«Συναγερμός» για τα φάρμακα χωρίς συνταγή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Συναγερμός» για τα φάρμακα χωρίς συνταγήΤετάρτη, Απρίλιος 15, 2015 - 19:27

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή τον θάνατο 44χρονου ασθενούς από το Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος ανήμερα το Πάσχα εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα φαρυγγίτιδας και δύο ώρες αργότερα κατέληξε στην Εντατική!

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητεί επειγόντως να ρυθμιστούν νομοθετικά οι ποινές που θα αφορούν τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, για να μην «κλάψουμε κι άλλα θύματα από αυτή την αλόγιστη κατάσταση». Πρόκειται πάντως για πάγια θέση του ΙΣΑ, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή το συγκεκριμένο θλιβερό περιστατικό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο άτυχος 44χρονος πήγε σε φαρμακείο και πήρε αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή. Τέσσερις ημέρες αργότερα και ενώ ο έντονος πονόλαιμος δεν είχε υποχωρήσει εισήχθη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Βενιζελείου. Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο ασθενής είχε φαρυγγίτιδα, η οποία είχε αναπτύξει οίδημα, με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί στην Εντατική, όπου όμως δύο ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Γιώργος Πατούλης

«Είναι τραγικό να πεθαίνουν κατ' αυτό τον τρόπο ασθενείς, ενώ ο γιατρός θα μπορούσε να είχε χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία σώζοντας τον ασθενή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος υπογράφει την ανακοίνωση, και καταλήγει απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας: «Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, θεωρούμε ότι άμεσα θα δώσετε λύση στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, τονίζει πως η συνταγογράφηση και η χορήγηση των φαρμάκων είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να γίνεται μόνο από τους επιστήμονες της υγείας, που είναι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί. «Η συνταγογράφηση των φαρμάκων αποτελεί μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας, αλλά για να λειτουργήσει το σύστημα χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά ο ασθενής, θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη υποδομή» επισημαίνει ο κ. Λουράντος, θέτοντας και την παράμετρο της εύκολης πρόσβασης των ασθενών στο σύστημα υγείας.

Επίσης, εξηγεί ότι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να βρίσκει όποτε και όπου θέλει γιατρό της κατάλληλης ειδικότητας για να συνταγογραφεί, σημειώνοντας πως στον σχεδιασμό αυτό μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα η ύπαρξη των χιλιάδων φαρμακείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα