Ζωή και κότα για τον Βοναπάρτη στην εξορία του

ΚΟΣΜΟΣΖωή και κότα για τον Βοναπάρτη στην εξορία τουΠέμπτη, Σεπτέμβριος 24, 2015 - 14:08

Μετά την ήττα του στο Βατερλό και την παράδοσή του στους Βρετανούς, ο Ναπολέων Βοναπάρτης φαίνεται ότι παραδόθηκε και στο πάθος του για το καλό φαγητό.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Στο νησί της Αγίας Ελένης όπου εξορίστηκε παραπονιόταν συνεχώς για το λιγοστό φαγητό και ποτό, παρά το γεγονός ότι είχε καθημερινά στη διάθεσή του και της συνοδείας του 45 μπουκάλια κρασί, 4,5 κιλά κρέας και μία φορά την εβδομάδα ψητό γουρούνι και 29 είδη πουλερικών. Ολα αυτά ήρθαν στο φως

μέσα από τη λίστα που κρατούσε ο αρχιφροντιστής του λίγο πριν από τον θάνατο του Ναπολέοντα το 1821, η οποία πωλείται τώρα από την οικογένειά του σε δημοπρασία του οίκου Wilts. «Οι ποσότητες ήταν εξωπραγματικές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος δημοπρασιών. Η λίστα των προμηθειών περιελάμβανε επίσης 42 αβγά και 30 κιλά ψωμί σε καθημερινή βάση.

Ο Ναπολέων συνήθιζε να παραπονιέται για τις συνθήκες διαβίωσης στην Αγία Ελένη, βάζοντας ακόμη και τα μέλη του κόμματός του να παραπονεθούν για την ποιότητα μερικών ειδών κρασιού που του προσφέρονταν.

Η λίστα στο σφυρί

Ζητήθηκε έτσι από τους Βρετανούς φύλακές του να αλλάξουν τα μπουκάλια του «όχι καλού» Malmsey με το Constantia, ενώ ο Ναπολέων απαίτησε προσωπικά να του αντικαταστήσουν δύο μπουκάλια Burgundy με δύο μπουκάλια Claret.

Η ημερομηνία που φέρει η λίστα με τίτλο «Πρόγραμμα τροφοδοσίας κρασιών, προμηθειών, κ.λ.» είναι 13 Οκτωβρίου 1820, δηλαδή επτά μήνες πριν από τον θάνατο του Ναπολέοντα. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και μια λίστα με τα άτομα για τα οποία προορίζονταν οι παραπάνω ποσότητες, στην οποία, εκτός από τον Ναπολέοντα και αρκετούς από τους υποστηρικτές του, συγκαταλέγονται και 50 άτομα προσωπικού.

Ο οίκος Wilts στο Σάλισμπερι της Βρετανίας εκτιμά ότι η εν λόγω λίστα θα πουληθεί αντί τουλάχιστον 685 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα