Τρία «κλικ» για εκατό δόσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤρία «κλικ» για εκατό δόσειςΤετάρτη, Νοέμβριος 26, 2014 - 16:30

«Ανοιξε» αιφνιδιαστικά το βράδυ της Δευτέρας η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, χωρίς να προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα μέσα σε λίγα λεπτά είχαν υποβληθεί ήδη οι πρώτες 500 αιτήσεις από όσους το αντιλήφθηκαν.


Η ρύθμιση αφορά περίπου 4.000.000 οφειλέτες του Δημοσίου

που συνολικά χρωστούν 71,5 δισ. ευρώ και ρυθμίζονται οφειλές που έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2014. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.gsis.gr., ενώ η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε τρία βήματα.
Με τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet εισέρχεστε στον λογαριασμό σας και επιλέγετε «Εφαρμογές TAXIS». Στη «Ρύθμιση οφειλών» επιλέγετε την ένδειξη «Αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014».

Πώς γίνεται

1) Στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται η «Υποβολή αίτησης» και κάνοντας κλικ στην επιλογή «Υποβολή νέας» εμφανίζεται η καρτέλα με τις βεβαιωμένες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες εντάσσονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα εμφανίζεται το σύνολο των οφειλών προς ρύθμιση, δηλαδή το κεφάλαιο και οι προσαυξήσεις μέχρι την ημερομηνία αίτησης.


2) Σε πίνακα εμφανίζονται το ποσοστό της έκπτωσης, το ποσό της έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, οι προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό, ο μέγιστος αριθμός δόσεων και το ποσό της δόσης. Ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει το πρόγραμμα ρύθμισης δόσεων στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί και να κάνει κλικ πάνω στον αριθμό των δόσεων. Αμέσως εμφανίζεται το ποσό της μηνιαίας δόσης και το συνολικό πληρωτέο ποσό.


3) Στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται η «Αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014», στην οποία τα στοιχεία του οφειλέτη είναι προσυμπληρωμένα. Με την υποβολή της αίτησης ολοκληρώνεται η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση.


Αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δεν εντάσσονται στη ρύθμιση, το σύστημα δεν επιτρέπει στον φορολογούμενο να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης προτού τις ρυθμίσει, μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων, ή εξοφλήσει τις εκτός ρύθμισης ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται το μήνυμα «Εχετε ληξιπρόθεσμες ατομικές οφειλές οι οποίες δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση. Προκειμένου να τηρηθεί η ρύθμιση την οποία αιτήστε, θα πρέπει να τακτοποιήσετε αυτές τις εκκρεμότητές σας».
Το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και έτσι, ακόμα και η υπεύθυνη δήλωση περί υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων, που αποτελεί προαπαιτούμενο για υπαγωγή στη ρύθμιση, γίνεται ηλεκτρονικά, με ένα «τικ» στη σχετική ένδειξη.

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα