Αλί! Αλί! …Babà με limoncello; Άλλο πάλι κι αυτό!

Οι Ναπολετάνοι, “Grand maître” του babà, (η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στο γλυκό αυτό), ισχυρίζονται ότι τρία είναι τα “μυστικά” του babà: το αλεύρι να είναι λίγο (περιορισμένο), να ακολουθηθούν ευλαβικά οι ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ στο φούσκωμα της ζύμης (τα “τρία φουσκώματα”) και τα υλικά να είναι πολύ καλά δουλεμένα (υπάρχει η περίφημη “κλασσική κίνηση για τον babà”, όπου η ζύμη δεν ζυμώνεται με τον γνωστό τρόπο αλλά στη πραγματικότητα …“κτυπιέται”, …“σπάει”, μέσα στο μπολ. Μπορείτε να δείτε με ποιο τρόπο στα βήματα 11 και 12 που ακολουθούν.

Ο

babà, θα το ξέρετε άλλωστε, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο εύκολα από τα γλυκά. Εκτός από το να ξέρεις να το ζυμώνεις (να τον “κτυπάς”), θέλει και αρκετό χρόνο προετοιμασίας, με τα διαδοχικά φουσκώματα της ζύμης να απαιτούν σχεδόν 2 ώρες. Δεν έχει όμως και ΚΑΜΙΑ συνθετότητα, τα βήματα είναι απλά και, εάν γνωρίζεις τη σωστή τεχνική, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικό!

Εάν θέλετε, λοιπόν, να δείτε αυτήν την τεχνική του “κτυπήματος” της ζύμης, διαβάστε προσεκτικά τα βήματα που ακολουθούν και δείτε και αυτό εδώ το video. Ακόμη και εάν δεν καταλαβαίνετε την γλώσσα (“βαριά” ιταλικά, ναπολετάνικα), ακόμη και εάν η κυρία του βίντεο σας …“φρικάρει” σχεδόν, θυμίζοντας φιγούρα της περασμένης 50ετίας, οι κινήσεις της (ανάμεσα στο 2:45 και στο 5:25 του βίντεο) είναι πολύ χαρακτηριστικές, πολύ επεξηγηματικές, πολύ ακριβείς. Τόσο που η περιγραφή να περιττεύει. Να έχετε όμως τον ήχο δυνατά, να ακούτε και το θόρυβο που κάνει η ζύμη “σπάζοντας”.

Ένα άλλο πράγμα πολύ σημαντικό, που ίσως δεν το έχετε σκεφθεί είναι η μεγάλη αναλογία των αυγών μέσα στη ζύμη. Σε ποσότητα τουλάχιστον ίση –αν όχι και μεγαλύτερη– από εκείνη του αλευριού. Πώς να καταφέρεις να τα ενσωματώσεις όλα αυτά τα αυγά καλά μέσα στο αλεύρι, μέχρι να γίνει η κολλώδης ζύμη που χρειάζεται… Αμέσως προκύπτει ένα άλλο ζήτημα: το αλεύρι πρέπει να είναι “δυνατό”, με μεγάλη ικανότητα απορρόφησης υγρών. Ένα καναδέζικο, σαν εκείνο με τον Ρομπέν των Δασών στη συσκευασία, είναι μία καλή επιλογή.

Η τέχνη του babà ήρθε στην Ευρώπη με τους Άραβες, όταν αυτοί κατέκτησαν και εγκαταστάθηκαν στη Σικελία. Από εκεί πέρασε στην κοντινή και φιλική γη της Νάπολης, όπου και έγινε ξακουστός για το πόσο αφράτη είναι η υφή του. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι η ιστορία του babà έχει …πολωνικές ρίζες. Εάν σας ενδιαφέρει, δείτε στα “Μυστικά” ένα ωραίο παραμυθάκι γύρω από αυτή την εκδοχή

Η κλασσική συνταγή του babà είναι, βέβαια, με ρούμι. . Εδώ θα βρείτε μία “αιρετική” παραλλαγή της, με λικέρ limoncello.

Μαθήματα: Εάν θέλετε, μπορείτε να δείτε την ετοιμασία του γλυκού, από την αρχή μέχρι το τέλος, σε δύο φάσεις, δύο διαδοχικά …“μαθήματα”, το πρώτο για τον τρόπο ζυμώματος και το δεύτερο για τις φάσεις φουσκώματος του γλυκού. Τώρα είστε έτοιμες να απολαύσετε ένα εξαιρετικό, αληθινά …“ευγενές” γλυκό!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα