Από την Επανομή ως τη Σύρο, 11 λευκά κρασιά

Αξιολόγηση

***** Εξαιρετικό / **** Ξεχωριστό / *** Πολύ καλό / ** Καλό / * Ικανοποιητικό

***

Κτήμα Γεροβασιλείου / Μαλαγουζιά 2012 / Μαλαγουζιά / Τοπικός Οίνος Επανομής/ Αλκοόλ: 12,5%

Στη μύτη, μοσχάτα αρώματα μεγάλης έντασης, ρίγανη, λευκό πιπέρι, πεπόνι και κίτρο. Εξαιρετικό πληθωρικό και φρουτώδες στόμα, που οδηγεί σε μεγάλη και αρωματική επίγευση, με τη φρεσκάδα του φρούτου. Θαυμάσιο απεριτίφ, μπορεί όμως εξίσου καλά να συνοδεύσει σαλάτες, ριζότο με λαχανικά, τάρτες με κατσικίσια τυριά

και φρουτοσαλάτες.

**

Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου / Κιόσκι Λευκό / Chardonnay, Ροδίτης, Μοσχάτο, Ugni blanc / ΠΓΕ Πλαγιές Βερτίσκου / Αλκοόλ: 11,5%

Κίτρινο, σχεδόν μελί χρώμα, σε ένα κρασί με ήπιων τόνων αρώματα, όπως ώριμα κίτρινα φρούτα, μαρμελάδα ροδάκινο, αλλά και νύξεις από ανθόμελο και βασιλικό. Στόμα λιπαρό, με ήπια οξύτητα και στρογγυλή, μικρής διάρκειας επίγευση. Ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι, δίπλα σε τυριά, σαλάτες, λαχανικά αλλά και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες και πιλάφια.

** €

Ελλ. Κελάρια Οίνου / Λευκός Κύκνος / Μοσχοφίλερο / ΠΓΕ Πελοπόννησος / Αλκοόλ: 12%

Ευκολόπιοτο, καθημερινό κρασί, με ήπιων τόνων, ντελικάτα αρώματα από εσπεριδοειδή και λευκά άνθη, με νύξεις λουκουμιού. Στόμα απλό, δροσερό, με οξύτητα που το υποστηρίζει και νόστιμο, αρωματικό τελείωμα. Συνδυάστε το με πράσινες σαλάτες και λαχανικά, χορτόπιτες και λαδερά.

***

Οινοποιείο Δαλαμάρα / Καπνιστός / Μαλαγουζιά, Ασύρτικο / ΠΓΕ Ημαθία / Αλκοόλ: 13%

Ιδιόμορφο κρασί, που οφείλει την ιδιαιτερότητά του στον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο ωριμάζει μέσα σε δρύινα, αλλά όχι 100% γεμάτα βαρέλια. Έτσι διαμορφώνει έναν οξειδωτικό χαρακτήρα, που στη μύτη μεταφράζεται σε νότες μπαχαρικών και ξηρών καρπών, μελιού και ξερών βοτάνων. Στο στόμα είναι κρεμώδες και με έντονο το στοιχείο του καβουρδισμένου, με αρκετά καλή οξύτητα και επίγευση δρυός. Κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και συνοδεύει πλατό τυριών, ξηρούς καρπούς και φρούτα.

***

Κτήμα Μιχαηλίδη / Πύλη Λευκός / Sauvignon, Chardonnay, Ασύρτικο / ΠΓΕ Δράμα / Αλκοόλ: 13%

Γοητευτικό χαρμάνι που δένει περίτεχνα σε ένα κρασί με μύτη στην οποία διακρίνονται αρώματα εσπεριδοειδών, μαζί με νότες από τροπικά φρούτα, αλλά και αχλάδι, αρωματικά βότανα, φύλλα τσαγιού και πράσινο πιπέρι. Στο στόμα είναι γεμάτο και καλοδομημένο, με οξύτητα που του προσφέρει φρεσκάδα. Επίγευση τραγανή και φρουτώδης. Ταιριάζει με θαλασσινά, πιάτα με λαχανικά (κολοκυθόπιτα, αγκινάρες α λα πολίτα) και λευκά τυριά.

** €

Μικροοινοποιία Μυλωνά / Μαλαγουζιά / Μαλαγουζιά / ΠΓΕ Αττική / Αλκοόλ: 12,5%

Απαλό λευκοκίτρινο χρώμα, σε ένα κρασί με όλη την τυπικότητα της ποικιλίας. Χαμηλών τόνων νότες ανανά, φρεσκοκομμένου ροδάκινου, μάνγκο και αχλαδιού σε φόντο από άνθη εσπεριδοειδών, ξύσμα από λάιμ και βασιλικό. Στόμα εύγευστο και ζουμερό, με κομψότητα και δροσερή οξύτητα. Θα το συνδυάσουμε με πράσινες σαλάτες και λευκά τυριά, με λεμονάτα κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά.

**

Ανατολικός Vineyards / W Μοσχάτο / Μοσχάτο / Επιτραπέζιος Οίνος / Αλκοόλ: 12,5%

Απαλό λευκοκίτρινο χρώμα. Στη μύτη ξεχωρίζουν ζωηρά αρώματα από λιβάνι, λουκούμι τριαντάφυλλο, αχλάδι και δεντρολίβανο. Στόμα εξίσου αρωματικό, απλό, μεσαίου όγκου, με αρκετά καλή οξύτητα και μεγάλη επίγευση. Είναι κρασί ιδανικό να απολαύσουμε ως απεριτίφ, που όμως ταιριάζει θαυμάσια με λευκά τυριά, πράσινες σαλάτες και πιλάφια.

***

Κτήμα Μπριντζίκη / Τινακτορώγος / Επιτραπέζιος Οίνος / Αλκοόλ: 13%

Εξαιρετικά ενδιαφέρον κρασί, με θαυμάσια πολυπλοκότητα στη μύτη, όπου διακρίνονται νότες από λεμόνι, φλούδα πορτοκαλιού, ανανά, αχλάδι, λίτσι και λευκόσαρκα ροδάκινα, αλλά και ίχνη από λευκά άνθη και αρωματικά βότανα. Στόμα χυμώδες και με αρκετά καλή ισορροπία, με επίγευση μεγάλη και πολύ αρωματική. Το απολαμβάνουμε μαζί με πράσινα λαχανικά, λευκά τυριά, τυρόπιτες και πιάτα με ψάρια και θαλασσινά.

***

Κτήμα Τσέλεπου / Μαντινεία / Μοσχοφίλερο / ΠΟΠ Μαντινεία / Αλκοόλ: 12%

Απαλό κίτρινο χρώμα με διακριτικές γκρίζες ανταύγειες και μύτη με τυπικότητα, στην οποία διακρίνουμε ντελικάτες αποχρώσεις από εσπεριδοειδή, τριαντάφυλλο, ροδάκινο, αχλάδι, στάχυ και μπαχαρικά. Στόμα γεμάτο, με φρεσκάδα και νεύρο από το διοξείδιο, αρκετά καλή οξύτητα και λεμονάτη επίγευση. Ταιριάζει με πιάτα λαχανικών, λευκά κρεατικά και εδέσματα μαγειρεμένα με φρούτα.

** €

Οινοποιία Σύρου / Φάμπρικα / Μονεμβασιά, Λευκή Κουντούρα / ΠΓΕ Κυκλάδες / Αλκοόλ: 12,5%

Δροσερό και ευκολόπιοτο λευκό κρασί, με αχνοκίτρινο χρώμα, ζωηρό φρούτο στη μύτη, νύξεις γιαρμά, λάιμ, αχλαδιού και λευκών λουλουδιών. Στόμα με καλή οξύτητα, φρεσκάδα και μέτριας διάρκειας φρουτώδη επίγευση. Είναι ιδανικό για να το σερβίρουμε μαζί με μεζεδάκια της ελληνικής κουζίνας, πίτες, λευκά τυριά, ψάρια, θαλασσινά και σαλάτες.

***

Gentilini / Aspro Classic / Τσαούσι, Μοσχάτο Κεφαλονιάς, Sauvignon / ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου / Αλκοόλ: 13%

Αχνοκίτρινο χρώμα και με σύνθετα αρώματα μελιού, λευκών ανθέων, πεπονιού και τροπικών φρούτων. Ελαφρύ κρασί, με νοστιμιά, σπιρτάδα και δροσερή οξύτητα. Επίγευση καλής διάρκειας και αρκετά αρωματική. Συνοδεύει λευκά κρέατα, ζυμαρικά και θαλασσινά.

Νίκος Βακάκης, 22730 79 282Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου, 2310 519 705Ελληνικά Κελάρια Οίνων, 22990 22 232Οινοποιείο Δαλαμάρα, 23320 26 054Κτήμα Μιχαηλίδη, 25210 68 394Μικροοινοποιία Μυλωνά, 22990 68 156Ανατολικός Vineyards, 25410 92 092Κτήμα Μπριντζίκη, 26210 69 183Κτήμα Τσέλεπου, 2710 544 440Οινοποιία Σύρου, 6946 302 920Gentilini, 210 67 40 948
Keywords
Τυχαία Θέματα