Ψωμί με καρύδια

18:15 8/3/2012 - Πηγή: Radicio
0
share00

Ψωμί με καρύδια
Νοστιμότατο ψωμάκι, εύκολο και με πλούσια γεύση, χάρη στα καρύδια. Ιδανικό για το πρωινό.
4.0 αστέρια από 4 σέφ

Προετοιμασία: 20 λεπτά και ο χρόνος για το φούσκωμα | Μαγείρεμα: 35 λεπτά | Σύνολο: 55 λεπτά και ο χρόνος για το φούσκωμα
Συνταγή για: 8 μερίδες

Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: 423 θερμίδες | Λιπαρά: 20 γρ.

Υλικά συνταγής:
Χλιαρό νερό: 1 1/4 κούπας
Μέλι: 2 κουταλιές σούπας
Ξερή μαγιά: 2 κουταλάκια τσαγιού
Λιωμένο βούτυρο: 50 γρ.
Για όλες τις χρήσεις

αλεύρι: 2 κούπες
Ολικής άλεσης αλεύρι: 1 1/3 κούπες
Ελαφρά ψημένα, χοντροκομμένα καρύδια: 200 γρ.
Ελαιόλαδο: λίγο για το ταψί
Γάλα: λίγο για επάλειψη

Οδηγίες:
1. Ανακατεύετε το μέλι με 1/2 κούπα χλιαρό νερό. Ανακατεύετε να λιώσει το μέλι και προσθέτετε την μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το μείγμα για 5 - 10 λεπτά να αφρίσει.
2. Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τα 2 αλεύρια, το αλάτι και τα καρύδια. Κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέτετε το υπόλοιπο νερό, την μαγιά και το βούτυρο. Ανακατεύετε με κουτάλι και όταν αναμειχθούν τα υλικά, αδειάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνετε για 10 περίπου λεπτά (ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ή αλεύρι αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή ή μαλακή, αντίστοιχα)
3. Λαδώνετε ελαφρά ένα μπολ και βάζετε μέσα την ζύμη. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου μία ώρα)
4. Πιέζετε την ζύμη να ξεφουσκώσει. Την χωρίζετε στη μέση και κάνετε 2 στενόμακρα καρβέλια. Τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί, τα σκεπάζετε χαλαρά και τα αφήνετε να ξαναφουσκώσουν (μισή περίπου ώρα). Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
5. Χαράζετε τα ψωμιά λοξά σε 4 - 5 σημεία στην επιφάνειά τους, τα περνάτε ελαφρά με γάλα και τα ψήνετε στο φούρνο για 35 περίπου λεπτά. Τρώγονται χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μαγειρεύτηκε στις 8 Μαρτίου 2012 από την Luise


Δείτε εδώ:Ψωμί καλαμποκιού Νόστιμο και εύκολο σπιτικό ψωμί με καλαμπόκι και μαγιά...Σπιτικό ψωμί με σουσάμι Εύκολη, αλλά πολύ νόστιμη συνταγή για μαύρο ψωμί, ολικής...

Keywords
Αναζητήσεις
ψωμι με καρυδια μελι, ψωμι με καρυδια
Τυχαία Θέματα
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές