Θνησιμότητα στους μέτρια υπέρβαρους

ΡΕΠΟΡΤΑΖΘνησιμότητα στους μέτρια υπέρβαρουςΠαρασκευή, Μάιος 13, 2016 - 16:58

Το να έχει κανείς ορισμένα επιπλέον κιλά φαίνεται ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο θεωρούνταν στο παρελθόν. Σύμφωνα μάλιστα με νέα -αρκετά επαναστατική- έρευνα Δανών επιστημόνων, οι μέτρια υπέρβαροι, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος!

Ο δείκτης μάζας σώματος

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόργκε Νορντεστγκάαρντ του

Ινστιτούτου Κλινικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, εξηγούν ότι εδώ και δεκαετίες φυσιολογικός θεωρείται ο δείκτης μάζας σώματος (αναλογία βάρους προς ύψος) που είναι μεταξύ 18,5 και 24,9. Οποιος έχει ΔΜΣ κάτω του 18,5 θεωρείται λιποβαρής, ενώ μεταξύ 25 και 29,9 θεωρείται υπέρβαρος και άνω του 30 παχύσαρκος.

Τη δεκαετία του '70, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι υπέρβαροι αντιμετώπιζαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, σήμερα, αυτό δεν ισχύει.

Ομως, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Νορντεστγκάαρντ, «τα ευρήματά μας δεν θα πρέπει να παρερμηνευτούν και να θεωρηθεί ότι πλέον οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε όσο θέλουν ή ότι τα άτομα κανονικού βάρους πρέπει να τρώνε παραπάνω για να γίνουν υπέρβαρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα