ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΤρίτη, Φεβρουάριος 16, 2016 - 15:47

Αντιπροσωπία αγροτών κατέθεσε τις προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και έδωσε προθεσμία 48 ωρών στην κυβέρνηση για να τους απαντήσει

Προθεσμία 48 ωρών δίνουν στην κυβέρνηση οι αγρότες μετά τη χθεσινή επίσκεψη εκπροσώπων τους στο Μέγαρο Μαξίμου και την κατάθεση των προτάσεών τους για τις φορολογικές ρυθμίσεις και το Ασφαλιστικό. «Τα τρακτέρ θα έχουν τις ρόδες τους στραμμένες προς την Αθήνα.

Αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση. Ο χρόνος τελειώνει» τόνισε εκ μέρους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, Νέων Αγροτών και Ανθοπαραγωγών ο Δημήτρης Δημογιάννης, που παρέδωσε στο Μαξίμου κείμενο με τις θέσεις 35 μπλόκων.

Τα αιτήματα που απέστειλαν οι αγρότες προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εστιάζονται στα εξής σημεία:

Για το Ασφαλιστικό

• Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών (αριθμός ασφαλισμένων έως σήμερα 612.778, ενώ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι 730.000).
• Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε δύο Ταμεία:
α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών, στο οποίο θα ενταχθούν οι επαγγελματίες αγρότες και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που θα προκύψουν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης.
β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης, στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.
• Διατήρηση των επτά κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους επαγγελματίες αγρότες με τις τιμές ασφαλιστικής εισφοράς που ισχύουν σήμερα και ενισχύουν το Ταμείο με την υπάρχουσα αναπροσαρμογή που προκύπτει από την αλλαγή κατηγορίας.
• Εισροή εσόδων σε ποσοστό 10% από την καταγραφή των περίπου 300.000 οικονομικών μεταναστών, με δυνατότητα ασφάλισής τους στον ΟΓΑ (εργόσημο).
• Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης που εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές προς το Ταμείο των αγροτών είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας, πέραν του 13% που ισχύει για τους επαγγελματίες αγρότες.
• Εφαρμογή έως το 2020 (συμβατή με νέα ΚΑΠ 2014-2020) του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τετραετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου, καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων, αν απαιτούνται.
• Κίνητρα ένταξης νέων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

Για το Φορολογικό

• Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση να φορολογούνται με συντελεστή 13%.
• Να υπάρχει αφορολόγητο ποσό ύψους 12.000 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
• Να προβλεφθούν αποσβέσεις για τον υφιστάμενο μηχανολογικό εξοπλισμό, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τις γεωργοκτηνοτροφικές και αλιευτικές υποδομές, καθώς και την κατοχή γης, η οποία μάλιστα καταβάλλει και ΕΝΦΙΑ.
• Να παραμείνει η προκαταβολή επόμενου έτους στο 27,5% λόγω απαιτήσεων ρευστότητας.
Την ίδια ώρα, πάντως, αγρότες από άλλα μπλόκα κρατούν σαφείς αποστάσεις από την κίνηση των συναδέλφων τους, ενώ οι αγρότες από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες, που κρατούν την πιο σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση, μιλούν για διασπαστικές κινήσεις, τονίζοντας ότι έχουν καταθέσει από την περασμένη Τετάρτη τις προτάσεις 30 μπλόκων. Παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες, πάντως, οι αγρότες συνεχίζουν τους πολύωρους αποκλεισμούς στις εθνικές οδούς, τις πορείες διαμαρτυρίας και τις καταλήψεις σε κτίρια εφοριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα