Το άγνωστο θαύμα στην Κέρκυρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣΤο άγνωστο θαύμα στην ΚέρκυραΤρίτη, Ιούλιος 12, 2016 - 16:55

Η ίαση του τυφλού Θεοδώρου και το προσκύνημα της ιερής εμβάδας (πασούμι) αύριο στον Ι. Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης

Ο εορτασμός ενός όχι ευρέως γνωστού θαύματος του αγίου Σπυρίδωνα του Θαυματουργού στην Κέρκυρα δίνει την ευκαιρία στους ενορίτες της Νέας Ιωνίας να προσκυνήσουν την ιερή εμβάδα (πασούμι) του αγίου, σε προσκύνημα που θα γίνει αύριο στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου θα τελεστεί παράκληση

στα πρότυπα της κερκυραϊκής ψαλτικής.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗ

Οπως εξηγεί στην «Espresso» ο προϊστάμενος του ναού, πατέρας Δανιήλ Γκαμουλάκος, αφορμή για το προσκύνημα (από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα) στάθηκε ο εορτασμός του θαύματος, το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν καθώς είναι γνωστό μόνο στο νησί των Φαιάκων. «Κάθε χρόνο στις 13 Ιουλίου γιορτάζεται στην Κέρκυρα η ανάμνηση του θαύματος της ιάσεως του τυφλού Θεοδώρου, εμπόρου από την Ανατολή, που, όπως αναφέρεται στο συναξάρι, ήλθε να προσκυνήσει. Η πίστη του φαίνεται ότι ήταν τόσο αληθινή στον Θεό και στους αγίους Του, που ο Θεός διά του αγίου μας, του χάρισε την όρασή του. Στις μέρες μας η πίστη είναι το μόνο που μας έχει απομείνει. Μόνο με την πίστη θα κρατηθούμε κοντά στον Θεό, τους αγίους Του, την Εκκλησία Του. Το θαύμα της ομμάτωσης του τυφλού Θεοδώρου λέγεται ότι είναι το πρώτο που τέλεσε ο άγιος Σπυρίδων από τότε που το ιερό σκήνωμά του βρίσκεται στην Κέρκυρα».

Στην Κέρκυρα ο άγιος Σπυρίδωνας γιορτάζεται αρκετές φορές μέσα στον χρόνο σε ανάμνηση των θαυμάτων του. Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση του 1630 που έσωσε το νησί από χολέρα.

Η σωτηρία του νησιού

Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η λιτανεία για τη σωτηρία του νησιού από τον λοιμό του 1550. Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από χολέρα το 1673 και στις 11 Αυγούστου, για τη λύση της πολιορκίας του νησιού από τους Τούρκους το 1716.
Εκτός από το χρυσοκέντητο πασούμι, όσοι βρεθούν στον ιερό ναό θα μπορέσουν να προσκυνήσουν και τα λείψανα της αγίας Ελένης, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες και φυλάσσονται στους χώρους της εκκλησίας, καθώς και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα