“Φωλιές” αρμύρας, με αυγά. “Σπουδαία τα λάχανα”!!!

“Σπουδαία τα λάχανα”… Μία φράση που απαντάει στην έπαρση, στον κομπασμό, στην αυθεντία για ό,τι προβάλλεται ως επίτευγμα.

“Ανιψιέ, θα μου φέρουν λάχανα από τα χωριά το απόγευμα, θα σας κάνω πίτα αύριο”. Την πρώτη φορά που την άκουσα αυτή την φράση από την “θεία” μου, την Σπυριδούλα, πριν από χρόνια στην Ιθάκη, μου είχε κάνει πολύ εντύπωση… Τόσο πολύ, που τα θυμούμαι ακόμη. Πρώτον, είμαι κάποια χρόνια μεγαλύτερος από τη “θεία” μου. Αυτό και μόνο κάνει την όλη κουβέντα πολύ παράδοξη….

Και ύστερα, τα λάχανα που ήξερα εγώ (και μάλιστα, στον ενικό, “ΤΟ λάχανο”, δεν μπαίνει σε πίτες. Η

μήπως μπαίνει; Βρε, μπας και ήμουν μπροστά σε μία καινούργια “ανακάλυψη”, σε κάποια καινούργια συνταγή, να την ανεβάσω πάραυτα στις “Συνταγές της Παρέας”;

Τίποτα από αυτά… Στην Ιθάκη, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, σε περιοχές περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κρήτης, αλλά και της Πελοποννήσου, τα άγρια χόρτα, αυτά που μαζεύουν στο βουνό και στο λόγγο, τα λένε “λάχανα”. Έτσι τα λέγαν και στην αρχαία Ελλάδα, “λάχανα”. Να και η συνέχεια που λέγαμε, ανάμεσα στο τότε και στο σήμερα…

Και υπάρχουν, όπως είπαμε “λάχανα” του βουνού και του λόγγου, υπάρχουν όμως και τα “θαλασσινά”, τα χόρτα που συλλέγονται δίπλα στη θάλασσα, (σε κάποια μέρη ακόμα και μέσα μέσα στη θάλασσα χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη φύκια).

Να, λοιπόν, που φθάσαμε στο αρμυρίκι. Ή, την αρμύρα, την αλμύρα, το θαλασσινό φασόλι, αλλά και τα “σπαράγγια θάλασσας”, ή το “θαλασσινό άνηθο (φινόκιο)”. Ένα σπουδαίο από άποψη νοστιμιάς χόρτο, που συλλέγεται εκεί που σπάει το κύμα. Ένα “λάχανο”, ένα χόρτο που, ιδανικά, τρώγεται ωμό. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται η μεγάλη του περιεκτικότητα σε ιώδιο, η υπέροχα αλμυρή του γεύση και αξιοποιείται ο πλούτος του σε μεταλλικά στοιχεία.

Για όσους πάλι θέλουν το προτιμούν μαγειρεμένο, υπάρχουν αρκετές συνταγές. Συνήθως είναι σαλάτες με βρασμένη (ή ζεματισμένη) αρμύρα, και μπορείτε να βρείτε και εδώ, μία “Σαλάτα με αρμύρα, ντομάτα και φέτα” από τη ΡΕΜΙ, όπως και μία “ Σαλάτα με Αλμυρίκια και Βινεγκρέτ Ντομάτας” από τη foodie1973, υπάρχουν όμως και κάποιες πρωτότυπες, με ζυμαρικά αλλά και με θαλασσινά (έχει μια ωραία συνταγή και ο Η. Μαμαλάκης).

Εμείς δεν θα πρωτοτυπήσουμε τόσο, αυτή εδώ είναι μία σαλάτα με ελαφρά ζεματισμένη αρμύρα, για να διατηρεί τη γεύση και τα χαρακτηριστικά της, συνοδευμένη από ένα αυγό “en chemise”. Κανονικές “φωλιές” αρμύρας, με τα αυγουλάκια τους!! Ενδιαφέρουσα και νόστιμη συνταγή. Μία συνταγή κάθε άλλο παρά …“σπουδαία τα λάχανα”!

Keywords
Τυχαία Θέματα
“Φωλιές”, “Σπουδαία,“folies”, “spoudaia