Δείπνο στο Safka

Κάτι το δανέζικο Noma που τρία συναπτά έτη «στέφεται» καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, κάτι η γενικότερη τρέλα γύρω από την σκανδιναβική κουλτούρα του φαγητού και όχι μόνο, και ένα κάποιο σύνδρομο στέρησης περί «αρκτικής» κουζίνας το είχαμε πάθει οι πτωχοί Αθηναίοι! Το κενό ήρθε να κάλυψει το Safka στον Κεραμεικό, που, πέρα από τα αστεία, είναι προσεγμένο και, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον. Ιδιοκτήτρια η Φινλανδέζα φωτογράφος Marika Koskinen, από 20ετίας στην Ελλάδα, και στην κουζίνα ο αδερφός της Samu, που έχει

διατελέσει σεφ σε μεγάλα εστιατόρια στο Ελσίνκι και στη Νέα Υόρκη. Ο χώρος ρέπει προς τον σκανδιναβικό μινιμαλισμό, όμως είναι ζεστός και ατμοσφαιρικός. Το μενού σφιχτό, μια περίληψη των βόρειων γεύσεων σε μοντέρνο αμπαλάζ.

 

 

Δοκιμάστε στην αρχή το μαριναρισμένο σε βότκα και ελαφρώς σοταρισμένο ταρτάρ σολομού, που συνοδεύεται με έναν απίθανα βελούδινο παντζαροπουρέ. Ή την σαλάτα με μικρές πατάτες, ρόκα, καπνιστό αλλαντικό από τάρανδο και μαρμελάδα μούρων. Από τα κύρια, τον εκπληκτικό σολομό καπνισμένο ιδίοις χερσί, ψημένο ελαφρά, λουσμένο με κρασάτη σάλτσα βουτύρου και ταιριασμένο με κουνουπίδι, λάπαθα και καρότα στον αχνό. Ή το ζουμερό στήθος πάπιας ψημένο με κεδροκούκουτσα, πουρέ πατάτας και σάλτσα μανιταριών (εύγε!). Για το κλείσιμο, δεν θα πέσετε έξω με το φοντάν σοκολάτας με παγωτό φραγκοστάφυλο και σιρόπι λευκαγκαθιάς. Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον.

 

 

 Safka, Μεγ. Αλεξάνδρου 80-82, Κεραμεικός, τηλ.: 210-52.43.340. Ενδεικτικό κόστος: περίπου 30 ευρώ το άτομο με 1 ποτήρι κρασί.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δείπνο, Safka,deipno, Safka