Ταξίδι σε άλλο ηλιακό σύστημα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤαξίδι σε άλλο ηλιακό σύστημα!Πέμπτη, Απρίλιος 14, 2016 - 12:21

Χόκινγκ, Μίλνερ και Ζάκερμπεργκ θα στείλουν μικροσκοπικό ρομποτικό σκάφος που σε 30 χρόνια θα συλλέξει πληροφορίες για νέο ηλιακό σύστημα

Τα ταξίδια σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα θα μπορούσαν να γίνουν εφικτά έπειτα από μία γενιά, όπως πιστεύει ο Στίβεν Χόκινγκ. Ο κορυφαίος σύγχρονος επιστήμονας της ανθρωπότητας ένωσε τις δυνάμεις του με τον Ρώσο μεγιστάνα Γιούρι Μίλνερ και τον ιδρυτή του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ για τη δημιουργία πρωτοποριακού διαστημικού

σκάφους, το οποίο θα είναι ικανό να κάνει διαστρικά ταξίδια.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Στόχος του προγράμματος «Breakthrough Starshot», που έχει προϋπολογισμό 88.450.000 ευρώ, είναι η αποστολή ενός μικροσκοπικού ρομποτικού σκάφους -όχι μεγαλύτερου από ένα μικροτσίπ- στο κοντινότερο σε εμάς ηλιακό σύστημα. Πρόκειται για το Αλφα του Κενταύρου, όπου οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι υπάρχει αξιοσημείωτη πιθανότητα να εντοπιστεί πλανήτης παρόμοιος με τη Γη. Με τη σημερινή τεχνολογία ένα διαστημόπλοιο θα χρειαζόταν 30.000 χρόνια για να φτάσει στον προορισμό του, όμως το μίνι σκάφος θα μπορεί να την καλύψει σε μόλις 30 χρόνια. Θα είναι εφοδιασμένο με κάμερα, αισθητήρες και όργανα για την αποστολή στη Γη των στοιχείων που θα συλλέξει. Επίσης, θα διαθέτει «ηλιακό πανί», το οποίο θα χρησιμοποιεί για την κίνησή του.

Σε πρώτη φάση, θα τεθούν αρκετά μίνι διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ακολούθως, μεγάλος αριθμός από λέιζερ θα στοχεύσουν τα «ηλιακά πανιά» τους, ώστε να τους δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να εκτοξευτούν προς το Αλφα του Κενταύρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα μίνι διαστημικά σκάφη θα φτάσουν το 20% της ταχύτητας του φωτός.

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες και όσες συμβούν μελλοντικά θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατό το ταξίδι έπειτα από μία γενιά» δήλωσε ο Στίβεν Χόκινγκ.
Την ίδια ώρα πειράματα για τη δημιουργία πρωτότυπου διαστημόπλοιου, που θα κινείται με πρωτόνια από τον Ηλιο, ξεκίνησε η NASA. Στόχος της είναι να φτάσει στα όρια του ηλιακού συστήματος μας μόλις σε 10 χρόνια, αντί για 30 που χρειάζονται με την τεχνολογία που διαθέτουμε στις ημέρες μας. Το διαστημόπλοιο θα φέρει 10 με 20 ηλεκτρικά φορτισμένα καλώδια από αλουμίνιο, με πάχος ενός χιλιοστού και μήκος περίπου 20 χλμ. Θα απλώνονται γύρω του ακτινωτά σχηματίζοντας κύκλο εμβαδού 1.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο κύκλος θα απωθεί τα πρωτόνια που φτάνουν σε αυτόν μέσω του ηλιακού ανέμου, για να αποκτά ώθηση το διαστημόπλοιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα