Τουρκικός κλοιός για την «Barbie» στον glam Αστέρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤουρκικός κλοιός για την «Barbie» στον glam ΑστέραΣάββατο, Αύγουστος 29, 2015 - 16:00

Την προηγούμενη εβδομάδα ένα μεγαλοπρεπές mega yacht σήκωνε άγκυρα από Μύκονο και έβαζε πορεία για τη Βουλιαγμένη, Το ξημέρωμα του περασμένου Σαββάτου είχε ήδη αγκυροβολήσει απέναντι από τον Αστέρα, όπου παρέμεινε όλη τη μέρα, προτού κατευθυνθεί στη μαρίνα του Φλοίσβου.

Η στάση κάθε άλλο παρά περιστασιακή

ήταν. Ο Τούρκος ιδιοκτήτης του 51 μέτρων «Barbie» ήθελε να δει ακόμη μία φορά το ξενοδοχειακό συγκρότημα που υποτίθεται ότι θα αγοράσει μαζί με Αραβες συνεταίρους ο συμπατριώτης του επιχειρηματίας Φερίτ Σαχένκ, με τον οποίο είχε συναντηθεί στη Μύκονο. Πολλοί θαύμαζαν το σκαρί που ναυπηγήθηκε στις σκάρες του Al Jadaf στο Ντουμπάι, αλλά ελάχιστοι ήταν αυτοί που κατάλαβαν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του πολυτελέστατου «Barbie»: ο 74χρονος Ουνάλ Αϊσάλ, ο πολυεκατομμυριούχος Τούρκος επιχειρηματίας, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Unit, κάτω από την ομπρέλα του οποίου στεγάζονται 23 επιχειρήσεις με εκτενή δραστηριότητα στα πετρέλαια και στην ενέργεια. Ο Ουνάλ ήταν επίσης μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ο 34ος πρόεδρος της Γαλατασαράι.

Η παρουσία του Τούρκου μεγιστάνα στην Ελλάδα δεν θα παραξένευε κανέναν από όσους τον γνωρίζουν, μια και είναι εξαιρετικά συχνή, αφού το 2009 παντρεύτηκε Ελληνίδα. Η συγκεκριμένη στάση του στη Βουλιαγμένη, ωστόσο, όπως και οι συναντήσεις που λέγεται ότι είχε εκείνο το Σάββατο ίσως να μην είναι άμοιρη των φημών που ακούγονται όλο και πιο έντονα, οι οποίες τον θέλουν να αγοράζει ποσοστό στην κοινοπραξία που ενδιαφέρεται για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η προσφορά

Γι' αυτό το «φιλέτο» της Αττικής η καλύτερη προσφορά αγοράς, ύψους 400.000.000 ευρώ, δόθηκε από την επενδυτική εταιρία Jermyn Street Real Estate Fund IvLp, στην οποία μετέχει με ποσοστό περίπου 30% ο Φερίτ Σαχένκ. Ομως η συμφωνία έχει χτυπήσει σε βράχο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας που δεν αφήνει
να χτιστούν 100 βίλες, όπως ήθελαν οι επενδυτές, και ορισμένες πηγές πιθανολογούν ότι ο Φερίτ θέλει να μεταβιβάσει τη συμμετοχή του στον Ουνάλ Αϊσάλ.

Ο Φερίτ Σαχένκ δεν είναι ένας τυχαίος Τούρκος επιχειρηματίας. Ο ιδιοκτήτης της αυτοκρατορίας Doğuş, με περιουσία άνω των 4 δισ. ευρώ, έχει μία θέση στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έδειξε επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Το 2011 ο όμιλος Doğuş συμμετείχε μαζί με τη Lamda Development, συμφερόντων Λάτση, σε κοινή εταιρία, η οποία πήρε το 50% της μαρίνας Φλοίσβου. Τη μαρίνα όπου έδεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο το «Barbie», το οποίο παρέμεινε μέρες.

Η εξαγορά του Αστέρα θεωρείται από Αραβες και Τούρκους κορωνίδα της επιτυχίας τους. Γι' αυτό και την παλεύουν ακόμα. Υστερα από αναμονή ενός ολόκληρου έτους το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τελικά νωρίτερα φέτος το σχέδιο ανάπτυξης του συγκροτήματος, αφήνοντας «στον αέρα» τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι μαζί με την Εθνική και το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθούν να βρουν λύση για την πώλησή του. Λέγεται ότι αυτή η κωλυσιεργία έχει κάνει τον -ούτως ή άλλως «επιθετικό» στις επενδυτικές ενέργειές του στην Ελλάδα- Σαχένκ να έχει δεύτερες σκέψεις. Και, σύμφωνα με τις εικασίες, εδώ έρχεται να κουμπώσει η παρουσία του Αϊσάλ.

Ο Αϊσάλ είναι ένας αυτοδημιούργητος κοσμοπολίτης μπίζνεσμαν, που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του εκτός Τουρκίας, προτού αποφασίσει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1941. Φοίτησε αρχικά στο Instanbul University και στη συνέχεια στην Ελβετία, στο πανεπιστήμιο του Νοσατέλ. Το διάστημα 1970-72 εργάστηκε στην «Koç Holding», συμφερόντων μιας εκ των ισχυρότερων οικογενειών της Τουρκίας τον τελευταίο αιώνα. Το 1974 ίδρυσε στις Βρυξέλλες τον όμιλο Unit, ο οποίος εξελίχθηκε σε ένα ισχυρό συγκρότημα 23 εταιριών, από τους βασικούς παίκτες στον κλάδο της ενέργειας.

