Ajvar. Σάλτσα πιπεριάς τύπου: “Εδώ είναι Βαλκάνια”

”Εδώ είναι Βαλκάνια”!!! Και εμείς, εδώ, έχουμε μία σάλτσα που δεν είναι καθόλου “παίξε - γέλασε”!!!

Βασισμένη σε μία ξεχωριστή ποικιλία γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς, η σάλτσα αυτή είναι τόσο νόστιμη, προκαλεί τέτοια ...“γευστική ανάταση” στον ουρανίσκο, που κάποιοι την παρομοίωσαν με το ...χαβιάρι!!!

Και μη φαντασθείτε ότι οι πιπεριές που υπάρχουν σε αυτή τη σάλτσα είναι καμία δυσεύρετη ποικιλία... Υπάρχουν σε όλες τις χώρες των βαλκανίων, οι καλύτερες μάλιστα βρίσκονται στη νότια (τέως) Γιουγκοσλαβία (F.Υ.R.O.M. και Σερβία σήμερα)

και στη Μακεδονία, στις δυτικές περιοχές της. Ναι, καλά το καταλάβατε, πρόκειται για αυτές που εμείς τις αποκαλούμε “πιπεριές φλωρίνης” και, δυστυχώς, δεν έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο ξεχωριστές είναι!!!

Πολλές οι περιοχές στα δυτικά Βαλκάνια που διεκδικούν την πατρότητα της συνταγής, πολλές και οι παραλλαγές της. Εδώ θα βρείτε μία απ’ όλες, κροατική στην προέλευσή της. Είναι μία ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΣΤΙΜΗ σαλάτα, θυμίζει κάπου αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα μόνο που είναι πιο ...κοκκινομάλλα, μια κοκκινομάλλα που, όταν πια είχα τελειώσει το μισό τάπερ, της υποσχέθηκα ότι εμείς οι δύο θα κάνουμε πολύυυυυ παρέα φέτος το καλοκαίρι… Εκτός και εάν μπει στη μέση και μας χωρίσει η γυναίκα μου… Το σκορδάκι, βλέπετε…

Keywords
Τυχαία Θέματα