Ελπίδα και υποστήριξη στους νέους

Μια σημαντική πρωτοβουλία της Gaea προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αγροτο-κτηνοτροφικό τομέα.

Στην Gaea, την πολυβραβευμένη ελληνική εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου και παραδοσιακών προϊόντων, πάντα κάτι κινείται. Πάντα υπάρχει κάποιο καλό νέο. Είτε είναι διεθνή βραβεία που κερδίζει η εταιρεία, όπως το European

Business Awards, που για τρίτη συνεχή χρονιά κατατάσσει την Γαία ανάμεσα στις 10 καλύτερες ως προς την καινοτομία ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, είτε είναι πρωτιές σε αγορές, είτε πρόκειται για την αναπαλαίωση του Ελαιοτριβείου Βρανά (του ελαιοτριβείου του παππού του Ελύτη) και τη συντήρησή του από μέρος των εσόδων του υπέροχου ελαιόλαδου Vranas, είτε πρόκειται για την πρόσφατη πρωτοβουλία τους, Re-Inspire Greece.

Ελληνιστί, επί λέξει, Re-Inspire Greece σημαίνει: Ας ξαναεμπνεύσουμε την Ελλάδα. Καθώς όμως η Ελλάδα δεν αποτελεί υποκείμενο, αλλά αντικείμενο έμπνευσης, σε ελεύθερη απόδοση θα γινόταν: Ας υποστηρίξουμε, ας ξαναζωντανέψουμε την έμπνευση στην Ελλάδα.

H πρωτοβουλία

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αφορά νέους 18-35 ετών, που ζουν στη χώρα μας, αλλά και νέους Έλληνες του εξωτερικού, που θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή τον αγροτο-κτηνοτροφικό. Οι νέοι αυτοί καλούνται να υποβάλλουν έως τις 30 Ιουνίου ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα αξιολογηθεί, και 10 εξ αυτών θα κερδίσουν 25.000 ευρώ μετρητά και, έαν θέλουν 25.000 ευρώ ως δάνειο, με ευνοϊκούς όρους από την Τράπεζα Πειραιώς. Θα υποστηριχθούν επίσης από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή που θα τους παράσχει τεχνογνωσία ως προς τη βέλτιστη πρακτική για την επιχείρησή τους, και από την εταιρεία ορκωτών λογιστών RSM International που θα τους προσφέρει δωρεάν νομική και λογιστική υποστήριξη. Τελευταίο αλλά σημαντικότατο, η GAEA θα ανοίξει την είσοδο στην αγορά για τους νικητές, διαθέτοντας το εκτεταμένο και παγκόσμιο δίκτυο διανομής που διαθέτει.

Η αξιολόγηση

Θα γίνει από επιτροπή, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, στέλεχος μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών αλλά και πρώην Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ. Μέλη ο Άρης Κεφαλογιάννης, Γενικός Διευθυντής της Gaea, ο Χριστόδουλος Αντωνόπουλος, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της τραπέζης Πειραιώς, και ο Πάνος Κανέλλης, διδάκτωρ Βιο-χημείας και Γενικός Διευθυντής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν μια αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό που θα την βρούν στην ιστοσελίδα www.reinspiregreece.gr. Θα πρέπει να υποβάλουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 15 Νοεμβρίου 2013.

Η ιστορία

Θα χρησιμοποιήσω αυτολεξί την ομιλία του εμπνευστή του διαγωνισμού, Άρη Κεφαλογιάννη, κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας: «Ο διαγωνισμός «Re-Inspire Greece» προέκυψε ως ιδέα ύστερα από τον εξής προβληματισμό: Ποιος είναι ο ρόλος των εταιρειών στην σύγχρονη κοινωνία και πώς μπορεί η Gaea να βοηθήσει ώστε οι καινοτόμες ιδέες να βρουν διέξοδο και να αξιοποιηθούν σε ένα τόσο σημαντικό για την Ελλάδα τομέα, όπως ο πρωτογενής; Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει τους νέους να παραμείνουν στη χώρα, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητές της. Η απάντηση ήταν: Δίνουμε κίνητρο και επιβραβεύουμε την καινοτομία». Για να γίνει αυτό, η Gaea, σε συνεργασία με την γνωστή ελληνοαμερικανίδα σεφ Cat Cora, κυκλοφόρησε στην αμερικανική αγορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Antiparos σε 19.300 φιάλες. Όλα τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν για τα βραβεία του διαγωνισμού. Οι χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις του Antiparos, δείχνουν ένα εξαιρετικής ποιότητος ελαιόλαδο, στο οποίο η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (το πιο ευεργετικό συστατικό του ελαιολάδου) είναι από τις υψηλότερες. Η κυκλοφορία του στην αμερικανική αγορά συνεπώς, όχι μόνο θα χρηματοδοτήσει τον διαγωνισμό, αλλά θα υποστηρίξει και γενικότερα την ελληνική παραγωγή ελαιολάδου σε μια τεράστια αγορά που στρέφεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο προς μια υγιεινότερη διατροφή.

Επιμύθιο

Αν είχαμε λίγες ακόμα εταιρείες σαν την Gaea και μερικούς πρωτοπόρους και οραματιστές διευθυντές σαν τον Άρη Κεφαλογιάννη, που εκτός από την επιτυχία και το κέρδος της εταιρείας του, μπορεί να σκεφθεί και παραπέρα ότι δεν φθάνει να ευημερείς εσύ αλλά πρέπει και το σύνολο της κοινωνίας να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, γιατί αλλιώς ούτε εσύ μπορείς να πηγαίνεις καλά επ’ άπειρον όταν οι άλλοι δυστυχούν, που περνά την σκυτάλη σε νέους επιχειρηματίες, που βοηθά άλλους επιχειρηματίες και συνεταιρισμούς να βελτιστοποιήσουν το προϊόν τους και τους ανοίγει δρόμους στην αγορά, τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τον τόπο μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα