την κατάσταση. Αλλά την πένα αυτή τη στιγμή κρατεί το χέρι κάποιου, που όχι μόνο γνωρίζει, αλλά και βιώνει αυτήν την κατάσταση μαζί με χιλιάδες συναδέλφους του. Ξέρετε, συχνά η απόσταση ανάμεσα στο \"γνωρίζω\" και το \"βιώνω\" είναι η απόσταση της θεωρίας από την πράξη, η οποία συχνά είναι αβυσσαλέα.
Κ. Υπουργέ, οι ΄Ελληνες εκπαιδευτικοί είμαστε υπερήφανοι. Δεν εκλιπαρούμε τον οίκτο κανενός ούτε πτοούμαστε. Απλώς προβληματιζόμαστε για το άδηλο μέλλον. Το μέλλον όχι μόνο το δικό μας αλλά και των μαθητών μας, τους οποίους αγαπάμε και θέλουμε να δούμε να ανοίγουν τα φτερά τους και να γίνονται άρτιες προσωπικότητες. Περισσότερο γράφω αυτήν την επιστολή για να ακούσετε και εσείς τη δική μας \"φωνή\" και για να μάθει ο ελληνικός λαός κάποιες αλήθειες, οι οποίες συχνά συσκοτίζονται και επικαλύπτονται - μάλλον σκοπίμως - από \"διάφορους\" που έχουν το ανάλογο συμφέρον, προκειμένου να συντηρείται ο στρεβλός \"μύθος\" του \"ανεπαρκούς\", \"μίζερου\", \"οκνηρού\", \"βολεμένου\" εκπαιδευτικού που υπηρετεί στο δημόσιο σχολείο.
Κ. Υπουργέ, αγαπητοί γονείς, καλό θα ήταν να ξέρετε ότι:
- Πολλοί ΄Ελληνες εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να ζουν με λιγότερο από 10 ευρώ τη μέρα. Ναι. Σωστά διαβάσατε. Παρ\' όλα αυτά, πολλοι από αυτούς δαπανούν χρήματα από τον πενιχρότατο μισθό τους για να φέρνουν δικό τους χαρτί φωτοτυπίας, καθώς σε πολλά σχολεία οι όποιοι πόροι έχουν \"στερέψει\". Και αυτό για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα της διδασκαλίας τους και να συνεχίσουν να προσφέρουν αυτό που η συνείδησή τους επιτάσσει: το κάλλιστο στους μαθητές τους, οι οποίοι κάθε πρωί τους κοιτάζουν στα μάτια με απορίες, ερωτηματικά και, κάποιες φορές. δόξα τω Θεώ, με αιδήμονα αλλά φανερή ευγνωμοσύνη.
-
Keywords
Τυχαία Θέματα