«Βουτιά» στα έγκατα της γης!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Βουτιά» στα έγκατα της γης!Σάββατο, Ιούνιος 21, 2014 - 13:00

Ενα συναρπαστικό ταξίδι στα έγκατα της γης πραγματοποίησαν σπηλαιολόγοι από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι για πρώτη φορά εξερεύνησαν και χαρτογράφησαν το εντυπωσιακό βάραθρο της περιοχής του Βερμίου, που είναι γνωστό ως «τρύπα του Μιχάλη». Οπως αποδείχτηκε, πρόκειται για το δεύτερο βαθύτερο σπήλαιο σε όλη τη Μακεδονία!

Οι κάτοικοι του Κάτω Βερμίου Ημαθίας γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια την ύπαρξη της συγκεκριμένης φυσικής κοιλότητας.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, πήρε το όνομά της από έναν βοσκό, τον Μιχάλη, που είχε την ατυχία να πέσει μαζί με τα πρόβατά του στο κενό. Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγες ημέρες παρέμενε ανεξερεύνητη από την ελληνική σπηλαιολογική κοινότητα.

Κατακόρυφο

Η «τρύπα του Μιχάλη» είναι βάραθρο, δηλαδή κατακόρυφο σπήλαιο, η εξερεύνηση του οποίου προϋποθέτει καταρρίχηση με σκοινιά και συνεπώς παρουσιάζει αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Μέλη του σπηλαιολογικού συλλόγου Πρωτέας από τη Θεσσαλονίκη μαζί με συνάδελφό τους από τον όμιλο ΣΠΕΛΕΟ και μερικοί ακόμη ανεξάρτητοι σπηλαιολόγοι αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να πραγματοποιήσουν την πρώτη ελληνική ερευνητική αποστολή στον συγκεκριμένο χώρο. Μεταξύ άλλων, ήθελαν να διαπιστώσουν αν ευσταθούσαν οι αναφορές των Γάλλων σπηλαιολόγων που κατέβηκαν στο βάραθρο το 1997, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για το βαθύτερο σε όλη τη Μακεδονία, με βάθος 193 μέτρα.

«Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία, δηλαδή πήγε όπως ακριβώς το είχαμε προγραμματίσει και δεν είχαμε κανένα απολύτως ατύχημα ή εμπλοκή. Το εξερευνήσαμε και το χαρτογραφήσαμε» δηλώνει στην «Espresso» ο επικεφαλής της προσπάθειας Γιώργος Σωτηριάδης, γεωλόγος και αντιπρόεδρος του Πρωτέα. Οπως επισημαίνει, οι μετρήσεις που πραγματοποίησαν δεν επιβεβαίωσαν εκείνες των Γάλλων συναδέλφων τους, καθώς το βάθος προσδιορίστηκε στα 145 μέτρα.

«Οι Γάλλοι το μέτρησαν με τα σκοινιά που κατέβηκαν, από κόμπο σε κόμπο, αλλά αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος. Εμείς το χαρτογραφήσαμε με αποστασιόμετρο λέιζερ, όπου οι τιμές μπαίνουν κατευθείαν στον υπολογιστή που σου βγάζει το σκαρίφημα». Τελικά διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω βάραθρο είναι το δεύτερο βαθύτερο στην Μακεδονία, πίσω από τη Χιονότρυπα στο Μενοίκιο όρος των Σερρών, με βάθος 166 μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι το βάραθρο δεν ήταν όσο βαθύ ήλπιζαν, τα μέλη της αποστολής έχουν αρκετούς λόγους για να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την ερευνητική προσπάθεια. «Οι πρώτοι Ελληνες σπηλαιολόγοι που κατεβήκανε είμαστε εμείς» λέει με ικανοποίηση ο κ. Σωτηριάδης. «Υπάρχουν σπήλαια που τα εξερεύνησαν παλαιότερες ξένες αποστολές και οι Ελληνες σπηλαιολόγοι ακόμη δεν έχουν πάει. Η σπηλαιολογική ιστορία στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή, δραστηριοποιούμαστε από το 1950, και λογικό είναι πολλά από τα σπήλαια να έχουν εξερευνηθεί από αποστολές του εξωτερικού».

Δύο Ιταλοί πρωτομπήκαν (;) στο βάραθρο το 1988

Εκτός από την πρωτιά, ένας πρόσθετος λόγος ικανοποίησης ήταν η φυσική ομορφιά του σπηλαίου. «Γενικά στα βάραθρα απουσιάζει ο διάκοσμος, δηλαδή σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αλλά οι καταβάσεις είναι όμορφες» λέει ο σπηλαιολόγος και προσθέτει: «Σε βάθος 80 μέτρων είχε ένα μεγάλο "πατάρι", δηλαδή μια εσοχή που μπορούσες να μπεις μέσα. Και το μεσημέρι, γύρω στη 1.30 ώρα, οι ακτίνες του ήλιου έμπαιναν μέχρι μέσα βαθιά στο σπήλαιο, εικόνα που ήταν πολύ εντυπωσιακή και δεν τη συναντάμε συχνά σε βάραθρα»!

Στο βάθος του σπηλαίου οι εξερευνητές δεν βρήκαν κανένα ίχνος του... Μιχάλη, ανακάλυψαν όμως τα μικρά ονόματα των δύο πρώτων (;) ανθρώπων που κατέβηκαν στο σπήλαιο, Μάουρο και Μιρέλα. «Οταν κατεβήκαμε στον πάτο, βρήκαμε χαραγμένα σε ένα τοίχωμα του σπηλαίου δύο ιταλικά ονόματα με το έτος 1988. Δεν ξέρουμε αν ήταν σπηλαιολόγοι ή αναρριχητές, πάντως κατέβηκαν και αυτό ήταν κάτι που δεν ήξεραν ούτε οι ντόπιοι» λέει ο κ. Σωτηριάδης.

Η εξερεύνηση του βαράθρου άνοιξε την... όρεξη των μελών της αποστολής, που σχεδιάζουν να επισκεφτούν σπήλαια που έχουν ήδη ερευνηθεί από παλαιότερες αποστολές αλλά δεν έχουν χαρτογραφηθεί με τη χρήση του σύγχρονου εξοπλισμού που διαθέτουν σήμερα οι ίδιοι.

Στάθης Δεληγιώργης

Keywords
Τυχαία Θέματα