Θλίψη για τον Νίκο Σμαραγδή

ΡΕΠΟΡΤΑΖΘλίψη για τον Νίκο Σμαραγδή Δευτέρα, Σεπτέμβριος 26, 2016 - 16:56

Ο μεγαλύτερος αδελφός του σκηνοθέτη και γνωστός οπερατέρ «έφυγε» στα 76 του νικημένος από τον καρκίνο

Μία ημέρα πριν ακουστεί η κλακέτα για την έναρξη των γυρισμάτων της νέας ταινίας του για τον Νίκο Καζαντζάκη, ο Γιάννης Σμαραγδής πληροφορήθηκε τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, Νίκου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 76 χρόνων, δίνοντας το τελευταίο διάστημα σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Σμαραγδή ασχολείτο

επίσης με τον κινηματογράφο ως οπερατέρ και διευθυντής φωτογραφίας, και ήταν το έμπειρο «μάτι» πίσω από τον φακό σε σημαντικές δουλειές στο σινεμά και στην τηλεόραση. Ο Γιάννης Σμαραγδής, συντετριμμένος, δήλωσε για τον χαμό του, από την Κρήτη όπου βρίσκεται: «Την πρώτη κλακέτα θα την αφιερώσουμε στον Νίκο. Ηταν πολύ μεγάλος καλλιτέχνης».

Ο Νίκος Σμαραγδής, γεννημένος το 1940 στις Γωνιές Μαλεβιζίου Κρήτης, στα ριζά του Ψηλορείτη, ήταν ο μεγαλύτερος από τους αδελφούς του, τον Γιάννη και τον Ανδρέα, που γεννήθηκαν ύστερα από έξι και επτά χρόνια, αντίστοιχα. Οπως και ο Ανδρέας Σμαραγδής, ο Νίκος ασχολήθηκε από μικρός με τη φωτογραφία, παίρνοντας μαθήματα από τον παλιό σπουδαίο δάσκαλο και βραβευμένο φωτογράφο Δημήτρη Χαρισιάδη.

Ως οπερατέρ και διευθυντής φωτογραφίας έβαλε τη σφραγίδα του στις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες του αδελφού του «Δυο τρία πράγματα», (1972) και «Κελί Μηδέν» (1975), αλλά και σε άλλες δουλειές του Γιάννη Σμαραγδή, όπως είναι οι τηλεοπτικές σειρές «Χαίρε, Τάσο Καρατάσο» (1985) και «Σιγά... η πατρίδα κοιμάται» (1987), το ντοκιμαντέρ «Χριστιανικά μνημεία» (2004) και ο δραματοποιημένος «Καβάφης» (1996). Αλλες ταινίες που φέρουν την υπογραφή του είναι οι εξής: «Στον δρόμο του Λαμόρε» του Δημήτρη Μαυρίκιου (1979), «Κλοιός» του Κώστα Κουτσομύτη (1987), «Black out» του Μενέλαου Καραμαγκιώλη (1998). Ο Ανέστης Βλάχος, ο οποίος είχε παίξει στην ταινία «Στον δρόμο του Λαμόρε», δήλωσε στην «Espresso» ότι ο Νίκος Σμαραγδής ήταν εξαίρετος στη δουλειά του, αλλά και ένας πολύ ευγενής άνθρωπος.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, στις 16.30, στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου, ενώ επιθυμία του εκλιπόντος ήταν, αντί στεφάνων και λουλουδιών, τα χρήματα να διατεθούν για τη στήριξη των συναδέλφων του στην Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ).

Keywords
Τυχαία Θέματα