Φασόλια μαγειρεμένα σε… φλασκί (από την Τοσκάνη)

Αυτή και αν είναι νοστιμιά!!! Αυτή και αν είναι ξεχωριστή συνταγή!!! Απλή μα ταυτόχρονα πλούσια. Με υλικά φτωχικά αλλά με μία γοητεία “άλλων εποχών”. Χωρίς πολλά χρώματα αλλά ταυτόχρονα με τόσες αποχρώσεις γεύσεων και αρωμάτων… Χωρίς εξεζητημένες γεύσεις, αλλά ακριβώς για αυτό τόσο ειλικρινής, τόσο άμεση.

Η συνταγή είναι από την Τοσκάνη. Στην αυθεντική της, λοιπόν, εκδοχή, χρησιμοποιεί ένα από εκείνα τα διάσημα φλασκιά, τα γυάλινα μπουκάλια, τα στρογγυλά και με μακρύ λαιμό, στα οποία φυλάνε το περίφημο κρασί της περιοχής. Πράγματι, η συνταγή έχει το όνομα “Fagioli nel

fiasco” (που σημαίνει: “φασόλια στο φλασκί”)

Και να ήταν μόνον αυτή η πρωτοτυπία… Υπάρχουν και άλλες: Ο τρόπος που βράζουν. Το σκεύος μέσα στο οποίο βράζουν. Η παρουσία ελάχιστων υλικών. Το λιγοστό νερό.

Οι παλιοί της περιοχής συνήθιζαν να λένε για να την περιγράψουν: "θέλει ξερά φασόλια, ένα φλασκί χωρίς την ψάθινη επένδυσή του, ένα τζάκι, κάρβουνα που να “τρίζουν”, λίγα αρώματα από το χωράφι, σκορδάκι και το εξαιρετικό ελαιόλαδο των δένδρων μας..."

Ε, δεν ήθελε περισσότερα για να τραβήξει την προσοχή μου και τελικά χαίρομαι που αποφάσισα να τη δοκιμάσω. Είναι ένα πιάτο νόστιμο, πολύ θρεπτικό, πραγματικά αναζωογονητικό τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φασόλια, Τοσκάνη,fasolia, toskani