Θρίλερ με τον Ρώσο «βασιλιά του bitcoin» που κατηγορείται για ξέπλυμα $4.000.000.000

ΡΕΠΟΡΤΑΖΘρίλερ με τον Ρώσο «βασιλιά του bitcoin» που κατηγορείται για ξέπλυμα $4.000.000.000Πέμπτη, Νοέμβριος 16, 2017 - 12:16

❱❱ Στις 6 Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση για την έκδοση ή μη του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, του γνωστού ως «Mr Bitcoin», που κατηγορείται για ξέπλυμα $4.000.000.000, έπειτα από αναβολή που έδωσε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Την αναβολή της συζήτησης αιτήθηκε ο δικηγόρος του Βίνικ Αλέξανδρος Λυκουρέζος, λόγω απουσίας δύο σημαντικών μαρτύρων. Η υπόθεση έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, καθώς ΗΠΑ

και Ρωσία ζητούν επίμονα την έκδοση του αποκαλούμενου «βασιλιά του bitcoin», για να τον δικάσουν για το ξέπλυμα τεράστιων χρηματικών ποσών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής νομισμάτων (bitcoin). Ο 38χρονος Ρώσος προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία είχε κριθεί ότι πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Οι μάρτυρες που απουσίασαν είναι ο Ιβάν Ταρτάνικοφ, υπάλληλος κρατικών σιδηροδρόμων στη Ρωσία, και ο Σεργκίι Μάιζους, που έχει καταθέσει αγωγή στην Κύπρο κατά του «Mr Bitcoin», ισχυριζόμενος ότι είναι ο ιδιοκτήτης της κυριότερης εκ των εταιρειών που διακινεί το χρήμα.

Οι Αμερικανοί τού αποδίδουν ότι μέσω της πλατφόρμας νομιμοποίησε έσοδα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προήλθαν από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως κυβερνοεπιθέσεις και εκβιασμούς από χάκερ ή και φοροδιαφυγή. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα και δηλώνει ένας απλός τεχνικός διαδικτύου από την ώρα που συνελήφθη, βάσει διεθνούς εντάλματος, σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του.

Σε περίπτωση που ο Αρειος Πάγος πει «ναι» στην έκδοση του Βίνικ στις ΗΠΑ, η επόμενη κίνησή του αναμένεται να είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οπως και να έχει, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις τον τελικό λόγο έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΑΛΑΣ

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα