Τα νερά του Θερμαϊκού βάφτηκαν κόκκινα με την «ερυθρά παλίρροια»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤα νερά του Θερμαϊκού βάφτηκαν κόκκινα με την «ερυθρά παλίρροια»Πέμπτη, Μάρτιος 12, 2015 - 17:15

Το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» εμφανίστηκε ξανά στον Θερμαϊκό κόλπο βάφοντας τα νερά κόκκινα! Από τη θάλασσα αναδίδεται παράλληλα έντονη δυσοσμία, ενώ το φαινόμενο δημιουργείται εξαιτίας του ευτροφισμού μικροοργανισμών του νερού και συνδέεται με τα κατάλοιπα αστικών λυμάτων.

«Οι ανοιχτόχρωμες κόκκινες κηλίδες που έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια της θάλασσας κατά μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης

αποτελούν χαρακτηριστικό του ευτροφισμού στον όρμο της πόλης. Για τον σχηματισμό των κηλίδων ευθύνονται πρωτόζωα που έχουν τραφεί με φυτοπλαγκτόν» λέει η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα και εξηγεί: «Πρόκειται για οργανισμούς που δεν παράγουν τοξίνες, οπότε οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν».
Οπου εντοπίζονται οι κόκκινες κηλίδες παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση αυτών των πρωτόζωων που αποικοδομούνται, με συνέπεια να καταναλώνεται οξυγόνο και να αναδίδεται δυσοσμία.

Εδώ και 27 χρόνια

Το συγκεκριμένο φαινόμενο στον Θερμαϊκό κόλπο παρατηρείται τουλάχιστον τα τελευταία 27 χρόνια. Η κυρία Μουστάκα διευκρινίζει πως η παρουσία των συγκεκριμένων οργανισμών έχει τρεις αρνητικές παραμέτρους: «Αν αυτοί καλύψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μεγαλύτερη έκταση κατά την αποικοδόμησή τους, καταναλώνουν οξυγόνο, με συνέπεια να μειώνεται το οξυγόνο για τους άλλους οργανισμούς. Επίσης μοιάζουν με μπαλόνια που περιέχουν αμμωνία, η οποία όταν πεθαίνουν απελευθερώνεται στη θάλασσα. Τέλος, η αυξημένη συγκέντρωσή τους μπορεί να αλλάξει τα τροφικά πλέγματα, γεγονός που δημιουργεί αρνητική κατεύθυνση ως προς την ιχθυοπαραγωγή». Η υποχώρηση του φαινομένου δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα