Το εμφύτευμα που «πολεμά» την υπέρταση

ΥΓΕΙΑΤο εμφύτευμα που «πολεμά» την υπέρτασηΔευτέρα, Μάιος 12, 2014 - 14:17

Ενα εμφύτευμα που μειώνει την υπέρταση στέλνοντας ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο ανέπτυξαν ερευνητές στη Γερμανία. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ δημιούργησαν μια μικροσκοπική συσκευή που απευθύνεται στους ασθενείς που υποφέρουν από υπέρταση, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες, η οποία φαίνεται πως μειώνει τις τιμές της αποτελεσματικά, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Το εμφύτευμα διαθέτει αισθητήρες και 24 μεμονωμένα ηλεκτρόδια κι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να τοποθετείται γύρω από το πνευμονογαστρικό

νεύρο, το οποίο εκτείνεται από το εγκεφαλικό στέλεχος διαπερνώντας τον θώρακα και φτάνοντας στην κοιλιά, υποστηρίζοντας κι ενεργοποιώντας διάφορα βασικά όργανα, όπως η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η συσκευή συγκεντρώνει σήματα από συγκεκριμένους αισθητήρες που λέγονται βαροϋποδοχείς κι ενεργοποιούνται όταν διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε περιοχές του αορτικού τόξου και στέλνουν πληροφορίες στο εγκεφαλικό στέλεχος μέσω ινών του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το εμφύτευμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εντοπίζει μόνο τις ίνες που επηρεάζουν την πίεση του αίματος και αποφεύγει εκείνες που ευθύνονται για άλλες λειτουργίες, όπως ο παλμός της καρδιάς.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Neural Engineering», μια αρχική μορφή του εμφυτεύματος δοκιμάστηκε σε ποντίκια, στα οποία διαπιστώθηκε ότι μείωσε την υπέρταση χωρίς να τους προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως είναι η έντονη μείωση του παλμού της καρδιάς ή του ρυθμού της αναπνοής. «Οι δοκιμές έδειξαν πως είναι εφικτή η χρήση του αριστερού πνευμονογαστρικού νεύρου για τη μείωση της πίεσης του αίματος χωρίς να προκαλούνται δυσμενείς παρενέργειες, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά αρκετές θεραπείες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη νευρική διέγερση χωρίς στην πραγματικότητα να διαπερνάται το νεύρο» ανέφερε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Dennis Plachta.

Συμπλήρωσε δε ότι αυτόν τον καιρό η ομάδα του προσπαθεί να εξελίξει το εμφύτευμα περισσότερο, με σκοπό να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερα ζώα και αργότερα στον άνθρωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα