Η μελιτζανοσαλάτα μας, αλλιώς : “baba ghannouj”

Εσείς μπορεί να ξέρετε την «μητέρα όλων των μαχών», έχουν φροντίσει τα διάφορα media να σας την μάθουν, με την ευκαιρία των πολέμων στον Κόλπο, στο Αφγανιστάν και, προσεχώς, (φευ) στη Συρία, εγώ σήμερα θα σας παρουσιάσω τον «πατέρα όλων των γουδοχεριών» ή αν θέλετε, τον “baba” των “ghan” και, τέλος, το “bābā ghanūj” ή “baba ghannouj”, ή και “baba ghannoug”, ανάλογα με το ποιος το λέει.

Ναι, αναφέρομαι στη γνωστή (;) μεσο-ανατολίτικη (αλλά και βορειο-αφρικάνικη) σαλάτα

από ψητή μελιτζάνα, με την καπνιστή και σκορδάτη γεύση. Την «ξαδέρφη» της δικής μας μελιτζανοσαλάτας που έχει επιπλέον μέσα της και μία γερή δόση ταχίνι. Και που, σαν ξαδέρφες που είναι, τις βρίσκει κανείς και τις δύο είτε ...ξανθές (σαν αλοιφές), είτε μελαχροινές (σαν πηκτή σάλτσα, με μαλακά κομμάτια μελιτζάνας μέσα)

Η παρασκευή της είναι πολύ εύκολη στο σπίτι, σαν της απλής μελιτζανοσαλάτας. Στο site υπάρχει ήδη μία συνταγή από την “ελενακι” , η συνταγή που θα βρείτε εδώ πιο κάτω είναι λίγο πιο ήπια, όχι με υφή αλοιφής, αλλά με ολόκληρα κομμάτια μελιτζάνας και με, αναλογικά, περισσότερο αισθητή την παρουσία του λεμονιού, για πιο ξινούτσικο αποτέλεσμα. Η “τιμωρία” μου στις δύο κυρίες του σπιτιού μας, για τους “περιορισμούς” που μου επέβαλαν σε άλλα σημεία της συνταγής !!! (δείτε “Μυστικά” [3] και [4])

Keywords
Τυχαία Θέματα