Υπάλληλοι με... τσιπάκι σε εταιρία στη Σουηδία

15:50 4/2/2015 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣΥπάλληλοι με... τσιπάκι σε εταιρία στη ΣουηδίαΤετάρτη, Φεβρουάριος 4, 2015 - 15:44

Σουηδική εταιρία με έδρα στη Στοκχόλμη καλεί όσους από τους εργαζομένους της το επιθυμούν, να εμφυτεύσουν στο χέρι τους μικροτσίπ ταυτοποίησης, ώστε να ενεργοποιούν αυτόματα από το άνοιγμα των εισόδων έως τις λειτουργίες του φωτοτυπικού μηχανήματος αλλά και να πληρώνουν τον καφέ τους με μια κίνηση του χεριού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν

θα χρειάζεται να χρησιμοποιούν κωδικό για σχεδόν καμία από τις συνήθεις χρήσεις του. Αν και αρκετοί από τους 700 υπαλλήλους δέχτηκαν το μικροτσίπ, πολλοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση της συσκευής στην προσωπική τους ζωή και ειδικότερα στον έλεγχο της ιδιωτικότητάς τους.

Το τσιπ έχει μέγεθος κόκκου ρυζιού και τοποθετείται στο χέρι κάτω από το δέρμα, ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη. Λειτουργεί χάρη σε έναν πομπό ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων, που επιτρέπει σε όποιον το έχει πάνω του να μπαινοβγαίνει στο κτίριο χωρίς να χρησιμοποιεί κάρτες εισόδου ή τον προσωπικό κωδικό του. Μπορεί επίσης να καλεί το ασανσέρ αλλά και να ξεκλειδώνει το κινητό ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Σύντομα δε η χρήση του θα επεκταθεί και στις αυτόματες πληρωμές, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να αγοράζουν τον καφέ τους στο κυλικείο χωρίς να κρατούν χρήματα. Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της σουηδικής εταιρίας BioNyfiken που εμφυτεύει τα μικροτσίπ, θέλουν να τεστάρουν πόσο καλά δουλεύουν προτού τα βγάλουν στην αγορά με πελάτες μεγάλες εταιρίες αλλά και κυβερνήσεις!

BioNyfiken
Keywords
Αναζητήσεις
valane tsipaki
Τυχαία Θέματα