Το... δίχτυ που σώζει καρδιές

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο... δίχτυ που σώζει καρδιέςΠαρασκευή, Ιούνιος 24, 2016 - 18:05

Νέα καινοτόμος μέθοδος, που θα αντικαταστήσει τον βηματοδότη, χαρίζει ζωή σε ασθενείς με ανεπάρκεια ενεργοποιώντας μεγάλες περιοχές του πληγωμένου μυός

Διχτυωτή «ασπίδα» από ασήμι και λάστιχο φαίνεται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο του βηματοδότη στην καρδιά.

Το διχτυωτό πλέγμα τυλίγεται γύρω από τη δυσλειτουργική καρδιά εφαρμόζοντας πλήρως πάνω της, δηλαδή «αγκαλιάζοντάς» την. Μετά την τοποθέτηση ενεργοποιεί τον καρδιακό μυ με ηλεκτρικά σήματα, όπως κάνει δηλαδή ο κλασικός βηματοδότης. Την καινοτομία

παρουσίασαν ερευνητές από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Hye Jin Hwang της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση «Science Translational Medicine», το δίχτυ-βηματοδότης δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα (αρουραίους) και προορίζεται για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, στους οποίους η καρδιά δεν επιτελεί σωστά τον ρόλο της αντλίας αίματος. Αντίθετα με τον βηματοδότη, που δρα τοπικά, το επικάρδιο πλέγμα ενεργοποιεί ηλεκτρικά μεγάλες περιοχές του καρδιακού μυός.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, που συνήθως προκαλείται από έμφραγμα, εξασθενίζει τον μυ της καρδιάς και τη δυνατότητά του να αντλεί αίμα. Περίπου οι μισοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν μέσα σε μια πενταετία από τη διάγνωση, ποσοστό θνησιμότητας υψηλότερο από τα περισσότερα είδη καρκίνου.
Οι βηματοδότες στέλνουν ηλεκτρικό ρεύμα σε συγκεκριμένα σημεία της καρδιάς καθυστερώντας την καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά είναι κατάλληλοι μόνο για ένα μέρος των ασθενών.

Διάφορες επιστημονικές ομάδες αναπτύσσουν εναλλακτικές λύσεις με τη μορφή συσκευών που «κυκλώνουν» το εξωτερικό μέρος της καρδιάς. Μερικές τέτοιες συσκευές ήδη δοκιμάζονται κλινικά.

Το κορεατικοαμερικανικό επικάρδιο πλέγμα, που μιμείται τον καρδιακό ιστό, στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς και στις δύο κοιλίες της καρδιάς. Το εύκαμπτο «διχτάκι» είναι κατασκευασμένο από ασημένια νανοσύρματα ενσωματωμένα σε ελαστικό υλικό. Δεδομένου του σχήματός του αλλά και του υλικού του μπορεί να προσαρμοστεί στη μοναδική ανατομία κάθε καρδιάς. Οπως φάνηκε στην εφαρμογή του στα ποντίκια που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, το δίχτυ προσαρμόστηκε δομικά αλλά και ηλεκτρικά με το μυοκάρδιο, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τη μείωση της πίεσης στα τοιχώματα της καρδιάς αλλά και τη βελτιωμένη συστολική λειτουργία του οργάνου.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η συσκευή θα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες καρδιοπάθειες πέρα από την καρδιακή ανεπάρκεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα