Το... κρυφτούλι του Ηλιου με τη Σελήνη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο... κρυφτούλι του Ηλιου με τη ΣελήνηΣάββατο, Μάρτιος 21, 2015 - 16:10

Τα βλέμματα μικρών και μεγάλων σε όλο τον πλανήτη μαγνήτισε η πολυαναμενόμενη ηλιακή έκλειψη. Χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα και τηλεσκόπια ο κόσμος έστρεψε τη ματιά του στον ουρανό για να απολαύσει το παιχνίδι του Ηλιου με τη Σελήνη.

Στην Ελλάδα οι πολίτες στάθηκαν σε μεγάλο βαθμό άτυχοι, καθώς τα σύννεφα εμπόδισαν λίγο ως πολύ την παρατήρηση του αστρονομικού φαινομένου. Πολλοί ήταν εκείνοι

που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ευγενίδειου Ιδρύματος και βρέθηκαν χθες το πρωί στην είσοδο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου. Εκεί τους περίμεναν τα φορητά τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης αλλά και ειδικά γυαλιά, με τη βοήθεια των οποίων μπόρεσαν να κοιτάξουν με ασφάλεια προς τον σκοτεινιασμένο ηλιακό δίσκο.

Ανάλογο ήταν το σκηνικό στον περίβολο του Αστεροσκοπείου Πεντέλης αλλά και στον λόφο Νυμφών, όπου οι επισκέπτες απόλαυσαν το απόκοσμο θέαμα με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Αντίθετα, μέσα στις σχολικές αίθουσες έμειναν καθ' όλη τη διάρκεια του φαινομένου οι μαθητές, κατ' εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να μην κοιτάξουν τον Ηλιο και διακινδυνεύσουν βλάβη στην όρασή τους.

Η χθεσινή έκλειψη ήταν μερική για τη χώρα μας, ενώ ως ολική ήταν ορατή μόνο από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Η επόμενη έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα θα γίνει στις 21 Ιουνίου του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα