2 εκατ. κλεμμένοι λογαριασμοί εντοπίστηκαν σε σέρβερ στην Ολλανδία

Tweet

Ονόματα και κωδικούς περισσότερων από 2 εκατομμύρια λογαριασμών εντόπισαν σε σέρβερ στην Ολλανδία ειδικοί από την εταιρεία Trustwave, η οποία ειδικεύεται σε θέματα κυβερνοασφάλειας και ηλεκτρονικών πιστοποιήσεων.

Τα δεδομένα αφορούν κυρίως στοιχεία πρόσβασης στις δημοφιλέστερες online υπηρεσίες, δηλαδή στις Facebook,

Yahoo, Google και Twitter. Πιο συγκεκριμένα, το Facebook βρίσκεται στην πρώτη θέση, με 318.121 λογαριασμούς, ενώ ακολουθούν οι λογαριασμοί στις Yahoo και Google, οι οποίοι είναι 59.549 και 54.437 αντίστοιχα.

Οι υπεύθυνοι της Trustwave υποστηρίζουν πως, από τις πληροφορίες που υπάρχουν στον σέρβερ, φαίνεται πως τα στοιχεία πρόσβασης προέρχονται από χρήστες σε 102 διαφορετικές χώρες. Όσον αφορά τον τρόπο κλοπής τους, όλα δείχνουν πως έγινε μέσω ενός botnet που οι ειδικοί αποκαλούν «Pony», δηλαδή ενός δικτύου μολυσμένων υπολογιστών το οποίο χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να καταγράφουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους.

Η εταιρεία δεν κατάφερε να εξακριβώσει πότε δημιουργήθηκε η βάση δεδομένων, κάτι που σημαίνει πως ορισμένοι από αυτούς τους λογαριασμούς μπορεί να είναι αρκετά παλιοί και οι κάτοχοί τους ίσως στο μεταξύ να έχουν αλλάξει συνθηματικά. Για κάθε ενδεχόμενο πάντως, προσθέτει, πριν φέρει στη δημοσιότητα την ανακάλυψή της, πρώτα επικοινώνησε με τις online υπηρεσίες, ώστε αυτές να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση που έκανε η Trustwave στα κλεμμένα password, επαληθεύοντας ότι πολλοί χρήστες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν συνθηματικά που είναι εξαιρετικό εύκολο να μαντέψει κανείς. Έτσι, το πιο κοινό password ήταν το «12345», το οποίο βρέθηκε στη βάση δεδομένων περισσότερες από 15.000 φορές.

Πηγή: Καθημερινή

Tags: ίντερνετκωδικοί Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα