Στα ίχνη του Μίνωα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτα ίχνη του ΜίνωαΤρίτη, Μάρτιος 14, 2017 - 13:24

Τρισδιάστατη ξενάγηση στο παλάτι της Κνωσού από εκπληκτικό βίντεο (διάρκειας περίπου τεσσάρων λεπτών)

Επιβλητικές γέφυρες, λαξευτούς δρόμους που περιβάλλουν πολυώροφα κτίσματα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τα οποία στηρίζονται σε πελώριους πολύχρωμους κίονες, ατέλειωτες σκάλες, ζωγραφισμένους τοίχους και μεγαλοπρεπείς πήλινους αμφορείς μπορεί να απολαύσει κανείς σε μια τρισδιάστατη εικονική ξενάγηση στο παλάτι του Μίνωα στην Κνωσό!

απο την Εύα Παπαδάτου

Το εκπληκτικό βίντεο, διάρκειας τεσσάρων

λεπτών και 24 δευτερολέπτων, καθηλώνει, αφού μέσα από μια εκπληκτική απεικόνιση τριών διαστάσεων δείχνει στους θεατές πώς ήταν το παλάτι στα χρόνια της ακμής του.
Ουσιαστικά κάνει μια βουτιά στο παρελθόν και ταξιδεύει τον θεατή 10.000 χρόνια πίσω, τότε που το ανάκτορο της Κνωσού ήταν ένα πολυτελές μέγαρο που θα ζήλευαν ακόμα και οι μονάρχες της σύγχρονης εποχής.

Ενταξη στα μνημεία της UNESCO

Την ίδια ώρα, τέθηκε το θέμα της ένταξης του μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO που διεξάγεται στην Κρήτη, με τη συμμετοχή 35 συνέδρων από 18 χώρες από την Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική, τη βόρεια και τη νότια Αμερική. Η συνεδρίαση της επιτροπής έγινε το Σάββατο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, με επικεφαλής την πρόεδρο Μαρία - Αικατερίνη Τζιτζικώστα.



Το θέμα συζήτησης, σύμφωνα με το neakriti.gr, ήταν η προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και αρχαιοκαπηλία. Τα μέλη της επιτροπής ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου παρακολούθησαν ενημερωτικό βίντεο τοπικών αρχαιολόγων για τα προτεινόμενα προς ένταξη στην UNESCO μινωικά ανάκτορα, όπως της Κνωσού, της Φαιστού, της Ζάκρου, των Μαλίων, της Κυδωνίας, της Ζωμίνθου, αλλά και της Σπιναλόγκας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ζήτησαν την ένταξη του μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκας στον κατάλογο της UNESCO.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα