Τελευταία πρόβα θανάτου για τον Τζιμάκο

SHOWBIZΑκόμα και ο Νταλάρας αποχαιρέτησε τον ΠανούσηΤελευταία πρόβα θανάτου για τον ΤζιμάκοΔευτέρα, Ιανουάριος 15, 2018 - 13:08

❱❱ Η μακάβρια ατάκα του δημοφιλούς τραγουδοποιού πριν από τρεις μήνες κατά τη διάρκεια συνέντευξής του

Τελικά δεν τα κατάφερε! Ο Τζίμης Πανούσης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 64 χρόνων το απόγευμα του Σαββάτου προδομένος από την καρδιά του και βύθισε στο πένθος την οικογένειά του αλλά και τον καλλιτεχνικό κόσμο, που θρηνεί για τον πρόωρο χαμό του...

Ο

διάσημος μουσικός και τραγουδοποιός μεταφέρθηκε εσπευσμένα γύρω στις 3.30 μ.μ. το Σάββατο στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου παρά τις προσπάθειες ανάνηψης οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα -στις 2 Δεκεμβρίου- ο Τζίμης Πανούσης είχε καταρρεύσει επί σκηνής κατά τη διάρκεια παράστασής του στο Κύτταρο από κρίση κολπικής μαρμαρυγής και είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
Εκείνη την ημέρα ανάμεσα στο κοινό που παρακολουθούσε την παράσταση βρίσκονταν δύο γιατροί, οι οποίοι και του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες.

Οι φύλακες άγγελοι του Τζίμη Πανούση αναμετρήθηκαν με τον χρόνο που μετρούσε αντίστροφα και κατάφεραν έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες να τον κρατήσουν ζωντανό ώσπου να τον παραλάβουν οι τραυματιοφορείς του ασθενοφόρου και να τον μεταφέρουν στο Νοσοκομείο «Ελπίς», όπου νοσηλεύτηκε για λίγες μέρες στη Μονάδα Εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Κλινικής.

Με ασθενοφόρο

Συγκινητικά ήταν όσα εκτυλίχθηκαν στο μαγαζί, την ώρα που ο δημοφιλής καλλιτέχνης μεταφερόταν με φορείο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο κόσμος δεν σταματούσε ούτε στιγμή να τον χειροκροτεί, μέχρι να απομακρυνθεί από τον χώρο.

Μόλις τρεις μήνες πριν φύγει για τη γειτονιά των αγγέλων ο ξεχωριστός δημιουργός είχε απομυθοποιήσει τον θάνατο μιλώντας στο myportal.gr: «Πολεμάω τον θάνατο καθημερινά από τότε που γεννήθηκα και αυτός ο αγώνας είναι ένα πινγκ πονγκ, κάνουμε πρόβες θανάτου στον ύπνο μας» είχε δηλώσει και συνέχισε: «Το κοινό μας διαρκώς ανανεώνεται, προστίθενται “νέα μέλη” και φεύγουν και “παλαιότερα” εις άλλον κόσμο. Αλλά δεν τους χάνουμε αυτούς. Αυτοί μας δίνουν δύναμη και μας κρατάνε. Τι είμαστε; Σκουλήκια είμαστε, λίπασμα για τις ντομάτες».

O Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1954 από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς -τον Θεόδωρο και τη Φωτεινή- στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Χολαργό. Με την πρώτη του γυναίκα είχε έναν γιο, τον Αρη, ο οποίος έχει τελειώσει ήδη το πανεπιστήμιο, ενώ με την τελευταία σύζυγό του Αθηνά Αϊδίνη απέκτησαν πριν από οκτώ χρόνια ένα κοριτσάκι, τη Φωτεινή.

«Οταν κάνεις ένα παιδί, αλλάζει η ζωή σου. Οταν έκανα την κόρη μου στα 55, ήταν ένα θείο δώρο. Οταν είμαι στενοχωρημένος, σκέφτομαι τον γιο μου και την κόρη μου και τέλος, δεν υπάρχει τίποτα, τι να με στενοχωρήσει δηλαδή; Τα λέω και σε φίλους μου που δεν έχουν κάνει παιδιά. Είναι η ζωή» δήλωνε στο news247.gr.

Μουσικές Ταξιαρχίες και σόλο καριέρα

Φοιτητής της Νομικής ακόμη εργάστηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία όμως παραιτήθηκε -με μια παροιμιώδη επιστολή- σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα ο Τζίμης Πανούσης τα έκανε το 1972 στον Πολιτιστικό Ομιλο Χολαργού, όπου μαζί με άλλους καλλιτέχνες έστησαν μια θεατρική ομάδα. Μουσικά δήλωνε αυτοδίδακτος! Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1970 δημιούργησε με μια ομάδα μουσικών τις περίφημες Μουσικές Ταξιαρχίες.

Μπροστά σε κοινό εμφανίστηκαν το 1980 στην Πλάκα, ενώ η πρώτη δισκογραφική δουλειά τους ήταν ο δίσκος «Μουσικές Ταξιαρχίες», που κυκλοφόρησε το 1982. Ακολούθησαν κι άλλες -επιτυχημένες- δισκογραφικές δουλειές μέχρι το «Κάγκελα παντού» (1986), οπότε ο Πανούσης αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα και κυκλοφόρησε πέντε προσωπικά άλμπουμ. Πέρα από τη μουσική o Πανούσης έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με το ραδιόφωνο και λιγότερο με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Σινεμά και τηλεόραση

Είχε μια 15χρονη ιστορία ως ραδιοφωνικός παραγωγός, ενώ είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι» του Λάκη Λαζόπουλου και είχε πρωταγωνιστήσει στην κινηματογραφική ταινία «Ο δράκουλας των Εξαρχείων» (1981) του Νίκου Ζερβού. Είχε όμως και guest εμφανίσεις στις ταινίες «Ηνίοχος» (1995) του Αλέξη Δαμιανού, «Προστάτης οικογένειας» (1997) του Νίκου Περάκη και «Safe Sex» (1999) των Ρέππα - Παπαθανασίου.

Ο πολυσχιδής Τζίμης είχε και πλούσιο συγγραφικό έργο, καθώς έχουν εκδοθεί από το 1989 ως το 2010 έξι βιβλία του. Στο θέατρο εμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Επίδαυρο, στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, στον ρόλο του Τρυγαίου.

Ψινάκης: Τζιμάκο μου, θα κάνουμε «επάνω» το show που μου πρότεινες

Σύσσωμος ο πολιτικός και ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρέτησε τον ανατρεπτικό τραγουδοποιό. Για τον Τζίμη Πανούση οι κορυφαίοι της ελληνικής μουσικής σκηνής δεν έβγαλαν λόγους και δακρύβρεχτα αντίο.
Αντίθετα, αυτοσχεδίασαν δημοσιεύοντας στα social media φωτογραφίες του. Από την Αννα Βίσση, τον Δημήτρη Πουλικάκο και τον Φοίβο Δεληβοριά ως την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, τη Γλυκερία, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Ηλία Ψινάκη (φωτό), ο οποίος έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα την τηλεοπτική πρόταση που του έκανε πρόσφατα: «Τζιμάκο μου, αυτή είναι η τελευταία μας φωτογραφία σπίτι μου, που πεθάναμε στο γέλιο, και η χυλόπιτα που μου έριξες για το “Ελλάδα έχεις ταλέντο”. Το show που μου πρότεινες να κάναμε φέτος δεν το βλέπω. Δεν πειράζει. Κάθε εμπόδιο για καλό. Θα το κάνουμε “επάνω”, όταν έρθω να σας βρω με το καλό, με “κοινό” όλους τους καλούς, ταλαντούχους φίλους μας, που μας γουστάρουν και τους γουστάρουμε! Μέχρι τότε φίλησέ τους μου όλους και κάνε τους να πεθάνουν στα γέλια, όπως μόνο εσύ ξέρεις! Bon Voyage, Θεά μου!»

Η καυστική σάτιρα και η δικαστική διαμάχη με τον Γιώργο Νταλάρα

Ο Τζίμης Πανούσης αντιμετώπισε πολλές φορές δίκες για την καυστική του σάτιρα και τις αθυροστομίες, που έθιγαν άμεσα και έμμεσα πρόσωπα και καταστάσεις. Παρότι ο Γιώργος Νταλάρας (φωτό) ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συλλυπηθούν την οικογένειά του και να μιλήσουν για τον αδόκητο χαμό του, οι δυο τους είχαν στο παρελθόν μια κόντρα που κράτησε για χρόνια. Ηταν το 1997 όταν ο Τζίμης Πανούσης βρέθηκε στα δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμηση, με αντίδικο τον Γιώργο Νταλάρα.

Ο τελευταίος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, που ίσχυσαν ως την εκδίκαση της υπόθεσης, και απαίτησε από τον Πανούση να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη φωνή και την εικόνα του στις παραστάσεις του, με πρόστιμο -αν το έκανε- 1.000.000 δραχμές για κάθε αναφορά. Αργότερα ζήτησε ποσό αποζημίωσης 100.000.000 δραχμών για ηθική βλάβη, αλλά τελικά η υπόθεση έληξε με καταδίκη του ιδιόρρυθμου καλλιτέχνη σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή. Στις 27 Μαΐου του 1999 ο Τζίμης Πανούσης κατέθεσε έφεση, η οποία απορρίφθηκε από το Εφετείο. Η απόφαση επικυρώθηκε ξανά από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών τον Μάιο του 2002 και τελεσίδικα τον Απρίλιο του 2004 από τον Αρειο Πάγο. Ο Πανούσης πάντως συνέχισε να αναφέρεται δημόσια στον Νταλάρα αποκαλώντας τον «ακατονόμαστο»!

Οι επισκέψεις σε μοναστήρι της Ανδρου

Θα έλεγε κανείς ότι «Τζίμης Πανούσης» και «Εκκλησία» είναι δύο έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες! Κι όμως, ο καλλιτέχνης που σατίρισε τη νεοελληνική πραγματικότητα όσο κανείς επισκεπτόταν συχνά την Ανδρο, όπου διατηρούσε σπίτι, και όπως περιγράφει η ιστοσελίδα enandro.gr ήταν πολλές οι φορές που είχε επισκεφθεί το Μοναστήρι της Παναχράντου, παραθέτοντας ένα απροσδόκητο περιστατικό.

«Ενώ η χαλαρή κουβέντα του Τζίμη Πανούση με τους μοναχούς είναι σε εξέλιξη, ανοίγει η πόρτα της τραπεζαρίας και μπαίνει μια κυρία με τον σύζυγό της. Η κυρία ασπάζεται το χέρι του Ευδόκιμου, που είναι στη μια κεφαλή του τραπεζιού. Μετά γυρίζει, πηγαίνει προς τον Τζίμη, που είναι στην άλλη κεφαλή. Εκείνος δίνει ευγενικά το χέρι του για χαιρετισμό. Ομως η κυρία σκύβει και το φιλάει! Χαμογελάμε όλοι που πέρασε τον γενειοφόρο Τζίμη για παπά και κάποιος της εξηγεί πως είναι ο κ. Πανούσης!» περιγράφει ο δημοσιογράφος του site και συνεχίζει: «Τότε ο Τζίμης σχολιάζει: “Προσοχή, όχι ο υπουργός!” και συνεχίζει ατάραχος: “Δεν πειράζει, κοντεύω να το συνηθίσω! Με τόσους ρόλους παπάδων που έχω παίξει σχεδόν βρίσκω φυσιολογικό να μου φιλάνε το χέρι... Αν το σκεφτείς, η δουλειά που κάνω μοιάζει με του παπά. Μαζεύω από τον κόσμο αυτά που θέλει να πει, αυτά για τα οποία θέλει να ξεσπάσει. Τον εξομολογώ δηλαδή. Και μετά του τα ξαναδίνω πίσω για να γελάσει. Βοηθώ να εκτονωθούν. Αρα είμαι εξομολόγος του κοινού μου’’».

Παράληψη από το RSS:
Keywords
εθνικη τραπεζα, ιανουάριος, κύτταρο, εκαβ, αθηνα, news247, τραπεζες, θεατρο, καλοκαιρι, media, αννα, voyage, Αννα Νταλαρα, μαΐου, site, rss, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, ελλαδα, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, η ζωη, ξανα, ζουγανελη, γλυκερια, γυναικα, δουλεια, εθνικη, εκαβ, ηθικη, καριερα, κοντρα, μουσικη, νταλαρας, ραδιοφωνο, ταινιες, τηλεοραση, φωτογραφιες, φωτογραφια, χυλοπιτα, ωρα, news247, rss, αννα βισση, αννα, αρβανιτακη, ασφαλιστικα μετρα, βισση, γειτονια, γελιο, γιατροι, γονεις, διαστημα, δυναμη, δρακουλας, δωρο, υπαρχει, ελευθερια, εμμεσα, εξελιξη, εξι, εφετειο αθηνων, ζωη, ηθικη βλαβη, ηλικια, υπνο, υποθεση, θεα, θειο, ιανουάριος, εικονα, κυρια, κύτταρο, μαΐου, μηνες, ομαδα, οικογενεια, οκτω, παιδι, παιδια, πενθος, πλακα, πνοη, πορτα, ρολο, σατιρα, σαββατο, σειρες, συζυγο, σπιτι, τζιμης πανουσης, φωνη, φορα, χερι, αγγελοι, αγωνας, βηματα, δουλειες, εμφανισεις, φυλακες, γελια, καρδια, media, μοιαζει, νοσοκομειο, site, τραπεζα, voyage
Τυχαία Θέματα