Βερολίνο: Δύο βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον «Αστακό»

SHOWBIZΒερολίνο: Δύο βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον «Αστακό»Δευτέρα, Δεκέμβριος 14, 2015 - 17:00

Η «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο είναι η μεγάλη νικήτρια των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που απονεμήθηκαν στο Βερολίνο το βράδυ του Σαββάτου. Κατάφερε να αποσπάσει τις διακρίσεις καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και ανδρικής ερμηνείας για τον πρωταγωνιστή της Μάικλ Κέιν.

Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο σεναρίου, το οποίο συνυπογράφουν Λάνθιμος

και ο Ευθύμης Φιλίππου. Ο «Αστακός» κέρδισε επίσης το βραβείο κοστουμιών, τα οποία υπογράφει η Σάρα Μπλέκινσοπ.

«45 χρόνια»

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απέσπασε η Σαρλότ Ράμπλινγκ για την ερμηνεία της στην ταινία «45 χρόνια» του Αντριου Χέιγκ. Η ταινία «Ενα περιστέρι κάθισε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του» του Ρόι Αντερσον κέρδισε το βραβείο ευρωπαϊκής κωμωδίας.

Το βραβείο ευρωπαϊκής ανακάλυψης κέρδισαν οι «Ατίθασες» («Mustang») της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν και το βραβείο ντοκιμαντέρ η ταινία «Amy» του Ασίφ Καπάντια. Το βραβείο ταινίας animation απονεμήθηκε στο φιλμ «Song of the sea» του Τομ Μουρ κι εκείνο του κοινού κέρδισε το «Μικρό νησί» του Αλμπέρτο Ροντρίγκεθ. Για το σύνολο της καριέρας τους η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε στην 28η απονομή της με βραβεία τον Μάικλ Κέιν, τη Σαρλότ Ράμπλινγκ και τον Κριστόφ Βαλτς.

Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου διατύπωσε εύγλωττα, στην τελετή απονομής, η σκηνοθέτρια Ανιέσκα Χόλαντ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. «Είμαστε εδώ απόψε για να υποστηρίξουμε τον κινηματογράφο που δεν φοβάται. Συνεχίζουμε ως πολίτες της Ευρώπης να παλεύουμε για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης» είπε η Πολωνή σκηνοθέτρια. «Αυτή την ώρα μοιάζει ο χρόνος να γυρίζει πίσω. Ας είμαστε ατρόμητοι λοιπόν μπροστά στις προκλήσεις και ως πολίτες και ως κινηματογραφιστές» προέτρεψε μαζί με την Ανιέσκα Χόλαντ ο Βιμ Βέντερς, τους οποίους το κοινό χειροκρότησε με μεγάλη θέρμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα