Συμπληρώματα διατροφής με «παγίδες»

ΥΓΕΙΑΣυμπληρώματα διατροφής με «παγίδες»Παρασκευή, Οκτώβριος 16, 2015 - 13:13

Η ακατάσχετη λήψη χαπιών προκαλεί μέχρι και ανεπάρκειες οργάνων

Πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμίες, ακόμα και ανεπάρκειες οργάνων μπορεί να προκαλέσει η ακατάσχετη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, χαπιών αδυνατίσματος, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Σύμφωνα με έρευνα που συνυπογράφουν επιστήμονες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων, χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύονται ετησίως εξαιτίας σοβαρών παρενεργειών και επιπλοκών από τη λήψη τέτοιου είδους

σκευασμάτων.

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» και βασίστηκαν στα αρχεία 63 μονάδων επειγόντων περιστατικών στις ΗΠΑ, το 72% των εισαγωγών οφείλεται στην κατανάλωση προϊόντων αδυνατίσματος ή ενεργειακών σκευασμάτων από άτομα ηλικίας 20 έως 34 ετών, τα οποία συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η ταχυκαρδία, οι αρρυθμίες και ο πόνος στο στήθος, ενώ έχουν καταγραφεί ακόμα και περιστατικά ηπατικής ανεπάρκειας. Σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών πιο συνηθισμένα είναι τα προβλήματα κατάποσης που συνδέονται με τη λήψη βιταμινών και μετάλλων.

Στα Επείγοντα

«Ο κόσμος συχνά δεν συνειδητοποιεί ότι τα διαιτητικά σκευάσματα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα μεταφέρονται στα Επείγοντα εξαιτίας τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Αντριου Γκέλερ, προσθέτοντας ότι ο γιατρός μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των διάφορων σκευασμάτων, συζητώντας με τον ασθενή για χρήση και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν.

Συμβουλεύουν, μάλιστα, όσους κάνουν χρήση συμπληρωμάτων διατροφής να μην υπερβαίνουν τη συνιστώμενη δοσολογία και, σε περίπτωση που πάσχουν από προβλήματα καρδιάς, να μην τα λαμβάνουν χωρίς την έγκριση του γιατρού τους.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη λήψη τους, να αποφεύγουν τις μεγάλες κάψουλες και να τις συνοδεύουν με μεγάλες ποσότητες νερού, καθώς αν κάποιο χάπι ή κομμάτι χαπιού κολλήσει στην τραχεία ή στον οισοφάγο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Σε περίπτωση, μάλιστα, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατάποσης, θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους τυχόν άλλες επιλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα