Το σακίδιο-ρομπότ που σηκώνει μέχρι 30 κιλά

ΚΟΣΜΟΣΤο σακίδιο-ρομπότ που σηκώνει μέχρι 30 κιλάΔευτέρα, Μάιος 19, 2014 - 16:45

Σηκώνει βάρη και δεν κλατάρει, ακόμα κι αν είναι μια γυναίκα χωρίς ιδιαίτερη δύναμη. Κι όλα αυτά χάρη στο «musle suit» που φοριέται σαν σακίδιο και βοηθάει στην άκοπη άρση βαρών. Το ρομποτικό αυτό μηχάνημα είναι ένα από σειρά εξωσκελετών που αναπτύχθηκαν από την ομάδα του Χιρόσι Κομπαγιάσι στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Σχεδιασμένο για την παροχή βοήθειας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και για να διευκολύνει τη νοσηλευτική βοήθεια στο σπίτι, βοηθάει και στο σήκωμα από το κρεβάτι

ασθενών με προβλήματα κίνησης. Επίσης μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε εργαζομένους σε μεταφορικές εταιρίες. Ο καθηγητής Χιρόσι Κομπαγιάσι παρουσιάζοντας το «musle suit» εξήγησε ότι ο βοηθητικός εξοπλισμός, ο οποίος έχει βάρος 4,5 κιλά, μπορεί να βοηθήσει στην ανύψωση βάρους μέχρι και 30 κιλών.

Το ρομποτικό «σακίδιο» φοριέται στην πλάτη και στηρίζεται στα ισχία και στους ώμους με ζώνη και ιμάντες αντίστοιχα. Τα χέρια μένουν τελείως ελεύθερα για να πιάσουν το βάρος που πρέπει να σηκώσουν, το οποίο φαίνεται «πούπουλο», κάτι που δίνει την αίσθηση σε εκείνον που το φοράει ότι αποκτάει έξτρα δύναμη.

Εδώ και χρόνια έχουν γίνει αρκετοί ρομποτικοί εξωσκελετοί, αλλά είχαν μειονέκτημα το μεγάλο βάρος. Ο Κομπαγιάσι πιστεύει ότι το «musle suit» του είναι διαφορετικό, επειδή δεν έχει βαρείς ηλεκτρικούς ενεργοποιητές και υδραυλικά συστήματα, αλλά αντ' αυτού έχει τους ΡΑΜ - συστήματα πνευματικών τεχνητών μυών. Αυτές οι ελάχιστου βάρους εγκιβωτισμένες κύστεις από καουτσούκ έχουν σχεδιαστεί για να συρρικνώνονται, όταν αντλείται πεπιεσμένος αέρας. Οι ΡΑΜ δίνουν τη δυνατότητα να σηκωθεί βάρος μέχρι 30 κιλών ή και περισσότερο, ανάλογα με το πόσο μακριά βρίσκεται το βάρος από το σώμα.

Το πανεπιστήμιο και η κατασκευάστρια εταιρία Kikuchi Seisakusho αναμένεται να πάρουν περίπου 1.000 παραγγελίες εντός του 2014, κυρίως από οίκους φροντίδας ηλικιωμένων και εταιρίες logistics.

Κάτια Γιαπαλάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα