2014: Κι όμως η πιο ασφαλής χρονιά για πτήσεις

Κρίνοντας κανείς από τα δημοσιεύματα του τύπου καθ' όλο το 2014 θα μπορούσε να υποθέσει ότι πρόκειται για μία κακή χρονιά για τις αεροπορικές εταιρείες. Παρ΄ όλο όμως που ο κόσμος διαβάζει για την τέταρτη τραγική ιστορία πτώσης αεροπλάνου μέσα στη χρονιά που φεύγει, μία προσεκτική εξέταση των στοιχείων αποδεικνύουν ότι ποτέ τα αεροπορικά ταξίδια δεν ήταν ασφαλέστερα.

Είναι τραγικό να θυμηθεί κανείς τη δυστυχία τεσσάρων πτώσεων αεροπλάνων. Το τέταρτο είναι το αεροπλάνο που έπεσε το Σάββατο στη θάλασσα της Ιάβας με 162 επιβαίνοντες. Το Μάρτιο, οι μαλαισιανές αερογραμμές έχασαν την πτήση ΜΗ370

πάνω από τη νότια θάλασσα της Κίνας με 239 επιβαίνοντες, συντρίμμια του αεροπλάνου δεν βρέθηκαν ποτέ. Τον Ιούλιο οι ίδιες αεροπορικές αερογραμμές έχασαν ένα δεύτερο αεροπλάνο το ΜΗ17 το οποίο κατερρίφθη στην ανατολική Ουκρανία με 298 επιβαίνοντες. Και τον ίδιο μήνα αεροπλάνο της Air Algerie συνετρίβη στο Μαλί με 116 επιβαίνοντες.

Για να δούμε όμως τα αμείλικτα στατιστικά που λένε πως ο μέσος όρος πτώσης αεροπλάνουν είναι 2,1 στο ένα εκατομμύριο πτήσεις.

Η Wall Street Journal φιλοξενεί δηλώσεις του Paul Hayes, ειδικού συμβούλου πτήσεων που λέει "ίσως σε μερικούς να φανεί ως έκπληξη το γεγονός ότι το 2014 ήταν μία ασφαλής χρονιά".

Το 1949 έγινε η πρώτη εμπορική πτήση και ο αριθμός των πτώσεων συνεχώς μειώνεται παρά την τρομακτική αύξηση των πτήσεων και τα στοιχεία προέρχονται από το Γραφείο των αεροπορικών αρχείων ατυχημάτων (ΒΑΑΑ-ΑΨΡΟ) που εδρεύει στη Γενεύη. Ο οργανισμός ορίζει ως ατύχημα όταν ένα αεροπλάνο δεν μπορεί να επισκεφασθεί.

Το 2014, είχε το μικρότερο αριθμό πτώσεων -111 τον αριθμό- σε όλη την αεροπορική ιστορία.

Οσον αφορά τους θανάτους, το 2014 σκοτώθηκαν 1.320 άνθρωποι (υπολογίζοντας και το ατύχημα του Σαββάτου). Σύμφωνα με τον οργανισμό BAAA-ACRO, η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους ήταν το 2013 όπου είχαμε μόνο 459 νεκρούς.

Μην ξεχνάμε όμως ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τις αεροπορικές πτήσεις και όμως εξακολουθεί να είναι ο ασφαλέστερος τρόπος ταξιδιού.

Τα στοιχεία προέρχονται από το /qz.com/

Tags: αεροπλάνοπτώση αεροπλάνουσυντριβή
Keywords
Τυχαία Θέματα