Σύμφωνο συμβίωσης χωρίς σύνταξη και ασφάλιση

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣΣύμφωνο συμβίωσης χωρίς σύνταξη και ασφάλισηΠέμπτη, Ιούνιος 11, 2015 - 13:21

Το πράσινο φως για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια ανάβει το σχέδιο νόμου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία οι ομοφυλόφιλοι είναι εντός, επτά χρόνια

μετά τη θεσμοθέτηση του πρώτου συμφώνου που άφηνε «στον πάγο» τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων και ενάμιση χρόνο μετά τη σχετική καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πάντως το νομοσχέδιο-τομή, όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν προβλέπει τη δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών, ενώ «γκρίζες ζώνες» εξακολουθούν να είναι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όσων συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης.

Οι δύο σύντροφοι

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο», ενώ αναγνωρίζεται πως οι οικογενειακοί δεσμοί δεν δημιουργούνται μόνο μέσα από τον γάμο αλλά και μέσα από άλλες σχέσεις, είτε αυτές έχουν επικυρωθεί από τον νόμο είτε όχι. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι δύο σύντροφοι (ομόφυλοι και ετερόφυλοι) μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που θα είχαν και ως σύζυγοι αναφορικά με τα κληρονομικά ζητήματα και τα περιουσιακά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, τα δύο μέρη μπορούν να ρυθμίσουν τις περιουσιακές σχέσεις τους διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό την περιουσιακή τους αυτοτέλεια. Σε περίπτωση όμως που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, έχουν πλήρη δικαιώματα, περιουσιακά και κληρονομικά.

«Ως προς το κληρονομικό δικαίωμα των μερών του συμφώνου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τους συζύγους. Κατά την κατάρτιση του συμφώνου το κάθε μέρος μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμά του στη νόμιμη μοίρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 8. Σε περίπτωση λύσης του συμφώνου συμβίωσης, προβλέπεται καταβολή διατροφής με τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται και στο διαζύγιο, εκτός αν τα δύο μέρη έχουν παραιτηθεί από το σχετικό δικαίωμα κατά την κατάρτισή του.

Την ίδια ώρα, το άρθρο 12 του νομοσχεδίου προβλέπει πως «άλλες διατάξεις νόμων που αφορούν συζύγους εφαρμόζονται αναλόγως και στα μέρη του συμφώνου, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση στον παρόντα ή άλλο νόμο».

Ωστόσο η δεύτερη παράγραφος του άρθρου «αναχαιτίζει» τις προσδοκίες για επέκταση των δικαιωμάτων στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης διευκρινίζοντας πως «για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μετά από πρόταση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με το οποίο ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η έκταση εφαρμογής των διατάξεων του εργατικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και αφορούν συζύγους στα μέρη του συμφώνου».

Ντέμη Ντάβαρη

Keywords
Τυχαία Θέματα