Σήμερα ο όμιλος Unit International λογίζεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους, με δραστηριότητες που εκτείνονται σε Τουρκία, Μέση Ανατολή και ανατολική Ευρώπη. Στην Τουρκία είναι ιδιοκτήτης τεσσάρων εργοστασίων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κατέχει επίσης και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και στην Ιταλία. Στο Ιράν έχει κατασκευάσει πέντε ενεργειακές μονάδες και στη Βουλγαρία κατέχει το μεγαλύτερο πάρκο αιολικής ενέργειας με ανεμογεννήτριες. Τις δραστηριότητες συμπληρώνουν μονάδες καύσης βιομάζας σε Κροατία και Τουρκία, ένα εργοστάσιο γεωθερμίας στη Ρουμανία και ένα τεράστιο πάρκο φωτοβολταϊκών στην Κροατία. Παράλληλα, ο όμιλος Unit, του οποίου τα κεντρικά γραφεία είναι πλέον στην Κωνσταντινούπολη, σε μία έκταση μεγαλύτερη των 14 στρεμμάτων, ασχολείται και με την εμπορία ενέργειας.

«Μας ενδιαφέρει κάθε είδους επένδυση στον κλάδο της ενέργειας, υδραυλική, θερμική, αιολική, γεωθερμική, ανανεώσιμη, βιομάζα, οτιδήποτε» δηλώνει ο Αϊσάλ. Και επισημαίνει ότι «η ενέργεια αποτελεί τη βασική μας δραστηριότητα και θα παραμείνει, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον».

Νέες συνεργασίες

Ο όμιλος Unit ασχολείται επίσης με το real estate, τον τουρισμό και τη βιοτεχνολογία, συνεχίζει δε να είναι ανοιχτός στις νέες συνεργασίες. Αλλωστε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αϊσάλ είναι η πρωτοπορία του και η καινοτόμα προσέγγισή του σε κάθε καινούργιο πρότζεκτ που τον απασχολεί. Πιστεύει ότι μία επένδυση πρέπει, αφενός, να είναι κερδοφόρα και, αφετέρου, να αναπτύσσει τους ανθρώπινους πόρους. «Αν δημιουργηθεί μία κατάσταση ωφέλιμη για όλους, στο τέλος άπαντες θα βγουν κερδισμένοι» τονίζει.

«Το όραμά μου όταν αποφάσισα να ιδρύσω τη Unit ήταν να χτίσω ένα όχημα που θα επέτρεπε σε εμένα και στην ομάδα μου όχι μόνο να αγγίξουμε την πεμπτουσία της παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας, αλλά και να εμπλουτίσουμε το πολιτιστικό μας χαρτοφυλάκιο, επικοινωνώντας με διάφορες κουλτούρες χωρίς καμία γεωγραφική ή πολιτική προτίμηση. Βασική μας αρχή είναι "η Συνεχής Αλλαγή". Προσπαθούμε να κρατάμε το μυαλό μας νέο και ανοιχτό σε καινούργιες ευκαιρίες, συστήματα, μεθόδους, τεχνολογίες. Η Unit δεν ταξίδεψε μόνο σε γαλήνια νερά, βρήκε και τρικυμίες, πολέμους, επαναστάσεις, φυσικές καταστροφές, κρίσεις, χρεοκοπημένες κυβερνήσεις». Και φαίνεται πως μια ακόμη τέτοια ευκαιρία βλέπει στη σημερινή Ελλάδα και τον Αστέρα.

Πρόεδρος της Γαλατασαράι

Η άλλη μεγάλη αγάπη του Ουνάλ Αϊσάλ είναι η Γαλατασαράι (σχολείο πήγε στο ομώνυμο γυμνάσιο, απ' όπου αποφοίτησε το 1961). Τον Μάιο του 2011 εξελέγη ο 34ος πρόεδρος της ιστορικής τουρκικής ομάδας που ιδρύθηκε το 1905, με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην ιστορία της (έλαβε 2.998 ψήφους σε σύνολο 4.019). Παρέμεινε πρόεδρος έως τον Νοέμβριο του 2014. «Δούλεψα επί 3,5 χρόνια με περηφάνια και ηρεμία. Ο νέος πρόεδρος δεν θα αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα πέραν των συνηθισμένων, αλλά είναι μία θέση που απαιτεί συνεχή ενασχόληση» είχε πει αποχωρώντας.

Κεραυνοβόλος έρωτας made in Greece

Μεγάλο κέρδος έχει και στην προσωπική του ζωή, με τον γάμο του με τη Φανή Γραμματικόγιαννη. Με την όμορφη Ελληνίδα δημοσιογράφο γνωρίστηκε ένα βράδυ του 2008 σε εστιατόριο της Βουλιαγμένης - τυχαίο; Ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα, παντρεύτηκαν το 2009 στο Μανχάταν και απέκτησαν ένα κοριτσάκι, την Αλίν, το τρίτο για τον Τούρκο μεγαλοεπιχειρηματία, αφού έχει άλλες δύο κόρες, την Ala και τη Ceyla, από τον πρώτο του γάμο με την Ahu Kerimoğlu.

Με τη Φανή στο πλευρό του επισκέπτεται πλέον ακόμη συχνότερα την Ελλάδα. Το Αιγαίο είναι από τους αγαπημένους τους προορισμούς και το «Barbie», το 51 μέτρων σκάφος του, είναι πολύτιμος «βοηθός» στα ταξίδια τους. Με δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 14 επισκέπτες και να έχει πλήρωμα 12 ατόμων, το «Barbie» είναι ένα στολίδι που, σε αντίθεση με ανάλογα yachts άλλων κροίσων, δεν νοικιάζεται ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα