Aπό την έδρα του πανεπιστημίου στο πεδίο της πολιτικής

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13/4/2012

Του Αποστολου Λακασα

Πλούσια έκθεση πορτρέτων με καθηγητές του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, που σημάδεψαν την πολιτικοοικονομική ζωή της Ελλάδας μεταπολιτευτικά, θα μπορούσε να είχε στηθεί στους τοίχους των αμφιθεάτρων στο κτίριο της οδού Σόλωνος. Εκεί στεγάζεται η Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών, η οποία χωρίζεται

στα τρία, αντίστοιχα των σπουδών, Τμήματα. «Tο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών διαθέτει επιστημονικό προσωπικό το οποίο παράλληλα με το πλούσιο ερευνητικό του έργο έχει τα τελευταία χρόνια αναγνωρισμένη και πολύπλευρη επιστημονική δραστηριότητα και κοινωνική προσφορά, με ενεργό παρουσία τόσο σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας (υπουργεία, τράπεζες, Οργανισμούς κ. ά.), όσο και σε κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Ηνωμένα Εθνη κ. ά.)» αναφέρει ο οδηγός σπουδών του Τμήματος, το οποίο γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας του φέτος -ιδρύθηκε το 1972- και έχει ένα ιδιαίτερο προνόμιο: «έχει» στο libro d’ oro των διδασκόντων του τους δύο μη κοινοβουλευτικούς πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης. Πρόκειται για τον Ξενοφώντα Ζολώτα, που ήταν καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και διετέλεσε πρωθυπουργός από τις 23/11/1989 έως τις 11/4/1990, και τον νυν πρωθυπουργό, καθηγητή Οικονομικών Επιστημών κ. Λουκά Παπαδήμο.

Και δεν είναι μόνο ο Ξενοφών Ζολώτας και ο Λουκάς Παπαδήμος. Μόνο να απαριθμήσουμε τους καθηγητές του Τμήματος, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο αρκεί: Τάσος Γιαννίτσης (ομότιμος καθηγητής-υπουργός Εσωτερικών), Γιάννης Προβόπουλος (πρώην καθηγητής, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος), Βασίλης Ράπανος (καθηγητής, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας), Γιάννης Στουρνάρας (καθηγητής, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ), Λούκα Κατσέλη (καθηγήτρια, υπουργός στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας).

Και δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς υπάρχουν καθηγητές του Τμήματος, οι οποίοι έχουν θέσεις σημαντικές, έστω κι αν δεν συγκεντρώνουν τους μεγάλους προβολείς της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Παπαδάκης και ο κ. Αντώνης Μπαρτζώκας, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Κατά το πρόσφατο, επίσης, παρελθόν, καθηγητές του Τμήματος είχαν επιτελικές θέσεις στη χρηματιστηριακή σκηνή. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταύρος Θωμαδάκης διετέλεσε πρόεδρος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι κ. Μανώλης Ξανθάκης και Παναγιώτης Αλεξάκης πρόεδροι του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πολυσυλλεκτικότητα

«Το τμήμα μας έχει κύριο χαρακτηριστικό την πολυσυλλεκτικότητα αλλά όχι την πολυδιάσπαση. Εχουμε ένα πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει πολλές πτυχές της οικονομικής επιστήμης, δίνοντας βάρος στην πολιτική οικονομία» παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος κ. Παναγιώτης Πετράκης. Και συμπληρώνει: «Ισως έτσι θα μπορούσα να εξηγήσω το ότι πολλοί διδάσκοντες του τμήματος καταλαμβάνουν κυβερνητικά πόστα και θέσεις αιχμής, ενώ ουκ ολίγοι ασχολούνται με τ

Keywords
Τυχαία Θέματα