Γαλακτομπούρεκο με κομμάτια σοκολάτας και πορτοκάλι

Το κλασικό μάς αρέσει έτσι κι αλλιώς. Αν έχει και σοκολάτα, όμως, ακόμη καλύτερα.

Διαδικασία Σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 4 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

 

Κρέμα: Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρα και κρόκους). Μόλις ζεσταθεί καλά

το μείγμα γάλακτος - κρέμας, αλλά πριν προλάβει να πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το 1/3 στο μπολ με το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ πίσω στην κατσαρόλα, την οποία επαναφέρουμε στη φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.

    Τότε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε καθαρό σκεύος, κατά προτίμηση επίπεδο, για να κρυώσει πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη έτσι που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να χλιαρύνει και έπειτα τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (μπορούμε να την έχουμε φτιάξει και από την προηγούμενη μέρα).

    Οταν έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε, τη μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε με το σύρμα ώστε να μαλακώσει ξανά και να αποκτήσει λεία υφή. Εναλλακτικά, την ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε τις σταγόνες ή τα κομμάτια σοκολάτας και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

 

Συναρμολόγηση: Σε ένα μεγάλο ταψί γύρω στα 30x25 εκ. απλώνουμε ένα-ένα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα καθώς τα βάζουμε. Κάθε φύλλο που βάζουμε, το τοποθετούμε έτσι ώστε οι άκρες του να εξέχουν από το ταψί, από διαφορετική κάθε φορά πλευρά. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και την απλώνουμε.

    Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω από την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα. Τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν τις τακτοποιούμε όσο καλύτερα μπορούμε μέσα από τα τοιχώματα. Αν εξέχουν κατά πολύ, τις κόβουμε πρώτα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 20 λεπτά, ώστε να κρυώσει το γλυκό και να μπορέσουμε να το κόψουμε.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Bγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, κόβουμε με προσοχή σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Ξεφουρνίζουμε και σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο, όπως είναι καυτό, με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε κατά μέρος για 2 - 3 ώρες, να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι, πριν σερβίρουμε.

 

Συμβουλές

Αντί πορτοκαλιού, μπορούμε να αρωματίσουμε την κρέμα με ξύσμα λεμονιού, μανταρινιού ή στιγμιαίο καφέ, τον οποίο θα προσθέσουμε μέσα στο γάλα.Το συγκεκριμένο γαλακτομπούρεκο δεν περιέχει σιμιγδάλι. Η κρέμα του είναι η κλασική κρεμ πατισιέ, που δένει χάρη στο κορν φλάουρ και δεν έχει την χαρακτηριστική «τριζάτη» υφή της σιμιγδαλόκρεμας. 
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές