Το... μαρτύριο της σταγόνας

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕΥΕΛΠΙΔΩΝ REPORT • Από τη Μαρία ΜεϊμάρηΤο... μαρτύριο της σταγόναςΠέμπτη, Ιούλιος 20, 2017 - 17:18

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Αλεποχωρίου στη δυτική Αττική μέσα στο κατακαλόκαιρο λένε το νερό νεράκι! Από το 2015, εξαιτίας του ελλιπούς δικτύου ύδρευσης, η υδροδότηση του τμήματος που ανήκει στον Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας, συμπεριλαμβανομένου και του παράκτιου, τουριστικού μετώπου στην Ψάθα, πραγματοποιείται μετ' εμποδίων, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να παρατηρούνται κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα, ο δικηγόρος Αρης

Καραμπασιάδης (φωτό), ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, προσέφυγε με άλλους κατοίκους στον Συνήγορο του Πολίτη. Παράλληλα, κοινοποιήθηκε στον δήμο εξώδικη διαμαρτυρία-καταγγελία με 350 υπογραφές. Η υπόθεση έφτασε πρόσφατα και στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως υποστηρίζουν στις προσφυγές τους οι κάτοικοι, εδώ και τρία καλοκαίρια η τροφοδοσία των περίπου 1.000 νοικοκυριών που υπάγονται στον Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας (το υπόλοιπο τμήμα του Αλεποχωρίου ανήκει στον Δήμο Μεγαρέων) γίνεται με μεγάλη δυσκολία, αφού οι κάνουλες ανοίγουν μόνο για μισή, το πολύ μία ώρα την ημέρα! Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι βρύσες έχουν στερέψει. Μέσα σε όλα αυτά κάποιοι καταφεύγουν στην παρανομία για να εξασφαλίσουν το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής.

Ενδεικτικό του... Φαρ Ουέστ του νερού, στο οποίο έχουν μετατραπεί ολόκληρες περιοχές, είναι πως παρατηρούνται ακόμα και νεροκλοπές μεταξύ γειτόνων! Οι περισσότεροι όμως, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, μόλις αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους, επιλέγουν να κλείσουν τα σπίτια και τα εξοχικά τους και να φύγουν, με συνέπεια ολόκληρες περιοχές να έχουν ερημώσει! Σε κάποιες γειτονιές, από τα 50 σπίτια που κατοικούνταν, πλέον κατοικούνται δύο ή τρία!

Απίθανα περιστατικά

Ακόμα, έχουν παρατηρηθεί τραγελαφικά περιστατικά, όπως κάτοικοι των προβληματικών περιοχών να... μετακομίζουν σε σπίτια συγγενών τους που έχουν νερό ή να πηγαίνουν σε καφετέριες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με... ντουζιέρα για να κάνουν το μπάνιο τους! Οπως λένε με νόημα οι κάτοικοι, εδώ και μερικά χρόνια το Αλεποχώρι έχει χωριστεί στα δύο: Σε αυτό που έχει νερό και σε εκείνο που δεν έχει! Την ίδια ώρα, κανείς δεν τολμάει να σκεφτεί τι θα συμβεί σε περίπτωση που ξεσπάσει μια πυρκαγιά στην περιοχή!

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι στον δήμο τονίζουν πως έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Η ανακοίνωση που υπάρχει στο σάιτ του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας αναφέρει πως εγκρίθηκε το ποσό των 35.000 ευρώ για την προμήθεια περίπου 35.000 κυβικών μέτρων για το 2017, αν και στο ίδιο κείμενο τονίζεται πως οι ανάγκες της περιοχής σε νερό υπερβαίνουν τα 1.500 κυβικά μέτρα ημερησίως.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο τροφοδοσίας της ΕΥΔΑΠ. Μιλάμε για ένα δημοτικό δίκτυο που τροφοδοτείται από μία γεώτρηση. Οταν και αυτή “στέγνωσε” από νερό, αρχίσαμε διαδικασίες για να προμηθευτούμε από μία γειτονική περιοχή, η οποία υδροδοτείται από ιδιωτικό δίκτυο με γεωτρήσεις από τα Μέγαρα» δήλωσε στην «Espresso» ο γενικός γραμματέας του δήμου Στάθης Ραγκούσης, συμπληρώνοντας πως, αν και κάλεσαν τον μοναδικό προμηθευτή που δύναται να προμηθεύσει την περιοχή με τη συγκεκριμένη ποσότητα, εκείνος δεν προσήλθε να υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

«Ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε κάτι καλύτερο να πούμε. Το δίκτυο θα ενισχυθεί και τα προβλήματα θα μειωθούν, αλλά δεν θα εξαλειφθούν τελείως. Παράλληλα, έχουμε αρχίσει μελέτη για να δημοπρατήσουμε μαζί με την ΕΥΔΑΠ το έργο αυτό και σε δύο με τρία χρόνια λογικά θα έχει λυθεί το θέμα αυτό» κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

«Η υδροδότηση είναι από τις βασικές υποχρεώσεις της διοίκησης, που θα πρέπει με κάθε τρόπο να την εξασφαλίζει στους πολίτες. Η αδυναμία ενός ιδιώτη να παρέχει νερό δεν απαλλάσσει τη διοίκηση από τη σχετική υποχρέωσή της. Το Αλεποχώρι, ως ένα τουριστικό θέρετρο με δεκάδες καταστήματα και άνω των 1.000 οικιών, θα μπορούσε να είναι μια πηγή εσόδων για τον δήμο» δήλωσε ο δικηγόρος Αρης Καραμπασιάδης.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα