FT & NYT: Ξένες εταιρείες θα εκχωρούν την ελληνική περιουσία

Tweet

Επιμέλεια - alfavita.gr

Το ένα μετά το άλλο τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου επιβεβαιώνουν τα σχέδια για την εκχώρηση της ελληνικής περιουσίας, με ανάθεση της διαχείρισής τους σε ξένες εταιρείες. Μετά τους Financial Times, και οι New York Times δημοσίευσαν σχετικό

ρεπορτάζ.

Με τον τίτλο «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να επιταχύνουν την πώληση της ελληνικής περιουσίας», η αμερικανική εφημερίδα διαψεύδει τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους κοινοτικούς αξιωματούχους που έσπευσαν να ισχυριστούν πως δεν υπάρχει θέμα μεταβίβασης της ελληνικής περιουσίας σε εταιρεία ξένων συμφερόντων.

Όπως αναφέρουν οι NYT, πηγή από το υπουργείο Οικονομικών τους ενημέρωσε ότι υπάρχει σειρά εγγράφων και μελετών για πιθανή μεταβίβαση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε ξένη εταιρεία. Αναφέρεται δε ότι η σχετική προεργασία έχει ήδη γίνει, αλλά «δεν είναι σίγουρο πως θα ανοίξει τώρα μία τέτοια συζήτηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Οι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, λόγω των αντιδράσεων που θα υπήρχαν στην εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά- χωρίς καν να αναφερθούμε στην αντιπολίτευση, τους συνδικαλιστές και την κοινωνία η οποία έχει χτυπηθεί από την λιτότητα». Εκτιμάται δηλαδή ότι το σχέδιο αυτό αν προχωρήσει, είναι ικανό να διαλύσει την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον στόχο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που δεν έχει πιάσει η Ελλάδα για το 2013 και σημειώνοντας επίσης την παραίτηση του πρώην διοικητή του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη μετά την πτήση του στο λίαρ τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη, υποστηρίζει πως «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο υποστήριζε ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται σε αναφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους δανειστές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξετάζεται η δυνατότητα να παραχωρηθεί ο χειρισμός των ιδιωτικοποιήσεων σε εταιρία του Λουξεμβούργου, παρακάμπτοντας την ελληνική κυβέρνηση. Μέσα στις αρμοδιότητες αυτή της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και η συγκέντρωση εσόδων έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου για να αποπληρωθούν τα δημόσια χρέη, ή να γίνουν βελτιώσεις προκειμένου να δελεαστούν αγοραστές που μέχρι στιγμής εμφανίζονται απρόθυμοι για επενδύσεις.

Tags: δημόσια περιουσίαελληνική περιουσίαξεπούλημαιδιωτικοποιήσειςΧρήστος Κωστόπουλος Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα